Tepeyran ve Niğde Paneli Ankara’da 26 Haziran’da yapılıyor.

Niğde’nin yetiştirdiği önemli değerlerden Romancı, Vali, Milletvekili Ebubekir Hazım Tepeyran adına Çankaya Belediyesince düzenlenen “Ebubekir Hazım Tepeyran Roman Ödülü” bu yılda verileceği açıklandı.

 

Romancılığı yanında Dâhiliye Nâzırlığıyla, Milli Mücadeleye katkılarıyla, Ankara, Niğde Valiliği ve Niğde Milletvekilliği gibi devlet adamlığıyla toplumda saygın bir yere sahip olan Ebubekir Hazım Tepeyran, yazar Oktay Akbal’ın büyük babası. Tepeyran, Milli Mücadele içinde yer alması nedeniyle idama mahkûm olmasının ardından cezası küreğe çevrildi ve Cumhuriyet’in ilanıyla serbest kaldı. Tepeyran 20. yüzyılın ilk Türk köy romanı “Küçük Paşa” nın da yazarı olarak ta tanındı. Adına düzenlenen roman ödülü Seçici kurulu, Tahsin Yücel, Osman Şahin, Hikmet Altınkaynak, Metin Celâl, Ahmet Yıldız ve Hilâl Erkan’dan oluşuyor Yarışmanın ödül koordinatörlüğünü Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü yürütüyor. Yarışma Başvurusu, “Ebubekir Hazım Tepeyran Roman Ödülü Koordinatörlüğü” (Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü)'ne yapılıyor. Ebubekir Hazım Tepeyran ödülü ile ilgili çalışmalarda koordinasyonu Yazar Hikmet Altınkaynak yürütüyor.  Yazar Hikmet Altınkaynak  bu konuda şunları söyledi.-“Niğde ilinde yetişen ve ülkemiz için önemli hizmetleri yanında edebiyatımıza katkıları ile de bilinen Ebubekir Hazım Tepeyran’ın yaptıkları eserleri ve romancılığını anlatmak yaşatmak adına sürdürdüğümüz çabalarımıza Çankaya belediyesinin verdiği büyük destek ve katkı ile devam ediyoruz. Geçen yıl olduğu gibi bu yolda adına roman ödülü vereceğiz. Ayrıca panel ve toplantılarla bu yönlü çabalarımızı sürdüreceğiz. Niğde ilinde yetişmiş önemli bir  yönetici, devlet adamı  ve edebiyatçı için başlattığımız çalışmalarda gördüğümüz desteğe de teşekkür ediyoruz” dedi.

 

Ebubekir Hazım Tepeyran ile ilgili Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabında detayları ile geçmişine yer veren Yazar Ömer Fethi Gürer’de şöyle dedi.-“ Ebubekir Hazım Tepeyran Roman Ödülü Niğde ilinde başlatmak için girişimlerimiz oldu. Yetkililerle yaptığımız görüşmelerde sonuca gidemedik. Çankaya Belediyesi bu anlamda çok önemli bir görev ve sorumluluk ile konuya sahip çıktı. Ülkesine bunca hizmeti olan ve romancılığın önemli isimlerinden Ebubekir Hazım Tepeyran için yazar hemşerimiz Hikmet Altınkaynak yaptığı yoğun çaba ve gayret ile bugunku duruma erildi. Gelecekte bu ödül devam edeceğine ve Niğdemiz içinde önemli bir tanıtım yolu olacağına inanıyorum. Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ve Hikmet Altınkaynak’a gösterdikleri duyarlılık için bir Niğdeli olarak teşekkür ediyorum”dedi. Çankaya Belediyesinde Ankara’da 26 Haziran’da konuyla ilgili düzenlenen etkinlik programı da şöyle açıklandı.

 

TEPEYRAN ROMAN ÖDÜLÜ, NİĞDE’DE BİLİM, KÜLTÜR ve SANAT PANEL

PANEL-Sunuş:-Hikmet Altınkaynak(Ytü Öğr. Gör./ Yazar-Niğde Kültür Sanat Platformu Başkanı)

-Açılış: Bülent Tanık(Çankaya Belediye Başkanı)-

Tepeyran Belgeseli: Ahmet Yıldız(Eleştirmen, Öykücü),

Birinci Oturum: Niğde’de Bilim, Kültür Ve Sanat-

Yöneten: Orhan Eraslan(22. Dönem Niğde Milletvekili)-

Konuşmacılar: Fikret Otyam ( Niğde (Aksaray) Doğumlu, Ressam, Gazeteci, Yazar), Dr. Alev Coşkun ( Cumhuriyet Gazetesi Yazarı)-Ferit Şahenk (Niğdeli İşadamı)-Prof. Dr. Ayhan Alkış (Niğdeli Öğretim Üyesi (Ytü)-Prof. Dr. Cengiz Çekil (Niğdeli Öğretim Üyesi, Sanatçı (Beykent Üni. )Doğan Şafak (Niğde Milletvekili)

İkinci Oturum: E. Hazım Tepeyran Roman Ödülü-

Yöneten: Prof. Dr. Talat Halman(Bilkent Üni.  Ed. Fak. Dekanı, Şair, Yazar)-

Konuşmacılar: Oktay Akbal (Cumhuriyet Gazetesi Yazarı, Öykücü, Romancı, Tepeyran’ın Torunu)-Orhan Erinç ( Cumhuriyet Gazetesi Yazarı, Tgc Başkanı)-Adnan Binyazar ( Cumhuriyet Gazetesi Yazarı, 1. Tepeyran Roman Ödülü Sahibi)-Osman Şahin (Öykücü, Senarist, Tepeyran Roman Ödülü Seçiciler Kurulu Üyesi)-Lokman Zor /(Niğde Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Öykücü, Yazar )-Ömer Fethi Gürer (Niğdeli, Gazeteci, Yazar, Araştırmacı, Siyasetçi)-

Düzenleyenler: Çankaya Belediyesi-Niğde Kültür Sanat Platformu-

Basın Sponsoru: Cumhuriyet Gazetesi-

Yer: Çağdaş Sanatlar Merkezi, Çankaya-Ankara-Gün: 26 Haziran 2012, Salı, Başlama Saati: 13.30

 

Editör: TE Bilişim