NİKSED Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Pişkin NiğBor Kültür ve Sanat Festivali ile ilgili bir açıklama yaptı.

“ Kıymetli hemşerilerim, HalibasArt ve NİKSED (Niğde Kültür, Sanat ve Eğitim Derneği) olarak ilimizin uluslar arası düzeyde tanıtımına katkı koymak amacıyla 2018 yılında birinci, 2019 yılında ikincisini ve 14-23 Ağustos 2020’de üçüncüsünü düzenleme hazırlıkları içerisinde bulunduğumuz etkinliklerimiz hakkında sizleri bilgilendirmek amacıyla bu yazımı kaleme almış bulunmaktayım.

1 ve 2. Etkinliklerimiz yerel, ulusal medyamızda ayrıca Balkanlar ve Avrupa medyasında adından söz ettirmiştir. Bu bağlamda belirlediğimiz hedeflerimize doğru hızla ve kararlılıkla ilerliyor olmamızın haklı gururunu yaşıyoruz.

Gerçekleştirdiğimiz kültür ve sanat etkinliğimizin içeriği hakkında bilgi vermeden önce sizlere bu projemizin mimarı ve sponsoru olan kıymetli hemşerimiz Sayın Serkan HALİLOĞULLARI’ndan söz etmek istiyorum. 1974 yılında Bor’da dünyaya gelmiş olan Haliloğulları, 1960-1970 yıllarında Bor siyasi tarihinde adından söz ettirmiş merhum Cücü’lü Halil DURAK’ın torunu, çarşı esnaflarından yüncü merhum Yaşar DURAK’ın oğlu olup; evli ve 4 çocuk sahibidir.

            Uzun yıllar İngiltere’nin Poole şehrinde yaşamını sürdüren Haliloğulları, bu şehirde işletmeciliğini yaptığı bir kafeterya da 2010 yılında talep üzerine gerçekleştirdiği bir resim sergisi vesilesi ile sanat dünyasının tanınmış isimleri ile tanışma fırsatı bulmuş, daha sonra ki yıllarda bu etkinliklerini sırasıyla; Makedonya, Kosova ve İstanbul Beylikdüzü’nde gerçekleştirmiştir.

            Bu organizasyonlar sırasında tanıştığı farklı ülkelerin sanatçıları ile yıkılmaz gönül köprüleri kurmuş ve güvenlerini kazanmıştır.

            Bu yıl ise 3.sünü Düzenleme aşamasında olduğumuz etkinliğimiz 14-15-16 Ağustos 2020 tarihinde Bor Belediye Kültür Evimiz de (Eski Rum Kilisesi) yurt içi ve yurt dışından gelecek olan 30 sanatçının resim çalıştayı ile başlayacaktır.

            Bu etkinliğimiz içerisinde, Niğde Güzel Sanatlar Lisemizin öğretmen ve öğrencilerinin daha önceden hazırlamış oldukları Niğdeli şehitlerimizin 18 adet yağlı boya resimleri yer alacak olup ayrıca Aksaray Güzel Sanatlar Lisemizin göndereceği eserlerde sergimizde yer alacaktır.

             Yine bu kapsamda geçmiş dönem siyasilerimizden TBMM ‘nin ağa ünvanı ile bilinen eski Gümrük ve Tekel Bakanlığı yapmış kıymetli hemşerimiz merhum Haydar ÖZALP ağabeyimizin özel fotoğraf sergisi yer alacaktır.

            Ayrıca ülkemizin yakından tanıdığı Sayın Cumhurbaşkanımızın özel olarak külliyede ağırladığı, iki kolunu bir kazada kaybetmiş ağzıyla tuttuğu özel kalemle yaptığı resimlerle ün salmış değerli sanatçımız Yusuf AKGÜN “Engelsiz Empati” çalıştayı ile ikinci kez aramızda bulunacaktır.

            Ülkesine ve Doğup büyüdüğü topraklara sonsuz bağlılığı ve sevdası olan Haliloğulları, bu faaliyetlerini Niğdeli hemşerileri ile paylaşmak, ilimizin, yöremizin adını tüm Dünya’ya duyurmak ve tanıtımına katkı sağlamak düşüncesi ile etkinliklerini gerçekleştirmeye devam etmekte ve edecektir.

