Niğde'de Turizm İl Müdürü değiştikten sonra, Turizm ve Kültür ekseninde farklı çalışmalar oluyor. Bu çalışmaları zaman zaman paylaşıyoruz. Turizm, Niğde için tarım kadar, sanayi kadar önemli... Yıllarca bu konuda bir arpa boyu yol gidilmedi... Şimdi bir kıpırdanma başladı. Bu çalışmalar ulusalda da yer almaya başladı. 

Ulusal yayın yapan, www.turizmhaberleri.com sitesi genel yayın yönetmeni Nilgün Atar ilimize Samistal Travel'in katkıları ile  bir kaç günlük ziyaret yaptı. Kendisi ile tanışma imkanı da buldum. Niğde'nin turizmi konusunda bu ziyaretten kaç haber çıkartacağını sormuştum. Nilgün Hanımefendi ise en az 10 demişti.  Bu bir kaç günlük ziyaret sonrasında sitesinde Niğde Turizm dosyasını açtı ve yayınlamaya başladı. Kendisinden izin alarak bir turizm gazetecisinin gözü ile Niğde'yi sizlere sunmaya çalışacağız.

Selim GÖKEL

*******

Niğde 12 ay turizm stratejisi ile hedefe odaklandı

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, “turizmde önceliklerimizi belirledik, stratejik planları hazırladık, projelerimiz ilerliyor, artık icraat noktasındayız“ dedi. İşte Vali Kılıç'ın turizm reçetesi..

Nilgün ATAR- turizmhaberleri.com


 Kapadokya'nın başkenti, medeniyetler beşiği Niğde'de geçirdiğimiz 3 gün boyunca hem kentin sokaklarını arşınladık, hem de yerel paydaşlarla çeşitli röportajlar yaptık. Bu görüşmelerin sonunda ortaya çıkan Niğde tablosunda gördüğümüz uyum, işbirliği, azim ve heyecan; Niğde'nin geleceği açısısından çok umut verici oldu. 

HALKIN VALİSİ KILIÇ... 
Niğde'ye 1.5 yıl önce atanmış Vali Necmeddin Kılıç... Gelir gelmez de başlamış çalışmalara.. Devlet kurumlarında iş üretmeyen, vatandaşı bekleten, çalışmayan zihniyetlere hiç tahammülü yok. Yakından takip ediyor ve şikayet geldiğinde anında müdahale ediyor, sorunu kökünden çözüyor. Ayrıca makamında halk günleri düzenliyor. Her kesime kapısı açık, gelenlerin dertlerini dinliyor, derman olmaya çalışıyor. Ulaşılabilir Vali olduğuna Tyana Antik kenti inceleme gezisinde çok yakından tanık oldum. Öyle ardında koruma ordusu yok. Vatandaşların arasına karışıyor, hal hatır soruyor, onları dinliyor. Halk vali ile konuşmak ve çay ikramında bulunmak istediğinde kimseyi kırmıyor. Vali Kılıç'ın bu çizgisini çok örnek bulduğumu belirtmem gerekiyor. 

Kültür ve turizmde olağanüstü zenginliklere sahip, tarihi 10 bin yıl öncesine uzanan Medeniyetler merkezi Niğde; yıldızı parlayan turizm destinasyonlarından biri olmaya hazırlanıyor. Vali Kılıç önderliğinde yürütülen büyük atılımlarla sessiz sedasız, gücünü işbirliği ve ortak akıldan alarak, doğru bildiği yolda emin adımlarla ilerliyor, 

Samistal Travel'ın davetiyle hazırladığımız Niğde Dosyası kapsamında ilk röportajımızı Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ile gerçekleştirdik. Kendisine Niğde'nin kültür ve turizm projelerini, yol haritasını, kısa ve uzun vadede hedeflerini sorduk. İşte Vali Kılıç ile sohbetimiz ve Niğde adına umut veren yanıtlar... 

NİĞDE'NİN ÖNCELİKLERİ ÇIKARDIK, ARTIK İCRA NOKTASINDAYIZ... 

Niğde'ye geldiğinizde ilk etapta neler yaptınız? 

