Ankara’da 31 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında Niğde'nin kültürel zenginliklerinin tanıtıldığı "Niğde Günleri" başladı.





Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Niğde Günleri’nin açılışını ilk valiliğini Niğde’de yapan İçişleri Bakanı Muammer Güler yaptı. Uydu Niğde'de yayın yapan Bahartv Niğde Günlerini canlı olarak verdi. 

Güler, Niğde tanıtım günlerinin üçüncüsünün hayırlı ve Uğurlu olmasını dileyerek, kurdeleyi kesti.



Açılışa Bakan Güler’in yanı sıra Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Ak Parti Niğde Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu, Ömer Selvi, CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl, vali yardımcıları ve kurum müdürleri de katıldı.


“Niğde Günleri” etkinliğinde Valilik ve Belediyelerin verdiği hizmetler, şehre kattıkları yenilikler, Üniversite ve Sivil Toplum Kuruluşlarının çalışmaları, Niğde’de üretilen tarımsal ve hayvansal ürünler, kültürel el sanatları, tarihi, doğal ve turistik güzelliklerin fotoğrafları, maket, kataloglar sergilendi.


Ankara Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen Niğde Günleri etkinliğinde Niğde Belediyesi standında misafirlere Niğde Elması ve çorba ikramı yapıldı.

GÜLER : NİĞDE TARİHİ VE KÜLTÜREL AÇIDAN ZENGİN BİR KENT

İçişleri Bakanı Güler açılışta yaptığı konuşmada: “"Niğdelilere misafir olunduğu zaman ya 'Niğde bağlarını' dinleyeceksin, ya 'Niğde tavasını' yiyeceksin, ya da Bor'un 'Söğürmesine şöyle bir ekmeği banacaksın. Niğde benim için çok önemli bir il, ilk valilik görevimi yürüttüğüm il. Güzel insanların yurdu" dedi.


Güler, "Önemli tarih ve kültür mirasının bulunduğu bir yer. Önemli tarım ürünleri var. Çok güzel anılarla ayrılmıştım Niğde'den, koştura koştura o zamanki Milli Eğitim Bakanımıza evrakı yetiştirdim. Rahmetli İhsan Doğramacı, 'Vali bey ne olur artık yeter, çok eklendi bu, Türkiye bu kadar üniversiteyi kaldırmaz' dedi. 'Hocam Niğde Üniversitesini ekle de, ben şunu bir Meclis'e götüreyim' dedim. Koştura koştura Meclis'e götürdük, o zaman Niğde Üniversitesi kuruldu. Bugün yaklaşık 27 yılı aşkın süredir hizmet veriyor. Bugün Türkiye'nin köklü üniversitelerinden biri haline geldi. O zaman üniversite kurulması bazı iller için bir ayrıcalıktı. Ama biz bugün 81 ilde de üniversiteyi kurarak, bütün iller için bu hayali de gerçekleştirmiş olduk." dedi.

Bakan Güler, "Türkiye'de her yerde havaalanı yapılıyor, Niğde havaalanına da sıra gelecektir. Etrafındaki havaalanlarının fazlalığı belki etkilemiş olabilir. İnşaallah hızlı treni de bu havalanını da Niğde'de görmek mümkün olacaktır" diye konuştu.

Güler, Niğde'nin yurt içinde ve yurt dışında tanıtılması gereken, tarihi ve kültürel açıdan zengin bir kent olduğunu ifade etti.



NİĞDE'Yİ 2023 VİZYONUNA TAŞIMALIYIZ

Başkentte 3.sü düzenlenen Niğde Günlerinin tanıtımın önemine vurgu yapan, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; “Niğde Belediye Başkanlığı olarak göreve geldiğimiz günden itibaren Niğde'nin tanıtımı için gayret gösterdik, tanıtım için ne gerekiyorsa yaptık” dedi.


Niğde Günlerinde, Niğde Belediyesinin de oluşturduğu stant da ziyaretçi akınına uğradı. Çok sayıda kişinin ziyaret ettiği, Niğde Belediyesi standında belediyeye ait kültürel yayınların yanı sıra hizmetlerin tanıtımı da yapıldı. Ziyaretçiler, Niğde için çok önemli projelerin uygulandığını belirterek Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’a teşekkür ettiler.



MİLLETVEKİLİ SELVİ’NİN KONUŞMASI

AK Parti Niğde Milletvekili Dr. Ömer Selvi, konuşmasında; “Bugün burada Niğde'den gelen ya da Ankara'da yaşayan veya Türkiye'nin herhangi bir yerinde yaşayıp ta burada bizi yalnız bırakmayan arkadaşlarımız, aynı zamanda Niğdeli olmayıp ta bizi yalnız bırakmayan değerli misafirlerimizden birşey istirham etmek istiyorum. Burada 4 gün boyunca sürecek olan programın altyapısı aslında bir senelik çalışma sonucunda oluştu. İlimizin tanıtılması için çok büyük bir emek ve kaynak aktarılıyor” dedi.

