CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM’de söz alarak, Niğde’nin tarihi dokusuna gereken önemin verilmediğine dair bir konuşma yaptı. Bu konuşmanın ardından Niğde Belediyesinden “Niğde Belediyesi’yle Tarihi Mekanlar Hayat Buluyor” başlıklı tarihi eserlere  gereken önemi verdiklerine dair bir basın açıklaması yapıldı.
 
GÜRER; NİĞDE’NİN TARİHİ ESERLERİ HARAB VAZİYETTE
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM’de  şöyle konuştu- “Niğde ilimizin sorunları çok ama bunların yanında bugün tarihî dokusuyla ve yapılmayan yatırımlarla ilgili birkaç cümle edeceğim çünkü süre çok sınırlı, saatlerce Niğde'yi anlatabilirim. Niğde'de kale çevresiyle ilgili proje yıllardır dillendiriliyor. Ne yazık ki bu proje yaşama geçmediği gibi, kalenin altında mevcutta bulunan yer altı şehriyle ilgili de bir çalışma yapılmadı. 

Bunların yanı sıra, bölgenin en önemli eserlerinden biri olan, İlhanlılardan kalan Sungur Bey Cami var. Sungur Bey Camisi kapı girişinin bir tarafında 37, diğerinde 42 hayvan motifinin olduğu, bitkisel motiflerin yer aldığı muhteşem bir cami. On yıldır bu caminin onarılacağı ve kurtarılacağı söylenir ama ne yazık ki bununla ilgili çalışmalara geçilmedi. Bunun yanında, yanındaki iki tane kilise onarıldı ama nedense, vakit bulup da caminin onarımıyla ilgili çalışmalar gerçekleştirilemedi. Bunun yanı sıra, Niğde'de konaklar harap oluyor. Rasih Özbek Niğde'nin Belediye Başkanıydı, onun oturduğu konağa gidip görenler bilir, Niğde'de ne yazık ki bu tür yapılar önce boşaltılıyor, sonra harap ediliyor ve bir kısmı "kentsel dönüşüm" adı altında da yok edildi. Niğde'nin Bor ilçesinde Osmanlılardan kalma bir hamamımız var. 2015 yılında onarıma alındı, dört yüz günde tamamlanacağı söylenen hamam, şu anda müteahhidinin gitmesi nedeniyle ortada kaldı; kentin ortasında bir utanç abidesi gibi duruyor. Hükûmeti bu konuda bir an önce girişimde bulunup hamamı tamamlamaya davet ediyorum.

Keza, Cığızoğlu Konağı var,  konak onarıldı, bir an önce kültür evi olarak açılacağını düşünüyorduk, ne yazık ki daha açılmadan yapılan yapılar tahribata uğramaya başladı.  Bunun yanı sıra, Kavlaktepe Yer Altı Şehri -Turizm Bakanımıza da ilettim- harap durumda, buranın kurtarılması gerekiyor. "Çalışma yapılacak." dediler, altı ay sonra gittim, bölgeye baktım ki yapılan hiçbir çalışma yok. Keçikalesi'nde, Yeşilyurt'ta, Kurra'da, Bademdere'de kalelerimiz var, bunların onarılmasını istiyoruz ve gündeme getiriyoruz, ne yazık ki sahip çıkılmıyor. Niğde'nin her köyünde tarihin izleri var. 494 taşınmazın yanı sıra; köylere, kasabalara gittiğinizde bine yakın bu anda Türkiye'nin diğer bölgelerinde görülebilen değerler Niğde'de sahipsiz. Bu anlamda yapılan çalışmalar eksik ve yetersiz.  Niğde'nin tarihsel derinliği, kültürel zenginliği, turizmden pay almasını da gerektirecek kadar önemli. Gümüşler Manastırımız var, Kemerhisar'da Tyana Antik Kenti'nin kalıntıları var, Bahçeli'de Köşk var. Buralar bilenen yerler ama Çukurkuyu'da, Ulukışla Avören'de, Yeşilyurt'ta, Yeşilburç'ta, Hasaköy'de, Tırhan'da, buralarda, Konaklı'da var olan tarihî yapılar ne yazık ki kurtarılmıyor. Doğal olarak da bölgenin yapısı itibarıyla halkımız bu yerlerin değer bulmasını istiyor. Yapılan çalışmalar bu anlamda yetersiz.

