Türk Ocakları Niğde Şubesi Başkanlığı tarafından, 100. Yıl Konferansları kapsamında düzenlenen“Yeni Çağın Eşiğinden Avrasya’nın Kalbine Bakmak” konulu konferans geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirildi.

        Siyasi Parti İl Başkanları, Sendika İl Temsilcileri, Türk Ocağı Niğde Şubesi Temsilcileri ile Türk Ocağı Niğde Şubesi Eski Başkanı Gazi Karabulut ve çok sayıda davetlinin katıldığı  konferans saat 19.00’da başladı.

           Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur’un konuşmacı olarak katıldığı konferansın açılış konuşmasını Türk Ocakları Niğde Şube Başkanı Doç. Dr. Nurettin Acır yaptı.

       Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konferansın açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Başkan Acır, “ 2012 yılında kuruluşunun 100. yıldönümüne kavuşacak olan, Türk Ocakları’nın yıldönümüne atfen tertiplediğimiz 100. Yıl konferanslarımızın ilkini gerçekleştiriyoruz” dedi.

               

TÜRK OCAKLARI BİR MİLLİ AKADEMİDİR

 Türk Ocakları’nın 20 yüzyılın başlarında 1912 yılında Osmanlı Devleti’nin çözülme ve yıkılma sürecinin ağır şartları altında milli bir ihtiyaçtan doğduğunu söyleyerek konuşmasını sürdüren Başkan Acır, “ Türk Ocakları’na kuruluşundan itibaren duyulan bu ihtiyaç tarihi süreç içerisinde hep olduğu gibi bugün de devam etmektedir. Bu sebeple Türk Ocakları, Türk Milleti’ni ilgilendiren siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik konularda özgün fikirler üretmeyi milli görev kabul ederek, Türk Milleti’ne hizmet etmektedir. Türk Ocakları bu anlamda milletine hadim bir milli akademidir. Niğde Türk Ocakları olarak toplumumuzu aydınlatıcı sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik konularda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Gerek gündeme, gerek milletimizin ve devletimizin geleceğine ilişkin konularda katkı sağlayıcı, bilimsel temelli projeler üretmekte ve bu proje çıktılarını devletin ilgili kurumları ile birlikte kamuoyuna sunmaktayız. Ayrıca her Cuma akşamı gelenekselleşen Ocakbaşı Sohbetleri’mizi konusunda uzman davetli konuşmacılarımızın değerli katkılarıyla sürdürmekteyiz” dedi.

 

DÜNYA ÇİN İLE YENİ BİR EVREYE GİRİYOR

       

 Cihan harbinin ateşleri içerisinden bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduğunu belirterek konuşmasına başlayan Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur, Türk Milleti’nin tarihi bir dönüm noktasında olduğunu söyledi. Elde bulunan tarihi verilerden 19. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren dünya tarihinde emsali görülmemiş bir değişimin yaşandığının görüldüğünü belirtti. İnsanlık tarihine bakıldığından gücün belli ellerde toplandığı, belirli medeniyet merkezlerinin yükseldiği dönemlere şahit olduğunu belirten Doç. Dr. Mehmet Akif Okur, “ Fakat 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra ekonomik, siyasi ve askeri kuvvetin dünyanın belli bir coğrafyasında dengesiz bir biçimde yığıldığı başka bir döneme rastlamıyoruz. 1913 yılı bu dönem noktasını anlamak bakımından çok önemlidir. Bu dönem istatistikleri dünya sanayisini batının elinde tuttuğunun söylüyor. 1914 yılı istatistikleri ayrıca dünya coğrafyasının yüzde 87.7’ sinin batının doğrudan yönettiğini ortaya koyuyor. Bu dönem batının üstünlüğünün zirve çağıdır” dedi.

       Konuşmasında, insanlık tarihini sosyal, ekonomik ve politik açıdan değerlendiren Doç. Dr. Okur, batından, doğuya doğru yaşanan güç değişiminin çok hızlı bir biçimde seyretmeye başladığını belirterek, 2016 yılında dünyanın bir numaralı ekonomisinin artık bir batı ülkesi olmayacağını, Çin’in dünyanın bir numaralı ekonomisinin olduğu yeni bir evreye girileceğini söyledi.

 

     Konferansın sonunda Türk Ocakları Niğde Şubesi Başkanı Doç. Dr. Nurettin Acır, Türk Ocağı’na vermiş olduğu katkılardan ve bulunmuş olduğu hizmetlerinden ötürü Türk Ocakları Niğde Şubesi Eski Başkanı Gazi Karabulut’a plaket verdi.

 

Editör: TE Bilişim