Yapımcı Yönetmen  Ahmet Gülümser tarafından uzun  çabalardan sonra hazırlanan Niğde Türküleri belgeseli  yayınlandı.


Foto galeriye git


Geçtiğimiz aylarda Niğde Üniversitesi konferans salonunda galası yapılan Niğde Türküleri Belgesini kendisi de bir saz sanatçısı olan  Bor -  Kızılca kasabalı Yapımcı Yönetmen Ahmet Gülümser tarafından hazırlandı.

Niğdeli ve çevresindeki yerel  sanatçıların, halk ozanlarının ve  akademisyenlerin görüşlerinin de alınarak  geçmişten günümüze kadar Niğde Türküleri ‘nin ele alındığı belgeselde ilginç tespitler yer alıyor.

Belgeselde Niğde’nin Mahalli sanatçıları, diğer illerin müzik üzerine eğitim veren akademisyenleri ve THM sanatçıları ile yapılan röportajlar ve Niğde türküleri anlatıldı. Niğde’nin bir ‘Kültür Evi’ olmayışının Niğde’nin değeri türkülerin geleceğe aktarılmasında büyük sıkıntılar oluşturacağı vurgusu yapılırken, komşu illerden Kırşehir’in kendine ait sadece 3 türküsünün olduğu fakat kayıtlara 300 türküsü varmış gibi geçtiği, bunun sebebinin de merhum sanatçı Neşet Ertaş’ın repertuarında bulunan şarkı adedi olduğu da belgeselde belirtildi.

 

GALAYA PROTOKOLÜN KATILIMIN AZ OLMASI TEPKİ ÇEKMİŞTİ.

 

Niğde için önemli bir belgesel olarak belirtilen   Niğde Türküleri Belgesel Filminin yapımcısı Ahmet Gülümser; “Kültürel miraslarımızın kaybolmasından dolayı bir kaygı duydum. Ben bir Niğdeliyim, çocukluğumda gençliğimde hayranlıkla dinlediğim sanatçı abilerim ve büyüklerimin çaldıkları söyledikleri hala kulağımda, gelecek kuşaklara bu değerleri aktarmak adına küçükte olsa kendi çabamla bir katkı sağlamak adına bu belgeseli hazırladım. “ dedi.

İzmir ilinde Gülümser Müzik adı ile yapımcılık yapan hemşerimiz Ahmet Gülümser’in bu çabası ile güzel eser ortaya çıktı. Ancak belgeselin galası Niğdelilerden her alanda olduğu gibi yeterli ilgiyi görmedi. Niğde Üniversitesi’nde yapılan sanatçı ve ozanlar ile bir grup Niğde sevdalısının katıldığı Galaya Niğde Niğde Valisi, bu konu ile birinci derece de sorumlu Niğde Kültür ve Turizm İl Müdürü bile katılmamıştı.  

Bir telefoncu dükkanını bile açmaya eksiksiz giden Niğde Protokolünün bu tavrını aşağıdaki gala haberimizde 'Niğde Ölmüş" manşeti ile vermiştik. Belgeselin sonunda da zaten Niğde’nin yöneticilerine ozanlar tarafından gereken mesaj verilmiş…

 

Belgeselin ilk önce sitemizde yayınlanmasına izin veren Gülümser Müzik sahibi Yapımcı Yönetmen Ahmet Gülümser’e teşekkür ediyoruz.

 Haber: Selim GÖKEL – Fatma TAN

Manşete Tıklayın

 



Editör: TE Bilişim