Ömer Halisdemir Üniversitesinde Bilgi ve Değerler Kulübünün organizasyonu ile “Can Veren Pervaneler” adlı konferans etkinliği düzenlendi.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan, fakülte dekanları ve çok sayıda davetli ile öğrenci katıldı.

Konferansa Araştırmacı Yazar Hayati İnanç konuşmacı olarak katıldı. Konferansta Divan Edebiyatından, Halk Edebiyatından ve Cumhuriyet Döneminin önemli şairlerinden bolca örnek veren Araştırmacı Yazar Hayati İnanç, Muhibbî’nin (Kanuni Sultan Süleyman), “Halk içinde mu’teber bir nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” şiirini, Mevlânâ Celaleddin-i Rûmî’nin “Ok Gibi- Yay Gibi” mısralarını, Necip Fazıl Kısakürek’in “Geçilmez” ve Osman Yüksel Serdengeçti’nin “Gelsen de Bir Gelmesen de” adlı şiirlerini açıklayarak, bu şiirlerin yazıldıkları dönemdeki sosyal hayat hakkında bilgiler verdi.

16. yy. şairlerinden Bâki ve Taşlıcalı Yahya’dan da örnekler veren Araştırmacı Yazar Hayati İnanç, konuşmasının devamında, gençlik yıllarında yaşadığı ve hayatında önemli iz bırakan olayları dinleyicilere aktardı. Necip Fazıl Kısakürek’i vefat etmeden önce görmeyi çok istediğini ancak buna muvaffak olamadığını belirtti. Necip Fazıl Kısakürek’in vefat haberini bir gazetede gördüğünü ifade eden Hayati İnanç, “Gazetede yazan iki mısra beni çok etkiledi. Bu mısralarda Necip Fazıl Kısakürek’e ait şu ifadeler yer alıyordu dedi:

Dünya milletlerinden herhangi birinin başına bir dert geldiğinde Türk Milletin’e sığındığını aktaran Hayati İnanç, “Biz sürekli bir baba edasıyla hareket ederiz, biz başımıza bir iş geldiğinde de başka memlekete gitmeyiz çünkü bizim verdiğimiz bir karar var. O karar da şudur: Burası vatanımdır. Üstünde yaşamak kısmet değilse altında yatarım.” ifadesini kullandı.

Arapça, Farsça ve Türkçe’nin kardeşliği ile bir medeniyet inşa ettiğimizi belirten Hayati İnanç, bu birlikteliği unutmamalıyız. “Hiçbir şey kelimesinde ‘hiç’ Farsça, ‘bir’ Türkçe, ‘şey’ ise Arapça kökenlidir. Bu kelimeden Arapça ve Farsça unsurları çıkarırsak elimizde hiçbir şey kalmaz” sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.

Konferans sonunda Hayati İnanç’a, Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar tarafından günün anısına hediye ve teşekkür belgesi takdim edildi.
 
 
Editör: TE Bilişim