Uluslar arası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından Uluslarasarı Dil ve Kültür Festivali kapsamında düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları için Niğde’ye gelen Dünya Çocukları Niğde ve İlçelerinde çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi.

 

Bir çok kurum kuruluş  ziyaretleri ve gezileri gerçekleştiren öğrencilerin ziyaretlerinin fotoğraflarını bir araya getirdik.

 

Onlarca  Fotoğraflar için aşağıdaki linklere tıklayın.

 

 

Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat öğrenciler kabul etti.

 

Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’ı ziyaret eden öğrenciler, Bor İlçesinin tarihi dokusu ve Üstünpark’a hayran kaldılar.

 

Bor Belediyesi makamında Türkçe Olimpiyatlarına katılan öğrencileri kabul eden Başkan Sıtkı Erat, Dünyanın en önemli ihtiyacının sevgi, barış ve dostluk olduğu kanaatindeyim. Bu sevgiyi, bu kardeşliği, bu dostluğu, bu hoşgörüyü de evrensel dünyaya bu yavrularımızla ulaştıracağız.Kültürlerin kaynaşması, farklı kültürlerden insanların anlaşması dille oluyor. Türkiye'nin dünya ülkeleriyle geliştirdiği ilişkiler, Türkçe öğrenen binlerce gencin mevcudiyeti, ileride dilimizin hak ettiği konuma gelebileceğini gösteriyor. Ülkeler arası sınırların yok olmaya başladığı, zaman ve mekân kavramlarının kaybolduğu bir iletişim çağında yaşıyoruz. Bu gençler aynı zamanda bizim kültürümüzü tanıyarak, gönüllü elçilerimiz oluyor. Dilimizin bir sevgi dili olması, dünyanın değişik ülkelerinde gençlerce kullanılması ve gelecek nesillerin bir barış dili olarak Türkçe ile anlaşabilmesi beni çok mutlu ediyor.Bu vesile ile kardeşlerimizi ilçemizde ağırlamaktan büyük mutluluk ve onur duyduğumu belirtmek istiyorum” dedi.

 

Başkan Erat öğrencilerle sohbet etti ve onlara günün anısına hatıra plaket verdi.

 

Bor İlçesini gezen Öğrenciler, Bor ilçesinin tarihi dokusu ve Üstün Park’ı da çok beğendiklerini belirttiler.

 

Türkçe Olimpiyatları için dünya çocukları Niğde'de Program haberimizin için TIKLAYIN


 

 

Heyet Genel Sekreterle

 

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları'nın Niğde etkinliği için gelen öğrencilerden bir kısmı Genel Sekreter Ali Nebol'ü makamında ziyaret etti.

 

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nebol, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, farklı ülkelerden gelen öğrencilerle bir süre sohbet etti.

 

Nebol, ziyaretin ardından misafirlerine bazı hediyeler sunarken, günün anısına fotoğraf çektirdi.

      

Hukukçularla Fotoğraf Karesinde

 

11. Türkçe Olimpiyatları etkinliklerine katılan 18 ülkeden bir grup çocuk, Niğde Baro Başkanı Avukat Hüseyin Demirbilek ve Baro Yönetim Kurulu üyeleri ile görüştüler.

 

Baro Başkanı Av. Demirbilek ve Yönetim Kurulu, 18 Ülkeden 105 çocuk arasında bulunan bir grup çocuğun Baroyu ziyaretlerinden mutluluk duyduklarını belirterek konuk çocuklarla Adliye Sarayı önünde toplu olarak fotoğraf çektirmek suretiyle ziyareti sembolleştirdiler.

 

 

 

Meclis Başkanı Koçyiğit’ten Armağan Yağmuru

 

11. Türkçe Olimpiyatlarının Niğde ayağı etkinliklerine katılan 5. kıtadan 105 öğrenciden bir grup Niğde İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit’in konuğu oldular.

 

Niğde’de bir dizi protokol etkinliği gerçekleştiren Türkçe Olimpiyatlarının üstün yetenekli öğrencileri, Niğde İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit’in makamında samimi bir ortam içerisinde sohbet imkanı buldular.

 

Niğde İl Genel Meclisi Başkanı Erdal Koçyiğit, yabancı konuk öğrencilere Türk kültürünün değişmeyen örf ve adetleri arasında bilinen geleneği sürdürerek 11. Türkçe Olimpiyatlarına katılan öğrencilerin her birisine özel olarak hazırlattığı armağanları verdi.

 

 

Türk Kültürünün Tanıtımına Destek

Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, Uluslararası kardeşliği pekiştirmek ve kültürümüzün dünyada en iyi şekilde öğrenilmesini sağlayan Türkçe Olimpiyatları katılımcılarını konuk etti.

