Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde gösterimi yapılan ve Türk Dünyası Gazeteciler federasyonu tarafından hazırlanan “Türk Ana ve Türk Dünyası Belgesel Film Gösterimleri” programı yoğun ilgi gördü.

Şehit Ömer Halisdemir ile tüm şehitlerimiz anısına yönelik olarak düzenlenen programa; Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Niğde Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Şerife Türkeş, Türk Dünyası Gazeteciler Cemiyeti Federasyonu Başkanı Menderes Demir, Fakülte Dekanları, Yüksekokul Müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programın açılış konuşmasını yapan Niğde Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Şerife Türkeş, programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek memnuniyetini dile getirdi.

Açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan Türk Dünyası Gazeteciler Cemiyeti Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir, Türk Dünyasının kültürüne katkı sağlamak amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirterek “Amacımız yaptığımız etkinlikler ile Türk Dünyasının geniş bir coğrafya ve zengin bir kültüre sahip olan değerlerini, gazeteciler ve iletişimciler vasıtasıyla tüm dünyaya sunabilmektir” dedi.

Programda konuşma yapan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar ise, belgesel filmlerin, döneme tanıklık etmesi ve kamuoyunu bilgilendirmesi bakımından önemli bir tür olduğunu belirterek projenin, tüm Türk dünyasından belgesel sinemaya gönül vermiş kişileri bir araya getirdiğini ifade etti. Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar konuşmasının devamında şunları dile getirdi: “Türk Dünyası Belgesel Film Festivali projesi, hem ortak kültürel değerlerin ortaya çıkarılarak geleceğe taşınması hem de Türk değerlerinin tüm dünyaya tanıtılması açısından önemli bir role sahiptir.
Küreselleşen dünya üzerinde yerelin ve kültürlerin önemi kendini daha çok göstermeye ve özel bir önem kazanmaya başlamıştır. Bu noktada Türk Dünyası ile Türk kültürünün tanıtımında bu festival daha da önem kazanmaktadır.”
Rektör Kar konuşmasında ayrıca “Türk medeniyetini ve birikimlerini koruyarak gelecek nesillere aktarmak için günümüzün en iyi kitle iletişim aracı olan sinemayı kullanmak, kültürümüzün diyardan diyara taşınmasına olanak sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Türk kültürünün ve ortak mirasının böyle güzel bir festival çerçevesinde bir araya gelmesi ve bunların farklı ülkelerde, farklı şehirlerde izleyiciye sunulmasının büyük önem taşıdığını belirten Rektör Kar, “Bu tarz etkinlikler, sanatsal faaliyetlerin yaygınlaşması, yüksek nitelikli filmlerin seyirciyle buluşması ve sanatseverlerin düşünce alışverişinde bulunması açısından da önemli katkılar sağlayacaktır. Bu nedenle bu tarz faaliyetlerin gerisinde kalmamamız gerektiğini düşünüyorum” diye kaydetti. 

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin sanatsal faaliyetlerin toplumsal gelişme üzerindeki etkisinin bilinciyle hareket ettiğini aktaran Rektör Kar, bu tarz projeleri sanatseverlerle buluşturmayı eğitim-öğretim sorumluluklarının önemli bir parçası olarak gördüklerini ve bu yönde gerekli çabayı sarf ettiklerini vurguladı.

Öğrencilere seslenerek, Kampüs içerisinde bir sinema salonunun hizmete açılacağının da müjdesini veren Rektör Kar, Kültür Bakanlığının desteklediği belli filmlerin gösterime gireceğini sözlerine ekledi.

Tarihi, kültürel, milli ve manevi değerlerin daha iyi tanıtılmasının amaçlandığı etkinlik; teşekkür plaketlerinin takdiminin ardından, belgesel gösterimleri ve söyleşiler ile devam etti.

 
 
Editör: TE Bilişim