Niğde Üniversitesi tarafından hazırlanan “1.Uluslararası Niğde Dil, Kültür ve Tarih Sempozyumu” Açılış Töreni Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.


1.Uluslararası Niğde Dil, Kültür ve Tarih Sempozyumu Açılış Törenine Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Murat Alp, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

168 Akademisyenin katıldığı sempozyum, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Sempozyumun açılış konuşması yapan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat, “Bilindiği gibi üniversitelerin çeşitli görevleri vardır. Bu görevleri üç ana başlıkta sıralamak mümkündür. Bunlardan birisi bilgi üretimi, araştırma ve inceleme yoluyla bilginin çoğaltılması, ikincisi üretken bilgi ile eğitim öğretim, üçüncüsü ise bilginin başka alanlara yayılmasını sağlamaktır. Yani aktarımını, uygulanmasını gerçekleştirmektir. Her durumda da üniversite ve bilgi birbirinden ayrılmaz iki kavramdır. Bu sempozyum işte üniversitenin bir fonksiyonunu, bilginin üretimini gerçekleştiren faaliyetlerden birisini yapmak üzere düzenlendi” dedi. Polat, 1.Uluslararası Niğde Dil, Kültür ve Tarih Sempozyumu’nda emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.


Polat’ın ardından konuşma yapan Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Bayrak, 1.Uluslararası Niğde Dil, Kültür ve Tarih Sempozyumu’nda emeği geçen herkese ve tüm katılımcılara teşekkür etti.


Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Mustafa Bayrak’ın konuşmalarının ardından Prof. Dr. Necati Demir, Şehir Tarihçiliği konulu bir konferans verdi. Konuşmasına Türk Dili, Türk Tarihi ve Türk Kültürü araştırmaları doğrultusunda Türkiye’de Şehircilik Tarihi konularına değinerek başlayan Demir, Atatürk Dönemi’nde Türk Kültürü, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Türk Kültürü,  Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nun Kuruluşu ve Kuruluş Amaçları, Kültür Bakanlığının ve Türk Millî Eğitim Bakanlığının Türk Kültürü ile İlgili Amaçları, Kültür Planlanmasının Genel Durumu, Dil, Kültür ve Türk Tarih Planlamasının Genel Şartları hakkında kısa bilgiler vererek konuşmasını sonlandırdı.


Sempozyum 15 dakikalık aranın ardından Birko Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Mumcu’nun Sanayi ve Tarımı ile Niğde konulu konuşmalarıyla devam etti. Mumcu, “Niğde’mizde yıllardır özlemini çektiğimiz üniversite sanayi işbirliği alanında son yıllarda önemli gelişmeler olduğunu memnuniyetle izlemekteyiz bu ve buna benzer sempozyum ve bilimsel toplantıların yapılmasını yıllarca büyük bir özlemle bekledik. Yıllar geçtikçe yeniçağlara ulaşıldıkça bilim ve teknolojinin insan hayatın nasıl ne kadar değerli ve fonksiyonel olduğu gün gibi aşikârdır. Hangi ülke bilim ve teknolojide ileri gitmiş ise dünyaya hâkimiyeti de maddi ve manevi zenginliği de o derece ileri safhalara ulaşmaktadır” dedi.


Erdoğan Mumcu’nun ardından söz alan Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar konuşmasında, “İlimizin ekonomik yapısı tarım ve hayvancılığa dayanmakta ve nüfusumuzun %50’sinden fazlası tarım geçimini ağırlıklı olarak tarla ziraatı, sebzecilik, meyvecilik, bağcılık ve havyacılıktan temin etmektedir. Niğde’mizde 4 ürün deseni oluşmaktadır. Ürün desenine göre ayırdığımızda 20 bin hektar alanda patates üretimi ve yaklaşık 800 bin ton verim ile birinci sırayı almaktadır. Bu üretim miktarı ile Türkiye’deki patates üretim miktarının %20’sini karşılamaktadır. Bu oranı %15’li üretim payıyla yaklaşık 350 bin ton elma,%12’lik üretim payıyla yaklaşık 75 bin ton lahana ve %2’lik üretim payıyla yaklaşık 7 bin ton kiraz takip etmektedir” dedi. Niğde ilinin ekonomisine yön veren patatesin üretiminde son yıllarda yaşanan sorunlara değinen Kenar, Niğde de organik tarımın hayata geçirilmesi, eğitim, havyacılık, elma yetiştiriciliği ve depolama konularında da kısa bilgiler verdi.

Konuşmaların ardından Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı tarafından hazırlanan “Özgün Baskı Sergisi ” ile Bor Halil Zöhre Ataman Meslek Yüksekokulu Deri Teknolojisi Programı tarafından hazırlanan “Niğde Kültüründe Dericilik” sergisine geçildi.


1.Uluslararası Niğde Dil, Kültür ve Tarih Sempozyumu 6 Mayıs 2012 Pazar gününe kadar devam edecek.





Editör: TE Bilişim