 

Kültürümüzü dünya kültürü ile buluşturma adına önemli bir faaliyet olan Türkçe Olimpiyatlarının Türk kültürünün tanınmasında da önemli bir görev üstlendiğini belirten Dr. Öztürk; “Dünyanın değişik ülkelerinden gelen bu öğrencileri Türkçe ortak paydasında birleşmelerine katkıda bulunan, Dünyanın tüm renklerini ülkemizde toplayarak, Türkçede kaynaşmalarını sağlayan ve ülkemizden tüm dünyaya barış, huzur, rüzgarlarını esmesini sağlayan herkese katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

 

18 Ülke Öğrencisinin Protokol Ziyaretleri

 

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları'nın Niğde etkinliği için gelen öğrenciler, Niğde Valisi Alim Barut, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, AK Parti Niğde İl Başkanı Ahmet Özmen, Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Fahri Eker, MHP Niğde İl Başkanı Hakan Er’i ayrı ayrı ziyaret ettiler.

 

*VALİ ZİYARET

*EMNİYET ZİYARET

*AK PARTİ ZİYARET

*İL GENEL MECLİSİ

*ESNAF KEFALET

*MHP ZİYARET

 

 Türkçe Olimpiyatları Öğrencileri Niğde Üniversitesi’ni  Ziyaret Etti

Türkçe Derneği (TÜRKÇE-DER) tarafından gerçekleştirilen 11. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında Niğde'ye gelen öğrenciler Rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür'ü ziyaret etti.

Niğde Üniversitesi tarafından katılımcılara akşam yemeği ikram edilen ziyarette Rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür öğrencileri Merkez Kafeterya giriş kapısında karşılayarak yemek salonuna kadar eşlik etti.

Yemeğe, Rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür 'ün yanısıra Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Şener ve Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Genel Sekreterimiz Doç. Dr. Ethem Akyol, Genel Sekreter Yardımcımız Batuhan Taşdurmaz, GESİAD (Niğde Genç Sanayici ve İşadamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şan, İşadamı Celal Avşar ve öğrenciler katıldı.

Ziyarette  Iraklı öğrenci Ahmad Yousef 'un şiir okuması, Kırgızistanlı öğrenci Adelia Erik'in ise "Yanıyorum Hele" isimli türküyü seslendirmesinin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür bir konuşma yaptı. Rektör Görür, "Pırıl pırıl güzel insanları burada görmek gerçekten insanı çok duygulandırıyor. Burada bulunan çocuklarımız gerçekten zoru başarıyorlar. Çünkü başka bir dilde şarkı söylemek, şiir okumak oldukça zordur. Okuduğunuz ya da söylediğiniz şeye duygu katmanız gerekir. Bu da ancak o dili çok iyi bilmek ile o kültürü yakından tanımak ile ilgili birşeydir. Ama bu kardeşlerimiz şarkılara ve şiirlere çok güzel duygu katıyorlar ve bize yaşatıyorlar. Bu, Türkçeyi ne kadar iyi kullandıklarını da gösteriyor.  Kendilerine çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Niğde de düzenlenen Türkçe olimpiyatlarında "Dünya barışına doğru" yazan bir ifade gördüğünü ve oldukça hoşuna gittiğini ifade eden Rektör Görür, "Çok yerinde ve doğru bir kavram. Biz kavgasız, gürültüsüz bir dünyada yaşayacaksak, barış, huzur, adalet istiyorsak ancak bu şekilde erişebiliriz. Gerçekleştirilmesi oldukça zor olan bu etkinliği hayata geçiren herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Yemekte işadamı Celal Avşar da kısa bir konuşma yaparak Türkçe Olimpiyatları Heyetine Niğde Üniversitesinin sadece kapılarını değil gönüllerini açtığını ifade ederek ilgililere teşekkür etti.

Ziyaret sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür öğrencilere üniversitemizin tanıtım malzemelerinin yer aldığı çantalardan hediye etti.

Türkçe Olimpiyatları İçin Gelen Öğrenciler Ekinci’yi Ziyaret Etti

 

 

11. Türkçe Olimpiyatları Niğde Etkinliği kapsamında ilimize gelen öğrenciler Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci’yi ziyaret etti.

 

Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında 5 Şubat Stadında Niğdeliler ile biraraya gelen 105 öğrenci program sonrasında kurumları ziyaret etti.

 

Tanzanya, Amerika Birleşik Devletleri, Irak, Kırgızistan, Yemen’den gelen öğrenciler Milli Eğitim Müdürü Ekinci’yi makamında ziyaret ettiler. Ziyarette öğrenciler ile ülkeleri ve Türkçe ile olan diyaloglarından konuşan Ekinci, “İlk defa ilimizde böyle bir organizasyonun olmasından dolayı çok mutluyum. Öğrencilerimiz Türkçe’yi bizler gibi konuşabiliyorlar. Onlarla aramızda hiçbir fark yok. Bu programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve özellikle öğrencilerimiz ile onları hazırlayan öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Umarım öğrencilerimiz ilimizden memnun bir şekilde ülkelerine dönerler” diyerek konuştu.

