Kırşehirli sanatçı İsmail Altunsaray ile Borhaber.net sitesi editörü 13. Tyana Kültür ve Sanat Festivali öncesinde Niğde türküleri üzerine mini bir röportaj yaptı.

Editör: Kemerhisar Kemerleri ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

İsmail Altunsaray: Kemerhisar'ın kemerleri çok güzel ve etkileyici. Festivalin tarihi anımsatmak için olması da ayrı bir güzellik. Anadolu halkının kendi kültürüne kendi tarihine sahip çıkması gerçekten çok önemli bir hadisedir. Bu bizim camiamızda da varlığını sürdüren bir konu. Çünkü biz kendi kimliğimizden utanarak başka milletlere, batıya özenerek hareket ettiğimiz için maalesef kendi kimliğimizden ve tarihimizden utanır hale geldik. Bu nedenle Kemerhisar bu anlamda gerçekten kendi kültürüne sahip çıkan insanlarla dolu bir memleket.

 

Editör: Niğde Türküleri hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

İsmail Altunsaray: Niğde, Orta Anadolu kültürünün en baş kısmında yer alan kült eserlere sahip türkülerin yaşadığı bir yöredir.  Niğde türküleri de kültürümüzün en baş kısmında yer alır. Bizim ustalarımızda çok kez Niğde türkülerinden esinlenip onlardan faydalanıp onları seslendirmişlerdir başta büyük usta Neşet Ertaş olmak üzere.  Dolayısıyla hem yöre olarak, hem sözel hem de müzikal anlamda gerçekten çok önemli bir kültüre sahip yöremizdir Niğde. Burada yetişmiş çok değerli ozanlar ve âşıklarımız var. Önemli olan o ozanlar ve âşıkların türkülerini onlardan aldığımız bu kültürü en doğru ve en yalın halde geleceğe taşıya bilmektir. Varlığımızı ancak bu türküleri koruyarak ve sahip çıkarak sürdüre biliriz. Bu zamanda basın üzerinden insanların çok fazla heves ettiği geçici heveslere popüler kültüre çocuklarımızı çok adapte etmeden onlardan uzak tutarak daha çok kendi kültürümüzü onlara aşılayarak bu kültürünün devamını sağlayabiliriz.

 

Editör: Niğde Bağları türküsünü albümünüzde okudunuz ve çok farklı bir arajman kullandınız bu konuda neler paylaşmak istersiniz bizlerle.

 


İsmail Altunsaray: Daha önce böyle bir aranjman yoktu. Aslında o aranjmanı tamamen kaydın altından kaldırdığınızda benim normal yöresel şekilde okuduğum bir Niğde Bağları var. Ama tabi işin içerisine başka enstrümanlar girdiği zaman insanların kafasındaki algıda değişiyor. Bu fikir iki aranjör arkadaşımız var. Sunay Özgür ve Ender Akay gerçekten yetenekli ve bu işi çok iyi bilen arkadaşlar onların aranjmanlarıyla böyle bir kayıt yapıldı ve çok değişik oldu.

 

Editör: Birçok ile konserlere gidiyorsunuz bu konserlerde Niğde türküleri seslendirdiğinizde sizi dinleyenlerin Niğde türkülerine tepkileri nasıl oluyor.

 

İsmail Altunsaray: Sadece Orta Anadolu insanın değil bütün Anadolu coğrafyasında gerçekten kendi varlığını ve gücünü türküleriyle ispatlamış bir yöredir Niğde. Bunu bütün konserlerimizde isteklerle ya da biz seslendirdiğimizde insanların gözlerinden o enerjiyi alan biliyorsunuz.

 

Editör: Neşet Ertaş Niğde türkülerini tanıtma anlamında sizce nasıl bir rol üstlendi.  

 

İsmail Altunsaray: Niğde Bağları türküsünü büyük usta Neşet Ertaş TRT arşivinde geçen notasının seyriyle söylememiştir Neşet Ertaş. Niğde Bağlarına yeni bir tavır ve tarz oluşturmuştur. Neşet Ertaşı Neşet Ertaş yapan en önemli özellik başka bir yörenin veya ustanın türküsünü seslendirse yeni bir tavır ve eda ile insanlara sunardı. Yani bir ustanın türküsünden yeni bir türkü çıkarma kabiliyeti vardı. Kendisini de bu vesile ile rahmetle anıyorum.






İsmail Altunsaray'dan Niğde Bağları klibi...

Editör: TE Bilişim