Niğde'ye atandıktan sonra ilk 3 ayımız geceli gündüzlü hafta sonu mesaisi aramadan; ildeki potansiyel ve genel durum nedir, neler yapılabilir konularını araştırmakla geçti. Çok geç saatlere kadar kurumlardan brifingler aldık. El yordamı ile tüm bilgileri toparlamaya çalıştık. Burada inanılmaz bir potansiyel var ve bunun tamamını değerlendirmek lazım. Dolayısıyla bu ilin vizyonunu belirledik. Bu il zaten tarım ilidir. Sanayi ili olmaya çok yakındır, parametreler bunu göstermektedir. Sanayinin alt başlıkları da var tabii. Güneş enerjisinden istifade edecek çok kaynaklar var, Kalsit rezervleri sınırısızdır. 

İlk faaliyetlerimizden biri il gelişim planı için hazırlık yapmak oldu. Niğde'nin 30 yıllık stratejik planını ve buna bağlı eylem planları ile bugünü, yarını masaya yatırmaktı hedefimiz. Bunları yaparken de bir ortak aklın oluşması, toplum sivil toplum ve bürokrasi tarafından kabullenilmesi çok önemliydi. Dolayısıyla biz aktörlerin tamamını yanyana getirerek bir ortak akıl oluşturmaya çalıştık. Niğde'nin öncelikleri ilk 6 ayda ortaya çıktı. Artık icra noktasına geçtik. 

Peki ya turizm..? 
Turizm alanı çok bakir. Bu alanda da gayret etmek lazım. Özetle tarım, sanayi ve kültür turizm olarak vizyonu belirledik. Bu 3 ana başlıkta sayısı yüzleri aşan proje oluşturuldu ve şu anda da herbiri ayrı ayrı icra ediliyor zaten. Bütün bunları yapmakla beraber Niğde'yi harmanlamış olduk. Niğde stk'ları, bürokrasi, siyaseti, kanaat önderleri ile belli noktalara kilitlendi, doğrular budur dedi. Niğde'nin önünde yapması gerekenler proje ve stratejik planlarla ortaya çıktı. 

NİĞDE KAPADOKYA'NIN BAŞKENTİDİR.. 

Çok zengin değerlere sahip ancak henüz bakir konumda olan Niğde turizmine yönelik önemli adımlar atıldığını görüyoruz. Biraz daha açar mısınız turizmle ilgili görüşlerinizi..? 

Kapadokya bölgesi geçen yıl 2 milyon 800 bin turist aldı. Bu turisten Niğde'nin payına düşen resmi rakamlara göre 45 bin ziyaretçidir. Ama pratikte bizim izleyebildiğimiz kadar nerdeyse sıfıra yakındır. Kapadokya'nın başkenti ve fikir, düşünce, medeniyet alanı Niğde'dir. Kapadokya'nın girişidir. Kapadokya dediğiniz zaman Tyana anlaşılır. Hititler döneminde Tuvana anlaşılır, Selçuklular döneminde Nikita anlaşılır. Bugün Nevşehir ve Kırşehir, Niğde'den ayrılan illerdir. Diğer illere saygı duyuyorum, başarılarını takdir ve tebrik ediyorum. Ama bizim Niğde'mizin de kendi potansiyelini kullanarak Kapodokya'daki turizme yardımcı olması ve o bölgedeki turizmi çoğaltması lazımdır. 

Niğde'de tarih turizmi çok önemli. Dünya şehirlerini kıskandıracak ciddi bir tarihi zenginliğe sahip. Niğde M.Ö 800 lerde kurulmuş bir Hitit şehri veya daha ötesi. Yine arkeolojik buluntular 10 bin yıla ulaşan bir yerleşimi gösteriyor. Şu üzerinde oturduğumuz Niğde kesintisiz 4 bin yıldır renkli, zengin ve medeni bir yaşamla devam eden bir şehir. Faruk Nafiz Çamlıbel, Han duvarları isimli şiirini Ulukışla'dan başlatır, Niğde'den devam ettirir. O hat insanlık tarihi boyunca kullanılan tabii coğrafi bir yoldur. 

150 KONAK BUTİK OTEL OLARAK TURİZME KAZANDIRILACAK.. 
Niğde'de çok güzel tarihi konak ve evler gördük. Turizme kazandırılması ile ilgili ne tür çalışmalar yapılıyor? 

