Ulusal yayın yapan, www.turizmhaberleri.com sitesi genel yayın yönetmeni Nilgün Atar ilimize Samistal Travel'in katkıları ile bir kaç günlük ziyaret yaptı. Bu bir kaç günlük ziyaret sonrasında sitesinde Niğde Turizm dosyasını açtı ve yayınlamaya başladı. Kendisinden izin alarak bir turizm gazetecisinin gözü ile Niğde'yi sizlere sunmaya çalışacağız.
Birincisini geçtiğimiz haftalarda yayınlamıştık.
(Tıklayın)


*******


Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ile siyasetçi cephesinden ancak siyasetdışı bir formatta Niğde turizminde dün, bugün ve yarını konuştuk. İşte çok önemli açıklamalar..

Nilgün ATAR- 
turizmhaberleri.com 

NİĞDE KÜLTÜR VE TURİZM DOSYASI

KONUK: NİĞDE MİLLETVEKİLİ ALPASLAN KAVAKOĞLU 


Niğde'de yerel paydaşlarla yaptığım sohbetlerde kentin kültür ve turizm geleceğini görebilme şansını yakaladım. Ayağı yere basan, üzerinde titizlikle çalışılmış, hedef odaklı projeler konuşuluyor burada. Onlarca medeniyete evsahipliği yapmış kadim kentin geleceği güçlü bir proje yönetimi ile yeniden tasarlanıyor. Projelerin sahiplenilmesi, geniş katılımla el ele verilmesi ve profesyonelce yürütülmesi ise '' bir şehrin geleceği için en sağlam yatırımdır '' diye düşünüyorum. 

NİĞDE MODELİ PROJE YÖNETİMİ ... 
“Niğde Kültür ve Turizm Dosyası '' kapsamında röportaj yaptığımız Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu'da bilgi ve deneyimleri ile proje üreten dinamik ekibin içerisinde yer alıyor. Niğde-Bor doğumlu Milletvekili Kavaklıoğlu'nun yaşamına neler sığdırdığına bakalım hep birlikte önce: Mülki İdare Amiri, kaymakamlık, Vali yardımcılığı, İçişleri Bakanlığında Daire Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği, Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdür Yardımcılığı, Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürü olarak görev yapmış. Milli Güvenlik Akademisini bitiren Kavaklıoğlu; İngiltere'de dil ve kamu yönetimi, Japonya'da afet yönetimi, bölgesel kalkınma ve yeniden yapılanma, Tayvan'da toplum kalkınması konularında uzun dönem eğitimler almış. İşte tüm bu birikimler de, başta Vali Necmeddin Kılıç olmak üzere Niğde'nin geleceğini hazırlayan yapı taşlarını oluşturuyor. Sorularımıza aldığımız yanıtlar da bu birikimlerin en doğru yansıması oldu. 

AKP Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ile bir siyasetçi cephesinden ancak tamamen siyasetdışı bir formatta Niğde'nin dünü, bugünü ve yarınını konuştuk. İşte milletvekilimizden Niğde adına umut veren satırbaşları: 


Niğde'de etkileyici ve çok ciddi bir proje yönetimi var. Bu çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz? 
İl Özel İdaremiz Türkiye'nin en iyi yönetilen, kaynakları çok iyi kullanan, israf etmeyen yapılanması ile ön plandadır. Böyle olunca çalışma imkanları, iş yapma potansiyeli yükseliyor. İl Özel İdare'de proje ofisinde alanında en iyilerden oluşan 5-6 kişilik ekip ile son 1.5 yıldır gece gündüz demeden çok aktif çalışıyoruz. 115 proje ürettik. Konya Ovası kaplama KOPA projesi bunlardan biri. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ile ortak proje çalışmalarımız var. 

Mesela Türkiye'de ilk defa Niğde'de bütün köylerin çöplerini topladık. 130 civarında köyümüz var, konteynırlarla bir şebeke sistemi oluşturuldu. Özel idare, köylere hizmet götürme Birliği, Kaymakamlıklar, belediyelerle entegre bir şekilde çalışıyoruz. 

GÜNEŞ ENERJİSİNDE TÜRKİYE'DE İLKİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ. 
Güneş Enerjisi Projesi ile Türkiye'de bir ilke imza atacak Niğde.. Detayları anlatır mısınız? 

Niğde'nin bir avantajı da güneş enerji üretimi sahasında olmasıdır. Bu kapsamda çok önemli bir proje yürütüyoruz. Bu projede ilk defa “güneş enerjisi organize sanayi bölgesi '' yapmak istiyoruz. Mevzuatta yeri olmayan bir sistem ama zorluyoruz bunu, Türkiye'de ilk olacağız, epey ilerledik. Organize sanayi bölgesinde oluşturulacak güneş alanları altyapısında isteyen elektriğini üretecek, isteyen satacak. Enerji Endüstri Bölgesi kurulması isteniyor ancak, biz de yatırımcı ve tüketici için daha kolaylık olsun diye Organize Sanayi Bölgesi (OSB) mantığı ile çalışsın istiyoruz. 

