Niğde'de 780 yıllık bir tarihe sahip olan Alaaddin Camii günümüzde duvarlarına kent magandaları tarafından yazılan yazı ve çeşitli boyama işlemleri ile tarihi dokusuna zarar veriliyor.

Duvarlarında halen duran yazı ve boya işlemlerine yetkililer tarafından herhangi bir işlem yapılmaması vatandaşlar tarafından tepkiye neden oluyor.

Birinci Alaaddin Keykubad zamanında Niğde Sancakbeyi Zeyneddin Başara tarafından 1233'te yaptırılan, Selçuklu sanatının günümüze kadar en iyi korunmuş eserlerinden olup, mihrap ve minberi çok güzel bir sanat abidesi olan Alaaddin Camii, Niğde'nin en eski camisi olup Mimar Sıddık bin Mahmud ve kardeşi Gazi yaptırılmış.

Sarı ve kül renkli kesme taştan yapılan caminin doğu kapısı son derece güzel geometrik motiflerle süslüdür. Cami süslemeleri bakımından Selçuklu devrinin en kıymetli eserlerinden biridir. Damalı minaresi camiye ayrı bir güzellik katıyor.

Caminin kapısı yılın belli bir zamanında sabahın ilk ışıklarının kapıya vurmasıyla kapıda bir kız silüeti görülür. Rivayete göre caminin mimarı hükümdarın kızına aşık olur ve kızın güzelliğini bu motiflere işler.

Bu şekilde asırlardır ayakta kalan ve Niğde için çok büyük bir önemi olan bu camii günümüzde maalesef çeşitli boyalarla duvarları boyanarak isim ve resimler yapılıyor. Yazı ve resimlerle tarihi camiinin tarihi dokusu zedeleniyor ve Niğde'nin tarihi değerlere verdiği önem ortaya çıkıyor.

Niğde Kalesi tepesinde bulunan tarihi Alaaddin Camii'nin çevresinde oturan vatandaşlar böylesine tarihi bir camiinin korunmamasına ve yazılan yazıların uzun zamandır temizlenmediğine dikkat çekerek yetkilileri bu durumla bir an ilgilenmeye davet ediyor.


Editör: TE Bilişim