Şu günler Niğde’nin dernek ve diğer sivil toplum kuruluşlarına taktım. Son iki köşe yazımda  Niğde Sivil Toplum Kuruluşlarının  pasifliğinden dem vurmuştum. Çok olumlu tepkiler aldım. Geçtiğimiz günlerde   Niğde Platformunun kurulması,  katılan insanların heyecanı beni mutlu etti, umutlarımı artırdı. Bu satırları günah çıkartmak için de yazmıyorum.

Ama…

Niğde’de güzel şeyler yapan dernekler de var.

Mesela KAFOD…  Daha yeni birinci yılını dolduran, Kapadokya Amatör Fotoğrafçılar Derneği çok güzel faaliyetlerde bulunuyorlar.

Amaçlarını derneğin internet sitesinde özetle şöyle açıklıyorlar ;

Fotoğraf sanatının geliştirilmesi, yaygınlaştırılması, fotoğraf sevgisini topluma vermek, Niğde Kültürüne ve Turizmine katkıda bulunmak, Niğdelilere fotoğraf tutkusu aşılamak ve üyelerinin fotoğrafçılık konusunda ki tekniklerini artırmak için dersler, sergiler, seminerler, gezi programları gibi çeşitli faaliyetlerde bulunmak… diye devam ediyor.

Amaçlarının büyük bölümünü bir yılda gerçekleştirdiler, yoğun  faaliyetlerini takip dahi edemiyoruz. Üyelerine ders vermeye başladılar, sık sık çevre il ve bölgelere fotoğraf safarisi düzenliyorlar. Okullarda fotoğrafçılık sanatını tanıtmak amacı ile seminerler verdiler. Hep yeni bir faaliyet içerisindeler boş haftaları yok, çok güzel fotoğraflar çıkarttılar ve bunların bir kısmını da www.kafod.org sitelerinde yayınlıyorlar.

Bu toplulukta dikkatimi çeken iki şey var.

Birisi; Her kesimden insan var, son teknoloji pahalı makine sahibi usta fotoğrafçılar ile , en ucuz compact makine sahibi amatör fotoğrafçıların bir arada olması ve topluluğun samimiyeti…

Diğeri ise ; Hep  güzel, mutlu, ferahlatan, rahatlatan, göze hoş gelen, gülümseten… yani hep pozitif yönlü fotoğraflar çekiyorlar… Haksızlık etmeyeyim  hüzün, hazan, hazal da katılıyor… Ama genel olumlu..  Ya da ben öyle gördüm… Zaten bir fotoğrafı herkes aynı göremez, çocukluğun da bisikleti olmamış birisi ile çocukluğunda bisikletleri  olmuş birisinin, bisiklet konulu fotoğrafı algılaması farklıdır.

Mutluluğun resmini! çekmek, çeken ve göreni  mutlu edebilir. Mutsuzluğu resmetmek! de  mutlu edebilir.

Niğde ve çevresinde  fotoğraflanacak olumsuz yüzlerce konu var…

Mesela, Hüdavent Hatun Türbesinin etrafındaki açmış güzel çiçeklerin  yanında… Basılmış ezilmiş çiçeklerin de çekilme-görülme hakkı var… Ki ezilmiş çiçeklerin ezilmişliklerinden dolayı daha çok hakkı var… 

Çağlayan temiz derelerin akışının, güzelliğinin yanında…  Akkaya Barajının köpürmüş sularını, sanayi atıklarını en güzel  çekmek gibi… 

Niğde’nin reklam çirkinliğini en güzel yerden çekmek gibi… 

Niğde’nin gürültü kirliliğini en güzel çekmek! gibi…

Örnekler çok… Ama hep en güzel...


Çirkinlikleri, olumsuzlukları görme hakkım yokmu?



Selim GÖKEL'in 8 Kasım 2011 tarihli  Haber Yorumudur köşeye taşınmıştır Orjinali için  TIKLAYIN