ÇİNLİLER VE ALMANLAR YATIRIMA ÇOK İLGİLİ.. 
Emen Ovası'nda bir yatırım alanı planladık. Düz çorak bir arazi.. Bu yatırımlar ilerliyor. Yenilenebilir enerji konusunda özel sektör de bilinçlendi ama bu alanda harekete geçmek için geç kaldıklarını düşünüyorum. Geleceği önceden görenler bir adım önde oluyorlar. Lisans alanlar var. Yabancı yatırımcıların ilgisi çok fazla. Solar Enerji grupları ile görüşüyoruz. Çinliler ilgileniyor, enerji yatırımı ve panel yapmak istiyorlar. Ayrıca Almanlar da çok istekli.. gelip gidiyorlar. Biz de doğru firma ile doğru yatırımlar yapmak istiyoruz. 

Güneş ülkesi Türkiye'de güneş enerjisi yatırımları neden yavaş ilerliyor sizce? 
Burada en büyük sıkıntı şuydu; ilk yatırım maliyetleri yüksekti önce, teknoloji geliştikçe çok hızlı düştü, halen düşüyor ve bu arada kalitesi de yükseliyor. İlk yatırımları yapanlar zarar etti, şu an 3/1 fiyatına düştü. Devlet ürettiğiniz elektriği almaya garanti veriyor. Bu teşvik sayılıyor. Karlı bir yatırım. Burada temel sıkıntı enerji iletim hatlarının kapasitesinin uygun olması lazım. '' 

Niğde Turizminde en önemli 3 projeniz nedir? 
Niğde Kapadokya Bölgesinde orta ölçekte mütevazi bir ilimiz ama aslında stratejik öneme haiz bir yer. Akdeniz'den orta Anadolu'ya açılan boğazın kapısı mahiyetinde. Fakat Kayseri, Konya, son zamanlarda Nevşehir'in turizm ve baskısı ile ortada kalmış ve sıkışmış durumda. Biz bunu aşmak durumundayız. O bakımdan kaynaklarınızı çok iyi kullanmamız ve değerlendirmemiz lazım. Turizm açısından doğal, termal ve tarihi kültürel zengin kaynaklarımız var. Bunların hepsini birleştirdiğimiz entegre bir turizm kalkınma projemiz var. Aşama aşama devam ettiriyoruz. Narköy ve Çiftehan Niğde'nin iki önemli termal kaynağıdır. Çiftehan kısmen daha gelişmiş durumda, Narköy yeni yeni tanınıyor. Orada bir master ve turizm planı yaptırdık, faaliyetler başladı, termal turizme açacağız. 

ŞU ANDA AÇSAK MANTAR GİBİ OTEL DOLACAK... 
Bir de Bolkar dağlarında büyük bir projemiz var. Eskiden beri konuşulan ama şimdiye kadar ciddi olarak el atılmamış bir proje. Biz Bolkar dağındaki turizm imkanını Çiftehan'daki termal imkanı ile birleştirmek istiyoruz.. Hem tatil hem sağlık amaçlı tesisler olacak. İlk günden beri yatırımcılardan çok büyük istek var. Şu anda açsak her yer mantar gibi otel dolacak. Fakat bunu planlı programlı yapmak istiyoruz. Sonradan büyük sıkıntılar çekiliyor. Turizmin en büyük sorunlarından birisi baştan planlanmadan yapılan yatırımlar sonradan başınıza dert oluyor. O yüzden çok akıllıca sağlam adımlarla gitmek gerekiyor. Altyapıyı iyi oturtmak lazım, gerisi çok kolay. Çiftehan'da şu anda 2 tane beş yıldızlı otel yapılıyor. Biz turizm meslek oteli yapacağız, sağlık rehabilitasyon merkezi olacak şekilde. Onun çalışmaları devam ediyor. Bolkar turizmde yüzümüzü güldürecek bir yer. 
Aladağlar ise dağçılık güzergahi olarak dünyanın üç önemli kulvarlarından birisi.. Ama çok bilinmiyor. Orada da bir dağcılık okulu projemiz var. 

Oteller ne zaman bitecek? 
Otellerin bir kısmı bu sene bitecek, geçen sene biten ve şu an devam eden var. Biz çok acele etmiyoruz, Çiftehan'ın kalıcı güzellikte, termal turizm açısından Türkiye markası bir yer olmasını istiyoruz. Bolkar dağlarındaki tesisleri de Çiftehan'a entegre edip kışın kayak, yazın yayla turizminde Türkiye ve dünyanın hizmetine açmak birinci hedefimiz. İzinlerin hepsi alındı ve yatırıma hazır durumda. Yap işlet devret modeli ile yapmak isteyen 3-4 büyük şirket var. 