            2018 Yılında 1.Uluslar arası NiğBor Kültür ve Sanat Günleri kapsamında yurt dışından 55, yurt içinde 30 toplamda 85 kişilik bir sanatçı kafilesini ilimizde ağırlamış 5 gün süren çalıştay sonucunda ortaya çıkan eserlerin başta Gümüşler manastırı, Ak Medrese, Niğde Kalesi ve Bor Rum Kilisesinde düzenlenen etkinliklerle sonlandırılmış yaygın ve yerel medyada yapılan haberlerle, ilimizin marka kent olmasına katkı sağlamıştır.

            2019 yılı 2. Uluslar arası NiğBor Kültür ve Sanat etkinliklerinde ise, yine yurt içi ve yurt dışından gelen 30 sanatçının 5 gün süren çalıştayları sonucunda ortaya çıkan eserlerin sanatsever hemşerilerimizle buluşmasını sağlamıştır.

            Özellikle 2.si Düzenlenen etkinliklerde tüm Dünya’nın yakından tanıdığı yaptığı eserlerle 10 kez rekor kırmış ve Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başarmış Türk Dostu Arnavut Sanatçı Saimir STRATTI, ilçemiz Bor’da 40 gün süren özverili çalışması sonucunda 15 m2 bir panoya 250.000 vida ile “Atatürk ve Bayrak“ konulu eserini ortaya çıkarmıştır. Eser Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başarmıştır. Dünya’da eşi benzeri olmayan eser, başta ülkemizde, Avrupa ve Balkan medyasında geniş yankı bulmuştur.

            2.  etkinliğimiz içerisinde Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde düzenlediğimiz konferanslarımıza katılan sanatçılarımız, engin deneyimlerini ve mesleki yaşamları hakkında merak edilen sorular hakkında öğrencilerimizle söyleşiler yapmıştır.

Yine 2. Uluslar arası Kültür ve Sanat Günleri kapsamında Karadeniz Teknik Üniversitesi den gelen Kadir ŞİŞGİNOĞLU bizlere kültürel miraslarımız ve bunları korumanın gerekliliği konusunda bilgilendirmesiyle aramızda bulunmuştur.

            Ayrıca 2. Etkinliğimizde Antalya Down Sendromlu çocuklardan oluşan ekip GURUP LOKOMOTİF BAND ve Türkiye’nin tanınmış darbuka ustası olan Müslüm DÖNER bizlere eşlik etmiş ve muhteşem bir müzik şöleni yaşatmıştır.

            Amacımız marka kent olma yolunda emin adımlarla ilerleyen ilimizin tanıtımına ulusal ve uluslar arası boyutta katkı sağlamaktır. Her defasında bir hayalle yola çıktığını söyleyen Sayın Haliloğulları’nı yürekten kutluyor, hayallerinin en kısa sürede gerçekleşmesini diliyorum. Yaptığımız bu etkinliklerde ilk yola çıktığımızda bizlere inanan ve destek veren Sayın Valimiz Yılmaz ŞİMŞEK’e özellikle teşekkür ediyoruz. Ayrıca yaptığımız tüm etkinliklerde bizleri yalnız bırakmayan sanatsever halkımıza ve özellikle hiçbir karşılık beklemeden gönüllü görev alan genç arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

            Gelenekselleştirmeyi amaçladığımız 3. Etkinliğimizde bizlere maddi manevi desteğini veren başta Sayın Valimiz Yılmaz ŞİMŞEK, Niğde Belediye Başkanı Emrah ÖZDEMİR,  Bor Belediye Başkanı Serkan BARAN, Kemerhisar Belediye Başkanı Ramazan OYA, Gümüşler Belediye Başkanı Recep CAYMAZ, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin KAR a sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

Sağlık Bakanlığımızın Covid-19 tedbirleri kapsamında salgının artış göstermesinden dolayı yayınladığı bildiri üzerine festivalimizi erteleme kararı aldık. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. Sağlıklı zamanlar da, sanat dolu günlerde buluşmak dileğiyle...

Her şey markalaşan kent Niğde için…

10.08.2020

Necmi PİŞKİN

NİKSED Yön. Kur. Başkanı

Editör: TE Bilişim