CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Kültür ve Turizm Bakanlığının Plan ve Bütçesinin görüşüldüğü komisyonda Niğde’nin tarihi değerleriyle ilgili yönelttiği sorulara Bakan Mehmet Nuri Ersoy’dan yazılı olarak yanıt geldi.

“SUNGURBEY CAMİNİN ONARIMI NE ZAMAN BİTECEK?”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Niğde’nin, Merkez ilçesinde yer alan Sungurbey Camisi'nin onarımının ne zaman biteceği hakkındaki sorusuna verdiği yanıtta Bakan Ersoy, “353 ada, 1 parselde yer alan, Kentsel Sit Alanı içerisinde bulunan, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun 15.04.1978 gün ve A-1250 sayılı kararı ile tescilli Sungurbey Camisine ilişkin restorasyonprojesi Nevşehir Kültür Varlıkları Koruma Kurulunun 30.03.2017 tarih ve 2553 sayılı karar ile uygun bulunmuş olup, uygulamalar Vakıflar Genel Müdürlüğünce yürütülmektedir” şeklinde yanıt verdi.

Gürer, Sungurbey Camiinin onarımının ne zaman biteceğini sormuştu, fakat Bakan bu soruya yanıt vermedi..

“KAVLAKTEPE YERALTI ŞEHRİ HARABE!”

Niğde’nin, Kavlaktepe Yer Altı Şehrinin harabe durumu hakkındaki soruya verdiği yanıtta Bakan Ersoy, “Kavlaktepe Köyünde, 95 ada 1 ve 3 parsellerde yer alan Kavlaktepe Yeraltı Şehri, Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 04.07.2006 tarihli ve 763 sayılı kararı ile I. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiştir” şeklinde açıklama yaptı.

Aladağlar Demirkazık zirve yolu üzerindeki Kavlaktepe Yeraltı Şehrinin büyük tahribata uğradığını, elektrik hatlarının bile kopraıldığını ifade eden Gürer, Bakan’ın vermiş olduğu yanıta tepki gösterdi. Gürer, “20 yıl önce bu alan gezilebilirdi. Aladağlar Demirkazık zirve yolu üzerindeki Kavlaktepe Yer Altı şehrinin son beş yılda elektrik hatları koparıldı. Trafo tahrip edildi. Bölgede kazı yok, mevcut yeraltı şehri her yıl tahrip oluyor. “Kurtarılacak mı?” diyoruz, Bakan yanıtında alakasız bir şekilde “SİT bölgesi oluyor” diyor. Dam üstünde saksağan vur beline kazmayı...” dedi.

“SİT ALANI, AVÖREN YERLEŞİM ALANI HARABE!”

Niğde, Avören Yerleşim Alanının harabe durumu hakkındaki soruya verdiği yanıtta Bakan Ersoy, “Ulukışla köyünde yer alan Avören Yerleşim Alanı, Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 19.03.2015 tarihli ve 1529 sayılı kararı ile I. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiştir” açıklamasında bulundu.

Avören yerleşim alanının define avcıları tarafından talan edildiğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ulukışla kasabası Avören bölgesinde bir kralın yazlık yaşam alanı olabilecek izler var. Sarnıçlar, yeraltı şehri, yapı kalıntıları ile muhteşem bir alan, ne yazık ki define avcıları talan ediyor. Bilimsel bir kazı ile bölge turizme kazandırılabilir. Bakan kayıtlarda bilgileri verip, bölge için bir kurtarma çalışmasından söz etmiyor” dedi.

“KEÇİKALESİ HARABE..”

Niğde, Keçikalesi'nin harabe durumu hakkında bilgi veren Bakan Ersoy, “Keçikalesi, Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 09.12.2010 tarihli ve 2759 sayılı kararı ile I. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiştir” dedi.CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer” Ankara-Adana yolundan görülen Bizans kalesi bir yol düzenlemesi ve kısmı onarımla turizme açılabilir ama Bakan bu konularda bir çalışma değil kayıtlarda yazılanlarla soruyu geçiştirmiş” dedi.

“TATARLAR MEZARLIĞI VE KUŞKAYASI KAYA MEZARLARI HARABE..”

Niğde, Tatarlar Mezarlığının ve Tarihi KuşkayasıKaya Mezarları'nın harabe durumu hakkındaki yanıtında Bakan Ersoy, “Karaatlı Beldesinde 4498-4499 adalarda kayıtlı Tatarlar Mezarlığı ve Tarihi Kuşkayası Kaya Mezarları, Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarının Koruma Kurulu'nun 24.01.1991 tarihli ve 947 sayılı kararı ile I. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiştir” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan gelse ve bu bölgeyi görse, her yıl devam eden tahribatlar ile tarihi değerlerin yok olması seyrediliyor” dedi.

“NİĞDE KALESİ ÇEVRESİ ONARIM BEKLİYOR..”

Son olarak Niğde kalesi hakkında açıklama yapan Bakan Ersoy, “Niğde İli, Merkez İlçe, Kale Mahallesinde bulunan, 1. Derece Arkeolojik Sit alanında, üzerinde tescilli Niğde kalesi bulunan, Hazine mülkiyetinde olup "Kale olarak kullanılmak üzere" Bakanlığımıza tahsisli 629 ada, 20 parsel ile 3. Derece Arkeolojik Sit Alanında kalan, "bakım, onarım ve restorasyonunun yapılarak görevli odası, mutfak, vb. amaçlarda kullanılmak üzere" Bakanlığımıza tahsisli 270 ada, 18 parsel nolu taşınmazların Bakanlığımız adına olan tahsisinin kaldırılarak, "Kale yenileme çalışmaları yapılmak üzere" Niğde Belediye Başkanlığı adına 2 yıl süreli ön tahsisinin uygun görüldüğü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğünün 28.08.2019 tarihli yazısıyla bildirilmiştir” açıklamasında bulundu..

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde kalesi çevresinin 20 yıldır konuşulduğunu ancak bir çalışma gerçekleşmediğini ifade etti. Bir an önce kale çevresinin düzenlenip bölgedeki tarihi yapıların geleceğe taşınması için çalışmaların yapılması gerektiğini ifade eden Gürer, “Tarihi değerlerimiz yok ediliyor, Kültür ve Turizm Bakanlığının bir an önce Niğde’nin harap edilen tarihi değerleri için bir çalışma yapması gerekiyor. Bir tarih göz göre göre yok oluyor” dedi.

Editör: TE Bilişim