Niğde Türküleri Belgesel Film Galası Niğde Üniversitesi  Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.


Haber : Selim GÖKEL - Fatma TAN

 

Niğde Türküleri Belgesel Film Galası’na; Niğde Üniversitesi Rektörü Adnan Görür, Niğde Askerlik Şube Başkanı Personel Yarbay Kadir Okyay, Defterdar Yardımcısı Savaş Yılmaz, CHP Bor İlçe Başkanı Hacı Mustafa Çopur, ADD Niğde Şube Başkanı Sevgi Özbek,  Niğde Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu ve davetliler katıldı.

 

NİĞDE’NİN KÜLTÜRÜ KONUŞULUYOR…

KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN KİMSE YOK…

 

Belgeselin yapımcısı İzmirde yaşayan hemşerimiz  Ahmet Gülümser,  Niğde kültürüne büyük katkı sağlayacak bir belgesel hazırladı. Niğde Üniversitesi katkılarıyla kapılarını açtı.  Gala gecesi için Niğde protokolüne 400 kadar davetiye dağıtılmış, ama salonda olması gereken bir çok protokolün yanında İl Kültür Müdürü'nün bile olmadığı görüldü.  Niğde kültürüne, sanatına sahip çıkmayan bir çok kimsenin ne yazık ki  bu konuda bir şeyler yapanlara da ilgisiz kaldığı görüldü.

 

Törende konuşan daha önce Bor İlçesi Kızılca Kasabası’nda çekmiş olduğu Hükümet Boğası adlı Filmi ile tanıdığımız Niğde Türküleri Belgesel Filminin yapımcısı Ahmet Gülümser; “Kültürel miraslarımızın kaybolmasından dolayı bir kaygı duydum. Ben bir Niğdeliyim, çocukluğumda gençliğimde hayranlıkla dinlediğim sanatçı abilerim ve büyüklerimin çaldıkları söyledikleri hala kulağımda, gelecek kuşaklara bu değerleri aktarmak adına küçükte olsa kendi çabamla bir katkı sağlamak adına bu belgeseli hazırladım. Burada siz güzel insanlarla olmaktan mutluluk duydum. Niğde Üniversitesi rektörüne ve çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

 

TÜRK’Ü ANLAMAK İÇİN, TÜRKÜ DİNLEMEK LAZIM

Galada konuşan Dr. Halil Atılgan bir anekdot ile sözlerine başladı ve alçak kelimesinin olumsuzluğundan bahsetti. Alçak sözcüğünün tek bir sözcüğün önüne geçtiğinde en güzel anlamını kazandığını belirterek ‘Alçak Gönül’lük haşmettir dedi. Atılgan; “Niğde Kültürüne, Niğde Türkülerine ve Niğde elmasına sevda demektir. Bu sevdaya ortak olmak için burada sizlerleyim. Bu belgeselde emeği geçen tüm Gönüldaşlara, şahsi gayretleri ile bu konuyu buraya getirenlere teşekkür ederim. Sanat insanları birbirine bağlayan bir unsurdur. Türkü insan hayatında önemli bir unsurdur. Bu unsura sahip çıktığınız sürece kendinizdesiniz benliğinizdesiniz demektir” diye konuştu.

 

Atılgan; "Gönlüm isterdim ki bugün bu gönüldaşların yaptığı bu belgeseli herkes duysun herkes bilsin Türkülerde sevdamızı birleştirelim demesi gerekir. Gerçekten bu konuda hassasiyet gösteren yöneticilerinde bizlerle birlikte olması sevdamıza sevda katar birimizi beş yapardı. Niğdeli siz sanatçı dostlarımız siz Niğde Türkülerini koruyamazsanız başkaları bunu kullanır. Taklitten sakınınız. Niğde Bağları Türküsünü sizden daha iyi okuyan var mı? Geçmişten bu güne varlığınızın müdafaasını yapmalıyız. Niğde’nin türküsünü Niğdeli gibi çaldığınız sürece hedefinize gidersiniz. Sözlerimi “Konfiçyüs'ün 'Sanatla musikiyi sevmeyen kişiden medet beklemeyin.' sözlerini sizlerle paylaşarak ve Türk’ü anlamak için Türkü dinlemek lazım” diyerek tamamlamak istiyorum dedi.

Konuşmaların ardından Niğde Türküleri Belgesel Film’i gösterime girdi.

Belgeselde Niğde’nin Mahalli sanatçıları, diğer illerin müzik üzerine eğitim veren akademisyenleri ve THM sanatçıları ile yapılan röportajlar ve Niğde türküleri anlatıldı. Niğde’nin bir ‘Kültür Evi’ olmayışının Niğde’nin değeri türkülerin geleceğe aktarılmasında büyük sıkıntılar oluşturacağı vurgusu yapılırken, komşu illerden Kırşehir’in kendine ait sadece 3 türküsünün olduğu fakat kayıtlara 300 türküsü varmış gibi geçtiği, bunun sebebinin de merhum sanatçı Neşet Ertaş’ın repertuarında bulunan şarkı adedi olduğu belirtildi.

 

Belgeselin ardından emeği geçen,  Dr. Halil Atılgan, Ali Ercan, Sabri Özdağ, Ergun Akcan, Hüseyin Koçak, İbrahim Kaya gibi isimlere ve mahalli sanatçılara plaket verildi ve toplu hatıra fotoğrafı çektirildi.


Editör: TE Bilişim