Çanakkale Zaferi ve Şehitler Haftasının 101. Yılı Kutlamaları çerçevesinde Özel Niğde Final Temel Lisesi18 Mart 2016 Cuma günü saat 19.00’da Niğde Üniversitesi Derbent Yerleşkesi Kültür Merkezi’nde kutlama programı düzenledi.

 

Kalabalık bir seyirci topluluğu önünde gerçekleşen program Özel Niğde Final Temel Lisesi Eğitim Öğretim Koordinatörü İbrahim YİĞİT’in günün anlam ve önemini belirten açış konuşmalarıyla başladı. Okul öğrencilerinin okuduğu şiirlerin ardından Okul Türk Halk Müziği Korosunun solo ve koro türküleri dinleyenlerin gönül derinliklerinde yankı buldu.  

 

Özel Niğde Final Temel Lisesi Eğitim Öğretim Koordinatörü İbrahim YİĞİT konuşmasında; Türk tarihini dolduran büyük zaferler arasında, Dumlupınar da dâhil, hiç birisi Çanakkale zaferi kadar kesin neticeli olmamıştır. Çanakkale savunması Sakarya savunmasının ve Dumlupınar taarruzunun anasıdır. Çanakkale savunması olmasaydı cihan savaşı iki yılda bitecek ve Türkiye ortadan kalkacaktı. Türkiye ortadan kalktıktan sonra da artık bir Sakarya, bir Dumlupınar olmayacaktı.

Çanakkale savunması manevi ve ahlâkî bakımdan da büyük bir eserdir. Bu savunma madde bolluğunun, teknoloji zenginliğinin savaşta “her şey” demek olmadığını ispat etmiş ve Türk milletinin kahraman bir millet olma özelliğini bir kez daha ortaya koymuştur.

Önemli olan Çanakkale’ye gelenlerin gelmesi değildi. Onlar nasıl olsa geleceklerdi. 1071 Ağustosundan beri gelmeyi her fırsatta denediler. Çanakkale’ye 1914 ile birlikte geldiler. Önemli olan, onları Çanakkale’de durduran ruh idi. İşte bu, O ruhun destanıdır.

Anaların biz sizi bugünler için doğurduk dedikleri kınalı kuzular Mehmetler, Mustafa Kemal’in “size ölmeyi emrediyorum” buyruğuyla kasırga oldular, fırtına oldular, yıldırım oldular düşmana aman vermediler. Çanakkale’de son söz TÜRK’ün oldu. “ÇANAKKALE GEÇİLMEZ!”  Aziz şehitlerimizin ruhları şad, mekânları cennet olsun! dedi.

 

 




Editör: TE Bilişim