Milletvekili Dr. Selvi; “Şimdi buraya gelen bütün kardeşlerimiz, bütün arkadaşlarımız artık Niğde'nin elçileri. Bugünden sonra burada yapılacak tanıtımla beraber onlarda hergün her sohbetlerinde az da olsa Niğde'yi zikretseler, Niğde hakkında Niğde'yi bilenler yada bilmeyenler onların akıllarında bir merak uyandıracak ve o insanların bir şekilde turizm yoluyla veya başka bir şekilde ilimize gelmelerine vesile olacaklar” dedi

MİLLETVEKİLİ KAVAKLIOĞLU’NUN KONUŞMASI

AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, “Niğde bozkır Orta Anadolunun mütevazi bir şehri. Niğdeliler de güleryüzlü, mütevazı insanlar. Ama biz şimdiye kadar Niğde'nin tanıtımını bir türlü beceremedik. Allahtan Geçti Borun Pazarı Sür Eşeğini Niğde'ye diye bir ifademiz varda onla götürüyoruz işi” diye konuştu.

Bu tanıtamamanın en büyük sebebinin Niğdemizi ve Niğdemizin değerlerini çok iyi bilmediğine vurgu yapan Milletvekili Kavaklıoğlu; “İkincisi de belki Türkiyenin insanı bu şekilde ama Orta Anadoluda, Niğde'de bizim insanımızın birlikte iş yapma konusunda sıkıntımız var. Yani kollektif çalışmayı beceremiyoruz. Ama inşallah bu Niğde Tanıtım Günleri bu birlikte iş yapma, birlikte tanıtma ayağının ilk parçası olacak” dedi.

MİLLETVEKİLİ DOĞAN ŞAFAK'IN KONUŞMASI

Niğde ilimizin Tarım, Turizm, Beşeri Sermaye,   gelişmekte olan sanayii ve madencilik sektöründe büyük potansiyelleri olduğunu biliyoruz.    Havaalanı ihtiyacı olmasına rağmen,   Yüksek Hızlı Tren Projesi isteği olmasına rağmen,   Eğitimde sorunları olan bir il olmasına rağmen,   Hızla göç veren bir il olmasına rağmen, Ben bugün burada Niğde’mizin güzelliklerinden bahsedeceğim.

Niğde demek; bütün dinlerin ve kültürlerin ortak paydalarının buluştuğu il demektir. Niğde demek; en güzel Selçuklu, Osmanlı eserlerini barındıran il demek, Niğde demek; Kemerhisar, Tyana, Apollon kültür ocağı demek, Niğde demek, Hristiyanlığın en güzel kiliselerinin bulunduğu il demek, Niğde demek üç tarafı dağlarla çevrili il demek,  Niğde demek; Ihlara Vadisi ve Kapadokya’yı oluşturan volkanik Hasan Dağı demek, Niğde demek; en uzun kayak pistlerinin olabileceği, Bolkar Dağları demek, Niğde demek; 3000 metrenin üzerinde gölleri bulunan dağcılığın ve dağ turizminin beşiği olan Aladağlar Milli Parkı demek,  Niğde demek; Çiftehan ve NarlıgölTermalleri demek,  Niğde demek; tarımda 5 çeşit ürünüyle Türkiye’nin yaşamına çok önemli katkı veren il demek,  Niğde demek; Altın, Kalsit maden zenginliği demek,  Niğde demek, Musul’da ilk petrol şirketini kurmak isteyen Hazım Tepeyran demek,  Niğde demek; girişimcileriyle dünyaya damga vuran il demektir.

Yurtsever insanları bağrında barındıran ilimizi tanıtmak için bu organizasyonu düzenleyen, emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür eder, açılışın hayırlı uğurlu olmasını diler, saygılar sunarım."dedi. 

 


VALİ KILIÇ’IN KONUŞMASI

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, güzel bir Orta Anadolu kenti olan, on bin yıllık tarihiyle bugünlere ışık tutan, turizmde, tarımda, sanayide önemli gelişmeler kaydedip, yakın geleceğe umutla bakan bir Orta Anadolu ilini, Niğde'yi tanıtmak için gayret ettiklerini söyledi.

Vali Kılıç; ““Değerli Belediye Başkanımız Faruk Akdoğan çok ciddi çalışmalarda bulundu, Ticaret Odamız, Borsamız, Federasyonumuz, Vakfımız ve bütün Niğdemiz katkıda bulundu, bugünlere ulaştık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanı Güler; "Niğdelilere misafir olunduğu zaman ya 'Niğde bağları'nı' dinleyeceksin, ya 'Niğde tavasını' yiyeceksin, ya Bor'un 'Söğürme'sine şöyle bir ekmeği banacaksın. Niğde benim için çok önemli bir il, ilk valilik görevimi yürüttüğüm il. Güzel insanların yurdu" dedi.

Niğde Günleri 3  etkinliğinin açılış törenine katılan İçişleri Bakanlığı Kamu Güvenliği Müsteşarı Seyfullah Hacımüftüoğlu Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ile birlikte Niğde günlerinde açılan standları ziyaret ettiler.

NİĞDE GÜNLERİNDEN NOTLAR... TIKLAYIN



Editör: TE Bilişim