İl Özel İdaresi’nin öncülüğünde Niğde’nin çeşitli yerlerinde bulunan Rum ve Ermeni kiliselerinin sosyal hayata kazandırılması çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar hakkında Proje Başkanı ve Arkeolog Şehnaz Doğan’dan bilgi aldık.

Haber: Fatma TAN

Doğan yaptığı açıklamada; Niğde’de Perşembe Pazarı yakınında bulunan Ermeni Kilisesi’nin restorasyon çalışmalarının bittiğini en son aşama olarak da binada bulunan resimlerin konservasyonunu yaptıklarını belirtti. 1 yıl önce binanın güçlendirilmesi ve restorasyon işlemlerinin yapıldığını söyleyen Doğan; binanın dökülen kısımlarının onarılmış olarak kendilerinin devraldığını ve duvarlarda bulunan motifler ve çiçeklerin korunması ve belirginleştirilmesi aşamasında çalışmalarımız devam etmekte. Restorasyon ve konservasyon aşamasında çok büyük bir emeğin sarf edilmekte dedi.


Doğan; “Büyük sabır ve titiz bir çalışmanın uygulandığı binada sim siyah bir görüntünün altında kaybolan motiflerin çıkarılmasının kendilerine büyük bir heyecan verdiğini söyledi. Çalışanların hepsinin bayan olduğunu vurgulayan Arkeolog Şehnaz Doğan; “Yapılan işlem çok yavaş bir işlem ve sabır gerektiriyor. Ortaya çıkan görüntü ise tüm yorgunluğunuzu alıyor. Bizler konservasyon çalışması sırasında büyük bir titizlik göstermek zorundayız ve ortaya çıkan görüntüyü koruma altına alacak özel malzemeler kullanarak kalıcı bir hale getireceğiz. Bu bina ileride yanlış bilmiyorsam kültür merkezi olarak kullanılacak. Bizler işe kişisel bir yaklaşımla bakıyoruz. Büyük bir özen gösteriyoruz” dedi.

Niğde’de tarihi mekânların çokluğunun dikkatini çektiğini belirten Doğan, Bor’da bulunan kilisenin de onarılması durumunun söz konusu olduğunu söyledi.



Doğan; Restorasyon ve konservasyon çalışmaları sırasında projenin bir milim bile dışına çıkılmadığını vurguladı. Bu işte kadınların bakış açısı yaklaşımı çok daha farklı ve bir kadın hassasiyeti, titizliği ön plana çıkıyor. Tarihi yapılara restorasyon aşamasında büyük önem ve titizlik gösterilmesi gerektiğini belirtti. 



Editör: TE Bilişim