NİĞDE TURİZMİ BOLKAR-ÇİFTEHAN İLE ZİRVE YAPACAK 
Bolkar dağlarının turizme açılması ve projelendirilme sürecinin uzamasını Niğde'nin kanayan yarası olarak yorumlayan Samistal Travel'ın sahibi Cevdet Eroğlu da sohbetimize bu noktada katılarak görüşlerini şöyle açıkladı: '' Projelerde bürokrasi uzun zaman alıyor ama hepsi aşıldı. Bundan sonrası daha kolay olacak. Bolkar Dağlarına geçen sene Fransa Dağcılık Federasyonu başkanını getirdik. Sayın Vali beye de bahsettik. Burasının tanıtımı için federasyon ile işbirliği içindeyiz. Bolkar dağları büyük potansiyel; Türkiye'nin her dağını gezdim, her bölgesine turist indirdim. Bolkar Projesi bölgenin yıldızı olacak. Türkiye'de bol kar olan ve pist mesafesi uzun bölgelerdeki dağlarda kayak turizmi sezonu uzatmamız gerekir. Burada Vali beyin önderliğinde dağ turizminde önemli adımlar atılıyor. '' 

PARA KAZANACAĞIZ DİYE O BÖLGENİN GELECEĞİNİ MAHVETMEYE HAKKIMIZ YOK.. 
Ülkemizde plansız ve kontrolsüz yapılan turizm yatırımları sonunda beton yığınlarına dönüşen özellikle sahil kentlerinin durumları hiç iç açıcı değil..Bu konuda neler söyleyeceksiniz? 

Biz yaptığımız işleri ciddi , köklü ve sağlam yapmak istiyoruz. Popülist yaklaşımlarla bir yere varılamaz. Siyasiler ve yerel yöneticiler acele ediyorlar. Ben mülki idareden geliyorum. Aladağ'ların arkasında Yahyalı'da kaymakamlık yaptım. Turizm çalışmalarının nasıl yürüdüğünü çok iyi biliyorum. Biraz para kazanacağız diye oranın geleceğini mahvetmeye hakkımız yok. O bakımdan çok akıllı, planlı, programlı yatırımlar yapmak zorundayız. Kalıcı yani sürdürülebilir olmasını sağlamak lazım. Popülist yaklaşımlarla ele alınan bölge bir kaç yıl popüler oluyor, bir kaç yıl sonra çöplük haline geliyor, problemlerle uğraşıyorsunuz. Bunlarla karşılaşmak istemiyoruz. Sayın Valimiz öncülüğünde hep beraber çok uyumla çalışıyoruz. Önce projesini hazırladık. Bölgenin tüm özelliğini ve önemini bilen arkadaşlardan bir heyet oluşturduk. Avusturya'ya gidildi, teleferik ve telesiyej sistemleri üzerinde araştırma yaptılar. 

KÜLTÜREL DEĞERLERİ KORUYARAK ÖN PLANA ÇIKARACAĞIZ.. 
Bolkar, Aladağ, Nargöl, Çiftehan ile birlikte Niğde'yi tarihi kültürel değerler ile ön plana çıkaracağız. Şehir içindeki eski konakları ve sokakları yeniden canlandırıyoruz. Kadıoğlu sokağı buna güzel örnek. Özel idare imkanları ile kamulaştırıp restore edildi bir kısmı. Bir kısmı da kamulaştırıldı, restorasyon çalışmaları başlayacak. İşletmelerin bir kısmı üniversiteye verildi. Bir kısmı stk'lara veriliyor ancak bundan sonra daha profesyonel anlamda butik otel,restoran türü işletmecilere açmayı planlıyoruz. 

NİĞDE-NEVŞEHİR KARŞILAŞTIRMASI…. 
Bir de Nevşehir-Niğde karşılaştırması var turizmde.. Bu konuda neler söyleyeceksiniz? 

Bizim biraz şanssızlığımız; gelen turist sayısında Nevşehir ile mukayese edilmemiz. Nevşehir'in imkanları daha farklı. Niğde de yatak kapasitesi çok düşük, 5 yıldızlı otelimiz yok, onların çalışması içindeyiz. 2 tane 5 yıldızlı otel kazandırmak için girişimcilerimiz var, onları destekliyoruz. İnşallah çok yakın zamanda kaliteli yatak sayısı artıracağız. 

10 YIL SONRA NİĞDE TÜRKİYE'NİN YENİ BİR TURİZM DESTİNASYONU OLACAK.. 
Son sorum şu: Kısa ve uzun vadede, 5-10 yıl sonrası için Niğde'nin turizm geleceği ile ilgili neler öngörüyorsunıuz? 

Niğde şu anda kalkıma ve gelişme potansiyeli olan hızlı ilerliyen bir konumda. Önünde sanayi,enerji, havaalanı projesi var. 5 yıl içinde bir havaalanımız olacağını umuyorum. 2023 yılına kadar Niğde'den geçen hızlı trenimiz olacak. Turizm de yatak kapasitemiz çok gelişecek. Nevşehir'in kaliteli turistini burada ağırlayacağız. 10 yıl sonra Niğde Türkiye'nin yeni bir turizm destinasyonu haline gelecek. 

Editör: TE Bilişim