Niğde Üniversitesi "I. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu’na” ev sahipliği yapacak. Yarın başlayacak olan Sempozyum 4 gün sürecek.



Niğde Üniversitesi, Türk dünyasını bir araya getirecek bir sempozyuma ev sahipliği yapıyor. I. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu kapsamında Niğde, yurt dışından 300, yurt içinden 100 olmak üzere yaklaşık 400 bilim insanını ağırlayacak.


Niğde Üniversitesi, Kazakistan Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi ve Rusya Federasyonu M. Akmulla Baskurt Devlet Pedagoji Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen sempozyum 4 gün sürecek.


Kaşgarlı Mahmut Uygur-Çin Araştırmaları Merkezi tarafından organize edilen sempozyuma Türk cumhuriyetlerinin yanı sıra ABD, Almanya, İtalya, Çin, Japonya, Rusya, Iran, Arnavutluk, Moğolistan, Ukrayna, Afganistan, Makedonya, Ürdün, Kosova'nın da yer aldığı 20 ülkeden Türk dünyası üzerine bilimsel çalışma ve araştırma yapan çok sayıda bilim insanı katılacak. Sempozyuma akademisyenler tarafından toplam 817 bildiri gönderildiğini belirten Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür "Yapılan değerlendirme sonucunda gönderilen 817 bildiriden 485 bildirinin sunulması uygun bulundu. Sempozyumda bildiriler Türkiye Türkçesi dâhil, diğer Türk lehçeleri veya İngilizce olarak sunulacak" dedi.


Prof. Dr. Görür şunları söyledi: "Türk dünyasını ilgilendiren özellikle dil, edebiyat, eğitim, tarih, sosyoloji, arkeoloji, sanat tarihi, uluslararası ilişkiler ve iletişim konularının tartışılacağı sempozyumda, uygun olanların ortak projelere dönüştürülmesi amaçlanıyor. Türk dünyası üzerine araştırma yapan akademisyen ve araştırmacıları bir araya getirme özelliği de taşıyacak olan sempozyum bilgi üretimine katkı sağlayacak ve yeni bakış açıları sunacak."


400 BİLİM İNSANI GELİYOR


I. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu kapsamında Niğde, yurt dışından 300, yurt içinden 100 olmak üzere yaklaşık 400 bilim insanını ağırlayacak. Sempozyumun son gününde katılımcılar için Niğde ve Kapadokya Bölgesi'nin tarihi ve turistik yerlerini kapsayan bir gezi gerçekleştirilecek. Sempozyum çerçevesinde ayrıca 18 Mart aksamı Konya Türk Tasavvuf Topluluğu konser ve gösterisi,19 Mart aksamı Kazak Kızlar Pedagoji Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu gösterisi ve 20 Mart aksamı Niğde Üniversitesi tarafından organize edilen Halk oyunları gösterisi ve konseri gerçekleştirilecek. Sempozyumun ikincisinin Kazakistan'da, üçüncüsünün de Rusya Federasyonu'nda düzenlenmesi planlanıyor.



Editör: TE Bilişim