Niğde'deki tarih turizmini düşündüğünüzde önce Hitit, Pagan, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemi var. Geç Osmanlı döneminde imar edilen çok sayıda eser bulunuyor ilimizde. Dolasıyla kültür turizminin tüm boyutlarını inceleyen araştıran ve projekte eden bir çalışmamız var şu anda. Ve bunları da ayakları yere basan, yapılabilir bir eylem planı ile hayata sokmaya çalışıyoruz. Niğde'de koruma altında olan geç Osmanlı döneminden 150 adet konağımız var. Bunların tamamını tespit ediyor, butik otel olarak hizmete açarak Kapadokya turizmine de yardımcı olacak şekilde alana çıkarma çalışmamız var. Umuyorum bu çalışmalar yakın gelecekte Niğde'yi bölgesinde yıldız yapacaktır. Bu gayretlerin de Kapadokya'daki turist akımına yön vereceği, ona güç ve kuvvet vereceğini düşünüyoruz. '' 

İŞTE NİĞDE'DEN TÜRKİYE'YE TURİZM REÇETESİ.. 

(Vali Kılıç, Niğde turizmini şaha kaldıracak projeleri açıklarken aklımdan şunlar geçiyor: 12 milyon turisti ağırlayan '' Herşey Dahil Turizmin Başkenti '' Antalya'da yıllardır konuşulan ama bir türlü hayata geçirilemeyen '' turizmi çeşitlendirme, 12 aya yayma '' konusunu Niğde daha işin başında çözmüş bile. İşte Vali Kılıç'ın turizm reçetesi gibi sözleri: '' Bolkar, Aladağlar, Roma döneminden beri kullanılan dünyanın en şifalı 2. suyu kabul edilen Çiftehan kaplıcalarının da devreye girmesiyle Kapadokya turizmine altermatif bir zenginlik katmayı planlıyoruz. Kış turizmi, doğa ve dağ turizmi, kaplıca-sağlık turizmi ile oraya gelecek olan turistin kalma süresini çoğaltma, seçenek sunma, dolayısıyla gelecek turist sayısını daha da artırma noktasında bir gayretimiz var. '' 

BOLKAR DAĞLARI KIŞ TURİZMİNİN ZİRVESİ OLACAK... 
Niğde'nin adını turizm ile birlikte gündeme taşıyan Bolkar Kayak Merkezi projesi hakkında neler söyleyeceksiniz? 

Bolkar Dağları 2700 kodundan başlayıp 3700 metre yükseklikte kayak yapma şansına sahiptir. Erciyes dahi bu noktada değildir. Türkiye'deki diğer kayak merkezleri için de bunu söyleyebiliriz. Torosların kuzeyinde olması nedeniyle güneş ışınlarını doğrudan üzerine almadığı için yılın 8 ayında kar barındırabilen bir bölgedir. Benden önceki vali arkadaşım Temmuz ayında karların için fotoğraf çektirdim demişti. 

Karacaoğlanın şiirlerinde geçer Bolkar dağları. Çinigöl ve Karagöl ile inanılmaz bir coğrafya var orada. 3700 kodunda göllerin manzarası görülmeye değer. Şu anki tüm imkansızlıklara ve bölgede hiçbir şey yapılmamasına rağmen yaz aylarında Karagöl'ün yanında Türkiye ve dünyanın her yerinden gelen öğrencilerin çadır kurduklarını izliyoruz. Yine kış boyunca İtalya ve İspanya'dan gelen turistlerin helikopterden atlayarak kayak yaptıklarına şahit olduk. 

PROJEYİ ÖZEL SEKTÖRÜN GAYRETİNE SUNUYORUZ 
Bolkar Projesinde hangi aşamaya gelindi? 
Bolkar dağları projesinde aşama aşama ilerledik. Önce hali hazır haritaları çıkardık. Bunun üzerinde millli park konseptine uygun olarak imar planlamasını yaptık ve meclisimizden geçirdik. Tamamlandı. Daha sonra hem doğa, yaz ve kış turizmine hitap edecek telebis sistemini kurmayı planladık. Türkiye'de pek yok. Arkadaşlarımız Avusturya'da fuarda çalışmalarını yaptılar. Kolay anlaşılsın diye teleferik diye anlatalım. 2700-3700 koduna kadar bir teleferik kurulacak. Bu kışın 6-8 ay kış turizmine hitap edecek, diğer aylarda yaz turizmine hizmet verecek. 3700 kodunda yapacağımız günübirlik tesisden Karagöl izlenebilmektedir, muhteşem bir doğa harikasıdır orası. Dünyada tek ötmeyen kurbağanın olduğu bir coğrafyadır, 110 civarında endemik bitkinin koruma altına alındığı bir milli park bölgesidir Kurugöl. Dünya dağcılarının büyük ilgi gösterdiği Medetsiz dağı da oradadır. 

