Ahiler Haftası bütün Türkiye'de olduğu gibi Niğde'de de çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı. Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Fahri Eker bu yıl dördüncüsünü düzenledikleri Ahilik Haftası kutlamalarını her yıl genişleterek bir festival havasında kutlamayı hedeflediklerini söyledi.

Haber-Foto :  Selim GÖKEL
11-17 Ekim Ahilik Kültür Haftası Kutlama Komitesi'nin Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı. Cumhuriyet Meydanı'ndaki Çelenk Törenine Niğde Valisi Âlim Barut, Niğde Ak Pati Milletvekilleri Alparslan Kavaklıoğlu, Ömer Selvi, Niğde Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Doğan Şafak Niğde garnizon Komutanı Jan. Albay İsmet Cansaran, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Cumhuriyet Başsavcısı Hayrettin Akçıl, Niğde Üniversitesi Rektörü Adnan Görür, Niğde Emniyet Müdürü Yusuf Albayrak, Niğde PMYO Müdürü Mehmet Karaca, Altunhisar Belediye Başkanı İdris Sarı, NESOB Başkanı Fahri Eker ve oda başkanları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Niğde Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı (NESOB)Fahri Eker ; “Ahilik 13’üncü yüzyılın sonlarında 19’uncu yüzyılın sonlarına kadar Anadolu’da Balkanlar’da Kırım’da Türklerin geliştirdiği esnaf ve sanatkarın sosyal, kültürel ve ekonomik dayanışmanın sağlandığı, insan meziyetlerini en ön plana çıkartmak için kurulan, insana sevgiyi, hizmeti, en iyi malı üretip tüketiciye sunabilmek için dünyada ilk defa bundan 650 yıl önce kurulan bir Türk geleneğidir. Bir Türk teşkilatıdır” dedi.
 Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan ; “Ahilik sadece ahi sözünden ibaret değil bunun içini açmak lazım. Ahilik aslında eski Türkçe de aki kelimesinden gelir ki bu kelimenin de bu günkü anlamı eli açık olan manasına gelir. Yani veren manasına gelir. Tabi ahilik sadece bundan da ibaret değil ahilik başta sanatkârın esnafı nitelikli yetişmesi noktasında yardımcı olur. Türk tarihine baktığımızda ahilik bundan 4 bin yıl öncesine dayanır” diye konuştu.
 Niğde valisi Âlim Barut;”Tarihimiz incelendiğinde ahilik her dönem önemli bir fonksiyon icra etmiş. Kendine has felsefesi, tüm topluma yayılmış ahlakına ilişkin kurallar. Bugün bile ihtiyaç duyduğumuz sistemler, lonca teşkilatı, ahiliğin içerisinde yer tutmuştur. O yüzden bugünkü anlamda lonca teşkilatı özellikle Anadolu Selçukları döneminden Osmanlıya geçişte çok önemli fonksiyonlar icra etmiş. Finansman sistemi, mesleki eğitim güvenliğin tamamı ahilik ve lonca teşkilatı adı altında barınmış. Bunu son 50 yılda Kırşehir’de kutlanıyordu. 4 yıldır da tüm illerde kutlanıyor. Sadece törenlerin yapılması anlamında bu dördüncü yoksa ahilik ve lonca esnaf ve sanatkârlar teşkilatının kuruluşu ve işleyişi bin yıllara öncesine dayanıyor” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Bor Ahi Evran Mesleki Eğitim Merkezi öğretmenleri tarafından  şed kuşatma töreni düzenlendi. Şed kuşatma töreninde ustalığa terfi eden kalfanın kalfalık peştamalı çıkartılarak ustalık peştamalı takılırken ustaları tarafından nasihatler verildi.
Yılın Ahisi Asım Tuncer’e Ahilik Kaftanı giydirildi…
 Başarılı esnaflara plaket verildi.
Niğde’de 60 yıldır ayakkabı tamiratı ile uğraşan 1929 doğumlu Asım Tuncer’e yılın Ahisi olarak Ahilik Kaftanı giydirildi. Türk kadınının girişimciliğini temsilen bayan esnaf Ruziye Tok’a plaket verildi. 2011 yılının en başarılı esnafı olarak Ali Köroğlu’na da plaket takdim edildi.
Yine esnafa katkılarından dolayı Çavdarlı Belediye Başkanı Duran Çatal’a, Somali’ye yapılan yardımlara katkısından dolayı Beklen Un Fabrikası adına Ali Beklen’e, Hanımağa Un Fabrikası adına Ömer Yüksel’e ve yine ilimiz genelinde  başarılı esnaflardan, Muhittin Baş, Ergin Yüksel, Gülsüm Seçen, Bekir Korkut, Ayhan Demirörs, Kemal Mamak, Sacit Soydaş, Mehmet Tecimer, Nilüfer Eryılmaz, Ülvi Saçin, Rıza Başak, Arif Karataş, İsmet Aydın’a da plaket takdim edildi.
İnternet basını ve NiğdeTv. hariç, Niğde’nin ve Bor’un yazılı yerel basın temsilcilerine de plaket verildi. Plaket töreninin ardından Selçuk İlköğretim Okulu öğrencisi Büşra Yavuz bir şiir okudu. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Mehteran takımı da gösteri sundu.  
Ahilik Haftası etkinliği ilçe odalarının da katkısı ile gerçekleşen resmi geçiş töreni ve Niğde Belediyesi önündeki parkta halka ve protokole etli pilav, aşure, tatlı ikram edilmesi ile son buldu.

İzinsiz fotoğraf alınamaz...Fotoğrafların üzerine tıklayın sağ ok tuşu ile ilerleyin...

 


Aşağıdaki Video Geçen Seneki Şed Kuşatma Töreninden...


Editör: TE Bilişim