Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2023 Eğitim Vizyonunda yer alan Okul Dışı Öğrenme Ortamları çalışma grubu, ilimizde alan taramasını bitirerek, ders kitaplarına yönelik kazanım oluşturma aşamasına geçtiler.

Milli Eğitim Bakanlığının 2023 Eğitim Vizyonu Temel Eğitim temasında yer alan, "Yenilikçi Uygulamalara İmkan Sağlanacak" şeklindeki ifade ve eylem birliğinden yola çıkarak hazırlık çalışmalarına başlanılan "Okul Dışı Öğrenme Ortamları" kılavuzu; "okulların, bölgelerdeki bilim merkezleri, müzeler, sanat merkezleri, teknoparklar ve üniversiteler ile iş birliklerinin artırılması" esasına dayanıyor.

Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan okul dışı öğrenme ortamları çalışma grubu, 11 Şubat 2019 tarihinde çalışmalarına başladı. Bakanlığın resmi ve özel örgün okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmen ve öğrenim gören öğrencilerin; müzeler, tarihi eserler, kültürel mekanlar, doğal sit alanları, bilim merkezleri, ziyarete açık endüstriyel kuruluşlardan derslerde yararlanma ilkesiyle birlikte yürütülecek olan proje kapsamında çalışmalarını sürdüren ekip, ilk olarak Niğde'nin tarihi ve turistik mekanlarını ziyaret ederek çalışmalarına başladı.

İl merkezi ile birlikte Bor, Çamardı ve Ulukışla ilçelerini de ziyaret eden çalışma grubuna Niğde Müzesinde görevli arkeologlar da eşlik ettiler. Tarihi mekanların yanı sıra, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Teknopark, Bilim Sanat Merkezleri, ilimizin endüstriyel alanda markası olan Niğde Gazozu fabrikası, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü ile Çukurkuyu beldesinde bulunan Ömer Halisdemir mezarı ile şehitlik ziyaretleri gerçekleştirildi.

Okul dışı öğrenme ortamları ekibi, Şube Müdürü Sezai Demirhan başkanlığında çalışmalarının sonuçlarını raporlaştırmak üzere son toplantısını Niğde Öğretmenevinde düzenlenen iftar programında gerçekleştirdi. Ekip Başkanı Orhan Çetin tarafından projenin başladığı 11 Şubat 2019 tarihinden bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı. Orhan Çetin okul dışı öğrenme ortamları ekibinin söz konusu tarihi ve kültürel mekanları, milli ve manevi değerlerimizi okul içerisine hem gezip görerek, hem de materyaller ve ders kitapları sayesinde dahil ederek, öğrencilerimize sunacağımız müfredat içerisindeki kazanımlarla yaparak ve yaşayarak öğrenmeye de katkı sunulacağını ifade etti.
 
 
Editör: TE Bilişim