Yazarlar Sanatçılar Birliği (YAZSANBİR) Başkanı Hayrullah Eraslan, Seyit Onbaşı'nın sırtladığı 276 kiloluk mermi ile Ocean zırhlısını batırmasının gerçek olmadığına ilişkin iddialara tepki gösterdi.

 

Eraslan, Çanakkale savaşının sembol isimleri kahramanlarımızı tartışmak şanlı tarihimize karşı yapılan bir ayıptır. Ben Bizzat Seyid Onbaşı ile birlikte 276 kğ top mermisini kaldıran Niğdeli Ali’nin oğlu Tahsin Öztürk ile vefatından önce ayrıntılı olarak konuştum. Babasından defalarca duyduklarını bana anlattı. İngilizlere ait Ocean isimli zırhlı gemiyi nasıl batırdıklarını ayrıntılı olarak dinledim. Yaptığım bu söyleşiyi de Niğde Belediyesinin çıkardığı ‘ Dört Mevsim Niğde Dergisi’nde yayınladım’ dedi. 

Hayrullah Eraslan’ın yaptığı söyleşi de Niğdeli Ali’nin oğlu Tahsin Öztürk bu olayla ilgili olarak babasından dinlediklerini şöyle anlatmıştı;

 ‘Niğdeli Ali’nin Garip Öyküsü’ konulu söyleşide, Yaveri dediği Seyid onbaşının, güçlü kuvvetli, kabadayı ve pehlivan olduğundan sık sık babasının bahsettiğini belirterek. Oğlu Tahsin Öztürk’e:“ Oğlum, Seyid Onbaşı'nın top mermisini kaldırış anında kemiklerinden çıkan sesi unutamıyorum, halen kulaklarımda. Kemiklerinin yerinden çıkacağını zannettim” diye bahsetmişti.

Mecidiye tabyası vurulduktan sonra  sadece babam ve Seyid onbaşı kalmış, Diğer askerler şehit olmuş.. Seyid onbaşı ile birlikte bir süre düşman gemilerine bakmışlar ve Seyid onbaşı bana dönerek:“ Ali, bu top mermisini namlunun ucuna yerleştireceğiz. Bak arkadaşlarımız, komutanlarımız şehit oldu. Yalnız ikimiz kaldık. Bu yaptıklarını düşmanın yanına kar mı bırakacağız?” der sonra birlikte işe koyulurlar. 2 metre uzunluğunda 275 kiloluk mermiyi kaldırarak topun ağzına sürerler. Bu kolay olmamıştır. 

Seyid Onbaşı Niğdeli Ali'ye dönerek:

“Ali şu tepeciğe çık sen. Bak bakayım düşman gemileri isabet alacak mı? Bana haber ver” der. Bir süre sonra Niğdeli Ali bağırmaya başlar.“Seyit Onbaşım vurduk, vurduk! Gemi isabet aldı!” Kucaklaşıp, sevinirler ve dudaklarından şu cümleler düşer:“Arkadaşlarımızın intikamını şimdi aldık!” dediğini aktarmıştı.

Yazsanbir Başkanı Hayrullah Eraslan, “Son günlerde Çanakkale savaşının sembol isimlerinden Seyid Onbaşı ve Niğde’ li Ali ile ilgili kamuoyunu yanlış ifadelerle etkilemeye yönelik tarihi hadiseyi inkar kampanyası olduğuna şahit oluyoruz. Oysa ki tarihi olaylar bilgi ve belge ile sabittir. Sadece gündeme gelmek için tarihi gerçekleri inkar etmek vebal taşımaktan başka bir şey değildir. Kaldı ki sadece bizim tarihi kaynaklar değil Çanakkale Savaşını bizzat yaşamış ve şahit olmuş Alman General Vositlo’nun ‘Mecidiye Tabyasında iki asker gördüm.Top mermisi ile Ocean zırhlı gemisini batırdılar’ açıklamaları da Seyid Onbaşı ve Niğdeli Alinin kahramanlıklarını  yani bizim tarihi bilgimizi destekliyor.” diyerek tepkisini dile getirdi.

*****

 Gazeteci- Yazar Hayrullah Eraslan, Çanakkale savaşının sembol isimlerimden Niğdeli Ali’nin Oğlu Tahsin Öztürk ile 27 Kasım 2010 tarihinde sitemizde yayınlanmış röportajı için aşağıdaki linke tıklayın

Niğdeli Ali’nin garip hikâyesi…


Editör: TE Bilişim