Gürer: ''Kendini Korumayan Kent Niğde İçin Ortak Akıla İhtiyaç Var''



Niğde Kapadokya’nın Başkenti Kitabı yazarı araştırmacı yazar Ömer Fethi Gürer Niğde kentinin  tarihi dokusunun korunabilmesi için yaptığı çalışmaları ÇEKÜL Vakfına taşıdı. Tarihi Kentler birliği baş danışmanı ve ÇEKÜL VAKFI Başkanı Prof. Dr Metin Sözen ile görüştü.


   ÇEKÜL Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Baş Danışmanı Prof. Dr Metin Sözen ile Niğde-Bor-Fertek- Yeşilyurt-Yeşilburç-Kemerhisar üzerine kapsamlı bir görüşme yapan Ömer Fethi Gürer ziyaretinde Genel Sekreter Danışmanı ve ÇEKÜL çalışmalarında önemli emeği olan Hurşit Arslan ve arkeologlarında yer aldı. Toplantıda Niğde ilini anlatAN Ömer Fethi Gürer Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabını da Prof. Dr Metin Sözen hocaya sundu. Türkiye’de bu işin en önemli ve başlıca önderlerinden olan Prof. Dr Metin Sözen Niğde ilinin tarihi dokusu ile ihmale uğramış yerlerden olduğuna vurgu yaparak Ayhan Şahenk desteği ile resimlerle kenti anlatan bir çalışmada bu konulara tanık olduğunu da ifade etti. Yazar Ömer Fethi Gürer toplantı ile ilgili görüşmeleri önemine dikkat çekerek şöyle dedi.-“ Çok yararlı görüşmede Niğde ilini bu bağlamda masaya yatırıp verilecek destek konusunu irdeledik.  Prof. Dr Metin Sözen ve ekibi yaşamı yalnız gün geçirmek değil dünden geleni yarına aktarmak olduğu bilinci ile çok ciddi işlere imza atıyorlar. Yakında Nevşehir’de bir çalıştay da yapılacak. Niğde ili ile ilgili neler yapılabiliri konuşmaya devam edeceğiz. Prof. Dr Metin Sözen çok önemli sözlerinden altını çizdiğim iki örnek aktarayım.



Prof. Dr Sözen “Bazı özel değerlendirilmemiş alanları, gençlerin yaşlıların, yerlilerin, yabancıların yaşamalarında yer edecek çağdaş işlevlerle, etkinliklerle donatabilirsek,”tarihle buluşmuş konaklama ortamlarının”sayısını çoğaltabilirsek, neleri göz ardı ettiğimizi yeniden görebiliriz. Bugünkü koşullanmış çerçeveyi kırdığımızda, kimlikli değerlerimizle neler keşfedebileceğimizi anlayabilir, yanlış geçirdiğimiz zamana da hayıflıya biliriz” diyor ve ekliyor ” Bir hareketin izlenmesi için bir üretim olması, o üretimin ortak bir paydada buluşması ve herkesin bir yerinden yakalaması gerekir. Üretilen şeylerin ne kadar çok insanın ortak malı olduğunu ve bunlara bir misafir gibi dışarıdan bakılmayacağını gösteren bir düzene ihtiyaç var.”  Niğde içinse çok çok fazlası böylesi bakışa gerek var. Gide gide onlarca konak yok ediliyor. Kurtarmanın zamanı geçiyor. Niğde Mardin, Safranbolu, Gaziantep, Eskişehir örneklerinde olduğu gibi tarihi yapıları kurtarıp turizmden daha çok pay alır. Birkaç yapı ve Cullaz dışında daha yapılması gereken çok iş var. Bu bağlamda herkes ve herkesim Niğde için çaba ve çalışmalarını artırmanın zamanıdır”dedi.






Editör: TE Bilişim