Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde “Özbek Halk Edebiyatı ve Özbek Divan Edebiyatının Özellikleri” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan, akademik personelimiz ve çok sayıda öğrenci katıldı. Konferans konuşmacısı Doç. Dr. Abdumurat Tilavov, Özbek Halk Edebiyatı’nda verilmiş bazı şiirlerde kullanılan mazmunları örnek verip açıklayarak benzerlerinin Klasik Özbek Şiiri’nde de kullanıldığını Ali Şir Nevai’nin şiirlerinden örnekler vererek açıkladı.

Doç. Dr. Abdumurat Tilavov konuşmasının devamında, özelde klasik Özbek edebiyatının, genelde klasik Türk edebiyatının, halk edebiyatından beslendiğini, kaynağının halk edebiyatı ve halk edebiyatındaki mazmunlar olduğunu belirtti. Bu yönleri ile Türk dili ile meydana getirilmiş bütün edebiyatların ortak yönlerinin olduğunu, verilen eserlerin de insanları iyiliğe ve doğruluğa yönlendirdiğini ifade eden Doç. Dr. Abdumurat Tilavov konuşmasını, Türk edebiyatının bir ahlak manzumesi olduğunu örnekler ile anlatarak sonlandırdı.
 
Editör: TE Bilişim