Niğde’de Hicri takvime göre 1694 yılında Bektaşi Hacı Hasan tarafından yaptırılan ve günümüze kadar bazı restorasyonlardan geçen Kığılı caminin en önemli özelliklerinden bir tanesi de caminin köşesinde bulunan duvardan 30 santimetre ileri çıkıntı yapan 40-60 santimetre boyutlarında iki bölümlü “kuş evi” ile dikkat çekiyor.

Hicri takvime göre 1694 yılında yapılan Niğde Merkez Kığılı caminin en önemli özelliklerinden bir tanesi de caminin köşesinde bulunan ‘Kuş Evi’ büyük ilgi görüyor. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan ’Kuş Evi’ni görenler fotoğrafını çekiyor. Niğde’nin Kığılı caminin tarihi ile ilgili ’İş sürüncemede kaldı’ manasında mahalli bir tabir olarak ’kığılıdı’ ifadesi kullanıldığı ve daha sonra camiye ’Kığılı Camii’ adı verildiğini. ‘‘1694-95 M. Yılında Bektaşi Hacı Hasan Tarafından yaptırılmıştır. Yaptıran kişi hakkında günümüze ulaşan pek fazla bilgi yoktur. Caminin mimarı da belli değildir. Camiyi yaptıran kişinin Bektaşi Hacı Hasan olduğunu da 5 maddelik kitabesinden anlıyoruz. Bazı onarımlar görerek günümüze kadar gelen bu yapı, orijinal özelliğini büyük ölçüde korumaktadır. Doğu cephesinin güney köşesinin üst kısmına, kesme taştan yaklaşık olarak duvardan 30 santimetre ileri çıkıntı yapan 40-60 santimetre boyutlarında iki bölümlü “kuş evi (aşiyan)” yapılmıştır.

Bu caminin özelliği ise doğu cephesinin güney köşesinde bulunan taştan oyma kuş evine sahip olması. Cami ile aynı yaşta olan kuş evi, ecdadın hayvanlara olan sevgisinin en önemli kanıtlarından birisi olarak göze çarpıyor.


Bölgede yaşayan vatandaşlar ve esnaflar, geçmişteki hayvan sevgisinin günümüzde aynı hassasiyette olmadığına dikkat çekerek, yapıyı inşa eden ecdada minnettar olduklarını söyledi.

Editör: TE Bilişim