Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Tepeköy’deki Kelenia kentinin kalıntılarıyla ilgili soru önergesini Meclis Genel Kurulu’nda yanıtladı Bakan Numan Kurtulmuş, Niğde’nin Tepeköy köyünde, 18. Yüzyılın önemli yerleşim birimlerinden biri olan tarihi Kelenia kentinin kalıntılarında kaçak kazılar devam ederken, Bakanlık birimlerinde adı geçen kent kalıntılarıyla ilgili bilginin olmadığını açıkladı. 
 
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Kapadokya’nın Başkenti adlı kitabında da yer verdiği Tepeköp köyündeki tarihi Kelenia kentinin kalıntılarıyla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına sözlü soru önergesi verdi. CHP Milletvekili Gürer, önergesinde “Niğde İli Merkez Tepeköy bölgesi tarihi özellikleri ile dikkate değer bir bölgedir. Ören yerleri, kral mezarları, Takyanus suyolu, Merkeva Kalesi gibi alanlar bölge tarihi içinde önemli detayları günümüze taşıyan kalıntılardır. Kral mezarları ve belirtilen yerlerde acilen bilimsel çalışmaların başlaması ihtiyaçtır” dedi. 
 
Kelenia veya Kileni olarak tanımlanan tarihi kent kalıntılarının yer aldığı bölge 18. Yy.'da önemli bir yerleşim alanı iken günümüzde harabelerinin kaldığına dikkat çeken Gürer, “Bölge, özelliği nedeniyle bütün olarak inceleme, araştırma, onarma, kurtarma çalışması beklemektedir. Bu bağlamda düşünülen bir çalışma var mıdır? Bölgede kaçak kazılar süregelmektedir. Bölgenin bütününün koruma altına alınması ve turizme açılması düşünülmekte midir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 
 
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ise Bakanlık birimleri kayıtlarında "Kelenia" ya da "Kileni" olarak bilinen tarihî kent kalıntılarıyla ilgili bir bilginin bulunmadığını, Niğde Müzesi Müdürlüğü uzmanlarınca en kısa sürede bu yerlerle ilgili tespit çalışması yapılacağını açıkladı. 
 
Bakan Kurtulmuş, “Niğde genelinde bulunan ve 2863 sayılı Yasa kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak değerlendirilip tescillenen taşınmazlara ait güvenlik ve denetim, bölge karakol komutanlıkları, yerel yönetimler ve Niğde Müze Müdürlüğü iş birliğiyle yapılmaktadır. Söz konusu alanlarda meydana gelen kültür varlığı kaçakçılığı veya kaçak kazı olaylarına ilişkin hazırlanan detaylı ve fotoğraflı raporlar, eserlerin akıbeti, şahıslar hakkında yapılan adli işlemler bakanlığımızca takip edilmektedir” ifadelerini yer verdi. 
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise 18. Yüzyılda çok önemli bir yerleşim birimi olan Kelenia kentinin kalıntılarının günümüzde define avcıları tarafından sürekli kazılarak  yok edilmesinin düşündürücü olduğunu vurguladı. 
 
 
Editör: TE Bilişim