Yazarlar ve Sanatçılar Birliği’nin ev sahipliğinde yapılan “Türkiye'de Darbeler ve Yeni Anayasa'dan Beklentiler” konulu panel büyük ilgi gördü.

 

Oturum Başkanlığını YAZSANBİR Yönetim Kurulu üyesi Salih Toyran’ın yaptığı panele Demokrat Parti Eski Genel Başkanı Süleyman Soylu, Türkiye İnisiyatif Hareketi Başkanı Yavuz Ağıralioğlu ve Yazar Yusuf Kaplan katıldı.

 

Türkiye gündemini yakından ilgilendiren darbeler ve yeni anayasanın konuşulduğu Paneli Niğde Valisi Âlim Barut, Ak Parti Niğde Milletvekili Ömer Selvi, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş izledi.

 

Panelin açılışında konuşan Yazarlar ve Sanatçılar Birliği Genel Başkanı Hayrullah Eraslan, ülkemizin geleceğini yakından ilgilendiren bu önemli mesele için ilk kez bu tarz bir panel düzenlediklerini belirterek, bu panelin Niğde’de de bir ilk olduğunu söyledi. Amaçlarının oluşacak Yeni Anayasa’ya katkı sağlamak olduğunu ifade eden Eraslan, “Tarihin akışını değiştirecek bir dönemde yazarların, sanatçıların ve düşünce adamlarının da bir sözü olmalıdır diye düşünerek bu paneli düzenledik” diye konuştu.

 

Darbeler ve Yeni Anayasa konuşuldu

Üç bölümden oluşan panelde Türkiye’de darbeler ve Yeni Anayasa’dan beklentiler konuşuldu. Darbecilerin tarihinin, bu topraklarda aslında askeri vesayetin tarihi olduğu vurgulayan panelistler, yeni anayasanın mutlaka milletin yapması gerektiğini vurguladılar.

 

Demokrat Parti Eski Genel Başkanı Süleyman Soylu, 1925’ten itibaren Türkiye’de bir ötekileştirme hareketinin başlatıldığını savunarak, bunun Şeyh Sait’ten Madımak’a, Danıştan Saldırısından Hrant Dink saldırısına kadar artarak devam ettiğini iddia etti. Tarihin akışının değiştiği bir döneme girdiklerini belirten Soylu, “Yeni Anayasa’yı millet yapmalıdır” diye konuştu.

 

Türkiye İnisiyatif Hareketi Başkanı Yavuz Ağıralioğlu da, darbeleri birbirlerinin devamı olarak görmek gerektiğini ifade ederek, “1980 ihtilalini 1960 ihtilalinde ekilen tohumların bir hasadı olarak ortaya çıkmıştır” dedi.

 

“Dünyada söyleyecek sözü olan bir biz varız, biz de yokuz” diyerek sözlerine başlayan Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Yusuf Kaplan, asıl darbenin Osmanlı’nın durdurulması olduğunu söyledi. Osmanlı’nın durdurulması insanlığın durdurulması olarak anlaşılması gerektiğini vurgulayan Kaplan, Yeni Anayasa’nın önemli olduğunu vurguladı.

 

 

Editör: TE Bilişim