Yazın doğa turizmine, kışın da kış turizmine yönelik çalışmalar son aşamasına gelmiştir. Mayıs toplantısında son kararımızı genel meclisten alacağız, yap işlet devret formülü ile özel sektörün gayretine açacağız. Onunla ilgili olarak umuyorum Mayıs ayının ilk haftasında alacağımız karar Haziran gibi yüksek planlama kurulunun gündemine gelecek. Bundan sonra ihale edeceğiz. Yap işlet devret formülü ile tamamını özel sektörün gayretine açacağız. Talipleri de çok fazla. 

TÜRKİYE'NİN ALPLERİ: ALADAĞLAR VE DEMİRKAZIK.. 
Aladağlar'da da şu an bir Avusturya firması kalkınma ajansı desteği ile bize proje hazırlıyor. Demirkazık dünya dağcılarının kıblesi olarak biliniyor. Dağcılık sporu için dünyadaki bilinen en ideal alan.. Geçen sene 9 bin civarında dünyanın her yerinde dağcı geldi. Orası ile ilgili komple bütünleştirici projelerimiz var.Yürüme yollarını tespit etmek, gps sistemi kurmak, dağcılık okulu, butik oteller, dağ evleri yapmak gibi dünya dağcılarının daha çok gelmelerini, burada hayatlarını kolaylaştırmak ve bölgemizden daha fazla tad almalarını sağlayabilmek istiyoruz. Alplerde, Avusturya dağlarında ne varsa benzerlerini Demirkazık'a kurma noktasında da projeksiyon çalışmamız devam ediyor. 

ÇİFTEHAN SAĞLIK TURİZMİNİN MERKEZİ OLACAK... 
Bolkar Kayak Merkezine 15 km yakın olması nedeniyle Çiftehan Kaplıcaları ile projeyi birleştirdiklerini belirten Vali Kılıç; projenin bu ayağını sağlık turizmi açısından çok önemsediğini vurguladı. Ve en önemlisi 1934 yılında Niğde'ye gelen Ulu Önder Atatürk'ün Çiftehan kaplıcalarını ziyaret ettiğini, bakımsız halini görünce de özel idare kaynakları ile yenilenerek halkın sağlığına açılması konusunda dönemin Valisine talimat verdiğini anlattı. 

Sağlık turizminde Niğde'nin önemli bir markası haline gelmeye hazırlanan Çiftehan Projesini anlatan Vali Kılıç, aynı zamanda turizm destinasyonlarını birbirine yaklaştıran, bütünleştiren paylaşımcı ipuçları verdi. İşte Vali Kılıç'ın Kapadokya bölgesi için önemli mesajlar içeren sözleri: 

'' Bolkar projesinin özgün yanı şu: Çiftehan'a çok yakın 15 km. Güzel bir yol da yaptık. Çiftehan'da sağlık turizmi ile ilgili projelerimiz var. Yaklaşık 6 civarındaki projede çalışıyoruz, dördünü ihale etme aşamasındayız. Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi kuruyoruz. Orada özel sektör tarafında yapılmış olan 5 yıldızlı otelin sonuna gelindi. Yani biz Kapadokya'ya gelen turiste şunu önerebileceğiz: '' Siz Kapadokya'yı gayet güzel gezdiniz,tarihi butik otellerde kaldınız ama istemez misiniz, gelin Bolkarlarda gündüz kayak yapın, akşam da kaplıca tesislerinde kalın, bu keyfi yaşayın '' önerisi ile oradaki turistin kalış süresini uzatmayı hedefliyoruz. Hem de bölgeye gelebilecek turiste artı alternatifler sunulduğu için oradaki turizm patlamasına bir bütünlük içerisinde katkıda bulunmayı proje içinde çalışıyoruz. 

Yine İl Özel idaresi olarak Çiftehan'daki çalıştığımız projelerin maliyeti 40 milyon TL civarında ama benzer metodlarla biz kasamızdan para ayırmayacağımız gibi özel idare olarak da gelire kavuşacağız. Sadece bilgiyi ve projeyi kullanıyor, öz kaynaklarımıza fayda getirecek şekilde en ideal çalışmayı yapmış oluyoruz. 



Editör: TE Bilişim