 

 

Niğde’yi sevdiklerini dile getiren öğrenciler, “Niğde’yi çok sevdik. Herkes bize kapısını açtı ve bizi buralı gibi sevgi ile kucakladılar. Burada geçireceğimiz birkaç günü ömrümüz boyunca unutmayacağız. Bizleri misafir ettikleri için herkese teşekkür ediyoruz” dediler.

 

 

Tanzanyalı bir öğrenci ise “Türkiye’de çok yemek yemeye alıştım. Ülkeme gittiğim zaman ne yapacağım bilmiyorum.” diyerek konuştu. Program sonrası öğrenciler ile hatıra fotoğrafı çektirildi ve hediyeler takdim edildi.

 

 

Barış ve Kardeşlik Fidanı

 

 

Türkçe Olimpiyatları için dünyanın çeşitli ülkelerinden Niğde’ye gelen çocuklar Niğde Valisi Âlim Barut’un eşi Sayın Miyase Barut Hanımefendi tarafından Sevgi Evlerinde misafir olarak ağırlandılar.

 

 

Etkinlikte yenilen yemeğin ardından Barış ve Kardeşlik Fidanları dikildi. Yeryüzüne barışın ve kardeşliğin hakim olması için dualar edildi, şarkılar söylendi. Dünyanın farklı ülkelerinden gelen 6 çocuk ile birlikte Sevgi Evlerinde kalan çocuklar 6 Kardeşlik Ağacı diktiler.

 

 

Ağaçların dikilmesinden sonra çocuklara hediyeler takdim edildi. Hediyelerin takdiminden sonra söz alan Miyase Barut hanımefendi; Türkçe Olimpiyatları çerçevesinde görev alan öğretmenlerimiz, Türkçemizi ve ülkemizi dünyanın dört bir yanında gerçekten başarıyla ve layıkıyla tanıtmakta ve temsil etmekteler. Onlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Bizleri 140 ülkede temsil ediyorlar. 140 ülkeden çocuklar Türkiye’ye gelerek Türkçe şiir okuyorlar, şarkı söylüyorlar. Duygulanmamak mümkün değil, Türkçe Olimpiyatlarında görev alanlar, devasa boyutlarda Gönül Elçimiz olarak hizmet ediyorlar” dedi.

 

 

Miyase Barut hanımefendi; “Buradaki esas mesele Sevgi Dili’nin konuşuluyor olmasıdır. Bizler Hz. Mevlana’nın da ifade ettiği gibi “Sevgi iplikleriyle örülmüş iyiliklerin bâki kalacağına inanan” bir milletiz. Ülkemizde ve dünyada Sevgi Dili’nin konuşulmasına ihtiyaç var. Türkçemiz bu tür organizasyonlarla bir Sevgi Dili olarak kendi aslını hatırlatmaya ve kendini nesilden nesile aktarmaya devam ediyor” diye konuştu.

 

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Muhammet Ali Garip; “Dil, taşıyıcılık vazifesini icra eder. Dil, kültürü taşır. Dil, medeniyeti taşır. Dil, insanı taşır. Dil, hayatı taşır. Bu bağlamda, insanımıza hizmet edenler gönül dünyamızda gergef gibi işlediğimiz sevgiyle yoğrulmuş bir dünyayı da taşımaktadırlar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Sevgi Evleri Müdürü Mustafa Ünalan ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirterek; “5 Kıtadan ülkemize gelerek bizlere kendi dilimizle hitap eden gençleri kuruluşumuzda ağırlamaktan şeref duyduk. Sevgi Evlerinde kalan çocuklarımıza yeni perspektifler açan bu tür etkinliklere devam edeceğiz. Kuruluşumuza her zaman destek olan Sayın Miyase Barut Hanımefendi’ye ve İl Müdür Vekilimiz Muhammet Ali Garip’e teşekkür ediyor, Türkçe Olimpiyatlarında görev alan Niğde sorumlularına  başarılarının devamını diliyorum” şeklinde konuştu.

 

Sevgi Evlerinin ev sahipliği yaptığı programa Miyase Barut Hanımefendi, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Muhammet Ali Garip, Aile ve Sosyal Politikalar Şube Müdürü ve Toplum Merkezi Müdürü Abdulkadir Küçük, Sevgi Evleri Müdürü Mustafa Ünalan, Türkçe Olimpiyatları Niğde Organizasyon Ekibinden bir gurup sorumlu ile birlikte Amerika, Kırgızistan ve Yemen’den gelen gençler katıldı.

 

 

 

Editör: TE Bilişim