Türk Ocakları Niğde Şubesi tarafından “Osmanlı’da Bankacılığın Gelişimi ve Osmanlı Bankası’nın Önemi” başlıklı sohbet programı gerçekleştirildi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisat Bölümü’nden Doç. Dr. Aslıhan Nakipoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı program yoğun ilgi gördü. Nakipoğlu konuşmasında Osmanlı İmparatorluğu’nda bankerlikten bankacılığa geçiş sürecini, bu süreçte Osmanlı Bankası’nın kuruluşunu ve Osmanlı Bankası’nın Osmanlı’daki ekonomik sistem içindeki rolünü anlattı. 19. yüzyılda, para yokluğu, bankacılık ve benzeri kurumların olmayışı gibi yapısal eksikliklerin Osmanlı ekonomisinin önündeki temel zorluklar olduğuna dikkat çeken Nakipoğlu, bu zorlukların 1844 para reformları ve 1856 sonrasındaki modern bankacılık kurumlarının oluşturulmasıyla aşıldığını belirtti. Sermaye, finans çevreleri ile iyi ilişkiler ve siyasi desteğin 19. yüzyılda banka kurmayı kolaylaştıran faktörler olarak sıralayan Nakipoğlu, Osmanlı Bankası’nın da bu süreçte ticaret ve politika çevreleri ile sahip olunan iyi ilişkiler neticesinde bir yıl içinde kurulduğunu ifade etti. Nakipoğlu, Osmanlı Bankası’nın kuruluşunun ardından güçlü bir şekilde yükselişini şu sözlerle dile getirdi, “1856’nın mütevazi bir projesi olan banka “1863’te Bankı Osmanı-i Şahane” adıyla 19. yüzyılın en güçlü finans kurumlarından biri haline gelerek, bir emisyon bankası ve imparatorluğun veznedar olarak sahip olduğu rolü çok başarılı bir ticaret, tasarruf ve yatırım bankacılığı kariyeriyle birleştirmiştir.” Osmanlı Bankası’nın Avrupa sermayesi açısından istikrar koşulları yürütülmesi yerine Osmanlı ekonomisini canlandırmayı amaçladığını belirten Nakipoğlu, bir ticaret bankası olarak kurulan Osmanlı Bankası’nın verilen imtiyazlar neticesinde devlet bankasına dönüştüğünü ifade etti.

Program, Türk Ocakları Niğde Şubesi Başkanı Prof. Dr. Metin Hakan Severcan’ın, Aslıhan Nakipoğlu’na teşekkürü ve plaket takdimi ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim