Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM) tarafından yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Özellikle Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)’nin “Drama Yoluyla İnteraktif Eğitim Seminerleri” faaliyeti altında hazırlanan “Güven Usta ile Vardiya Öyküleri” adlı 8 bölümlük oyun 23 Eylül 2021 tarihindeki gösteri ile Niğde’de maden çalışanları için sahnelenmeye devam ediyor.

17,6 milyon avro bütçesi ile ülkemizde bugüne kadar iş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan en büyük bütçeli proje olan MİSGEP kapsamında, Drama Yoluyla İnteraktif Eğitim Seminerleri aktivitesi altında çalışanlarda iş sağlığı ve güvenliği farkındalığının geliştirilmesi, iletişimin ve iş birliğinin teşvik edilmesi ve takım ruhunun oluşturulması amaçlanıyor. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan “Güven Usta ile Vardiya Öyküleri” interaktif tiyatro oyunu turnesine Niğde’de devam edecek. Tiyatro, perdelerini 24-25 Eylül 2021’de GÜMÜŞTAŞ FABRİKA ALANI  - ULUKIŞLA’da saat 14:30’da maden çalışanları için 49 ve 50. kez açacak.

Yetişkin eğitiminde en etkili yöntemlerden biri olan drama tekniği ile hayata geçirilen tiyatromuz; İSG alanındaki işe başlama eğitimi, kişisel koruyucu donanım, tahkimat, iş kazalarını önleme, çalışanın psikolojik durumu, mevcut İSG yasası, haklar, çalışan temsilcisi, tahlisiye ve iletişim gibi farklı temaları içeren 8 bölümden oluşuyor ve her bölümün sonunda seyircilerin katkıları ve düşünceleri alınıyor. “Sağlığınız ve Güvenliğiniz için Siz Neredeyseniz Biz Oradayız” mottosu ile hazırlanan seminerler maden çalışanlarının çalışma programı, madenlerin lojistik durumu ve Covid-19 salgını göz önüne alınarak maden işletmelerinin bulunduğu yerlerde ve “MİSGEP Turne Sahnesi”nde sunuluyor.

28 Haziran 2021’de Manisa’da başlayan Güven Usta ile Vardiya Öyküleri adlı interaktif tiyatro ile Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında Aydın, Denizli, Burdur, Adana, Kayseri, Malatya, Elazığ, Gümüşhane, Giresun, Tokat, Amasya, Zonguldak, Bolu, Eskişehir, Kütahya, Bursa, Çanakkale, Edirne ve Adıyaman, Mersin olmak üzere toplam 21 ilde sahnelenerek yaklaşık 8350 maden çalışanına ulaşıldı.

Drama Yoluyla İnteraktif Eğitim Seminerleri, yaklaşık 30’un üzerinde ilde gerçekleştirilecek ve 60’a yakın seminerle 10.000 maden çalışanına ulaşılacak. Etkinlik Eylül ve Ekim aylarında Siirt, Hakkari, Kastamonu, Muğla ve Artvin illerinde gerçekleştirilmeye devam edecek.

MİSGEP ile özellikle madencilik sektöründe proaktif yaklaşıma dayalı iyileştirilmiş çalışma koşullarının desteklenmesi, toplumsal farkındalığın artırılması ve tüm paydaşların konuyla ilgili bilgi seviyelerinin geliştirilmesi yoluyla daha iyi çalışma koşullarının oluşturulması hedeflenmektedir. 21 Kasım 2019 tarihinde başlayan ve Kasım 2022’de tamamlanacak olan projenin toplam bütçesi yaklaşık 17,6 milyon €’dur.

Proje kapsamında tiyatro gösterilerimiz dışında, 7 bölgemizden 25 ilimizde işveren eğitimleri düzenlenmekte, İSG alanında ülkemizi ileriye götürmek üzere proje yapmak isteyen üniversitelerden STK’lara, meslek liselerinden OSB yönetimlerine toplamda 6 milyon avro hibe desteği verilmektedir.

21 Mart Nevruz Bayramı Niğde Türk Ocağı'nda coşkuyla kutlandı. 21 Mart Nevruz Bayramı Niğde Türk Ocağı'nda coşkuyla kutlandı.

Teknik rehberler de içeren “İSGinfoassist” mobil uygulaması hazırlanmış, Android ve IOS üzerinden kullanıma açılmıştır. Bununla birlikte İSG alanında çizgi film ve kamu spotu hazırlanmaktadır. Ayrıca maden sektöründe İSG profesyoneli görevlendirmelerini yapan işverenlere doğrudan finansal destek sağlanmaktadır. Bu kapsamda 80 işyerine 2,5 milyon TL finansal destek sağlanmıştır ve bu destek daha da devam edecektir.

Editör: TE Bilişim