Niğde ili Çiftlik ilçesi Bozköy kasabası Ülke Deresi Tıraz mevkisindeki yerleşim alanında peribacalarıyla ilgili temizlik kararı çıkarılmasına rağmen bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bölgedeki peribacalarının değerlendirilmesi adına burada temizlik yapılması belediyenin de isteği ve beklentisidir. Ulukışla ilçesindeki Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı onarılmasına rağmen gerekli tanıtım yapılmadığı için gerekli ilgiyi görememektedir. Ayrıca Niğde'nin merkezindeki bedestenin Osmanlı çarşı kültürüne uygun olarak değerlendirilmesi ve burasının da açılarak tekrar faydalı kılınması beklenmektedir”dedi.
 
Bu konuşmanın ardından, Niğde Belediyesinden  de tarihi eserler ile ilgili açıklama geldi.

Niğde Belediyesinden yapılan açıklamada, “Niğde Belediyesi ecdat yadigarı tarihi eserlerin restorasyon ve çevre düzenlemeleri ile daha kullanışlı hale getirilmesi için başlattığı çalışmaları sürdürüyor. Tarihi 3 camiye şadırvan, bir cami ve bir türbede ise restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışması yapacak olan Niğde Belediyesi, Paşa Hamamı’nın yanına da katlı otopark yapımı için girişim başlattı” denildi.

PAŞA HAMAMIN YANINA OTOPARK ÇALIŞMASI
Açıklamanın devamında, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Hanım Camii, Torbalı Camii ve Sıralı Camii’nde yapılacak şadırvanlar ile Esenbey Türbesi ve Sungurbey Camii’nde yapılacak çevre düzenlemesi ve restorasyon çalışmaları kapsamında Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Yiğit’in de eşlik ettiği ziyarette tarihi Paşa Hamamı’nın yanına yapılması planlanan katlı otopark çalışması da görüşüldü.

Kayseri ziyaretiyle ilgili değerlendirme yapan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde’nin birçok cami, medrese, kapalı çarşı, kilise ve eski konaklar gibi tescilli tarihi eserlere ev sahipliği yaptığını belirtirken ve bu eserlere yapılacak restorasyon çalışmalarının vakıflar bölge müdürlüğü ve anıtlar kurulunun onaylayacağı projeler kapsamında olduğunu söyledi. Restorasyonun şehir turizmi ve tarihinin yeniden can bulması açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Akdoğan, ‘’Medeniyetlerin yaşatıldığı şehrimizde geçmiş tarihlerden bugüne kadar intikal eden ecdat yadigarı birçok eserimiz var. Bunlar da başta Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ve Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na bağlı tescilli binalarımız’’ dedi.

MÜSAADE ALMAK İÇİN GİTTİK
Belediye Başkanı Akdoğan Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne yaptığı ziyarette Niğde merkezde yer alan tarihi eserlerin restorasyonu ve çevre düzenlemeleriyle ilgili taleplerini vurguladı. Başkan Akdoğan restorasyonu biten Hanım Camii’ne  şadırvan yapılması için izin girişiminde bulunduklarını belirterek ‘’Torbalı Camii’nin lavabo ve şadırvanının yenilenmesiyle ilgili ve caminin projelendirilerek yeni bir cami yapılmasıyla ilgili görüşümüz oldu. Bunun dışında Sıralı Camii’sine şadırvan yapılması için Vakıflar’dan müsaade istiyoruz. Yani bunları siz yapın diye oraya gitmedik. Sadece müsaade almak için  gittik’’ şeklinde konuştu.

PAŞA HAMAMI’NIN YANINA OTOPARK PLANLIYORUZ
Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’’ Esenbey Türbesi’nin restorasyonuyla ilgili bir girişimimiz oldu. Bunun dışında Paşa Hamamı’nın yanına bir otopark planlıyoruz. Burası da hamamın tescilli olmasından dolayı kurul iznine tabii’’ dedi.

SUNGURBEY CAMİİ İHTİŞAMINA KAVUŞACAK
Yapılacak olan restorasyonlarla Niğde’deki tarihi eserlerin gün yüzüne çıkacağını belirten Akdoğan Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden en önemli talebin ecdat yadigarı Selçuklu Mimarisi olan Sungurbey Camii’si olduğunu belirtti. Akdoğan ‘’ En önemli talebimiz de Selçuklu mimarisi şaheseri olan Sungurbey Camii’nin restorasyonunun aslına uygun şekilde yapılmasıyla ilgili çalışmaları proje üzerinde görmek ve bunu hızlandırmak için gerekli adımları atmak idi. 2004 yılından beri bizim Sungurbey Camii’sinin restorasyonuyla ilgili bir proje çalışmamız var. 12 yılı geçmiş durumda olan çalışmayı eserimizin daha fazla zarar görmeden, tahrip olmadan hızlandırarak restorasyonunun hızlandırılmasıyla ilgili talebimizi yerine getirdik’’ diye konuştu.

 
Editör: TE Bilişim