Sadi YILMAZ - Selim GÖKEL

Niğde , İlçe ve kasabalarının  esnaf odalarının katılımı ile kutlanan Ahilik Haftası  kutlamaları renkli görüntülerle  bayram havasında geçti.

Katılımın yoğun olduğu Niğde’de 3. Ahilik Haftası kutlamaları saat 10:30’da Hükümet Meydanında Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Her geçen daha ilgi ile izlenen törene Niğde ve İlçeleriniden protokolun katılımının çokluğu gözlendi.
 Bu yılın ahisi  Ömürpen PVC Kurucusu ve sahibi Lütfü Ede seçildi. Lütfi Ede’nin ticari öz geçmişi okundu ve plaket verildi. programda Kırşehir Mehter Takımı Niğdelileri coşturdu. Törende yapılan konuşmalarda Ahiliğin önemi anlatıldı. İlk konuşmayı Niğde Efnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fahri Eker, tören alanındaki konuşmasına, programa katılan herkesi selamlayarak başladı.
Konuşmasında kalabalığa seslenen Eker, katılımcılara kendilerini böyle bir günde yalnız bırakmadıkları için ayrıca teşekkür ederek konuşmasına devam etti. “Ahi” kelimesinin dostluk, kardeşlik, iyi insan, vatanını bayrağını ezanını seven, devletine ve milletine ise sonuna kadar karşılıksız bağlı ve saygılı olan kişi  anlamına geldiğini belirten Eker, bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Ahilik Haftası kutlamalarından dolayı oldukça gururlu olduğunu söyledi.   
“Öğrendiklerini Sende Öğret ki, Ahilik Yaşasın”
Kutlamalar çerçevesinde kardeş şehir Kırşehir’den gelen mehteran takımının da kutlamalara ayrı bir heyecan kattığını ifade eden Eker, “Ahilik dürüstlüğü, çalışmayı, iyi insan olmayı, kimseye el açmadan onuru ve gururuyla, el becerisiyle kendi küçük sermayesini kazanarak sosyal ve kültürel anlamda bağ oluşturan toplumun harcıdır. 13. yüzyılda balkanlarda yaşayan Türklerin dünyada ilk defa meslek sahiplerinin ticaret erbabının sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda örgütlenmesi sağlanan ve 19. yüzyılın sonlarında bu kültürü devam ettiren ve bunu devam ettiren Esnaf ve Sanatkarlar Birliği olarak, bu kültürü yaşatan tüm geçmişimizi yad ediyorum. Başarılı olmak için çok çalışmak esastır. Öğrenmenin sonu yoktur. Bizler bu yüzden dedelerimizin bize bıraktığı bu günü devam ettirmek için elimizden geldiği kadar gayret ediyoruz, ve edeceğiz. Bu konuda buna özen gösteren ve destek veren tüm kurum ve kuruluşlara, onların idarecilerine teşekkür ediyoruz” dedi.
 
Nesob başkanı Fahri Eker’in konuşmasının ardından Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan Ahilik kültürünün önemine dikkat çekerek “1262 yılından bu yana kültürünü devam ettiren Ahilik Kültürü önemli bir kültür ve müessesedir. O günkü anlayışa bugünde sahip çıkmak oldukça önemli. Günümüzde Esnaf Odaları Birliklerinin, Ticaret Odalarının, İstatistik Kurumu’nun yapmış olduğu tüm işlevleri ahilik kültürü içinde 1171 yılında Türkler tarafından Anadolu’da yapılmaya başlanmıştır. Ahilik müessesesine ihtiyaç duyulmasının bir başka sebebi de Türklerin Anadolu’ya yerleşmesiyle beraber yeni bir kültür değişimi yaşanmaya başlanmıştır. Ülkelerin omurgasını oluşturan Esnaflarımızın sanatkârlarımızın ve ticaret erbaplarımızın ülke savunmasında da büyük rol oynadığını bugünde hep birlikte görüyoruz. Bugün bakıldığında Avrupa Birliği’ne girme sürecinde Birliğin ticari bakımdan bize sunduğu şartlar içerisinde Ahilik müessesesinden bir takım kayıpları görmek mümkündür. Avrupa Birliği’ne Ahilik çerçevesinden bakıldığında bugün bile uygulanan bir sitem olduğu görülüyor. Bizlerle millet olarak Ahilik Kültürüne ne kadar çok ihtiyacımız olduğunun altını çizmekte fayda görüyorum. Bütün bu hazırlıkların yapılmasında ve programa emeği geçen bütün tertip komitesine yapmış oldukları başarılı çalışmalardan d olayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Daha sonra konuşma yapan Niğde Valisi Alim Barut’ta, Ahilik Kültürünün önemine vurgu yaparak açıklamasını sürdürdü. Vali Barut, “Anadolu’ya ayak bastığımız günden itibaren o günkü teşkilat temel olarak iki esasa dayanıyordu. Bunlar çiftçi ve ziraatçı, esnaf ve sanatkardır. Bu iki temel esastan olan esnaf ve sanatkarlar örgütlü çalışmaların üzerine oturtulmuş devletin önemli dayanaklarındandır. Tarihten günümüze kadarda prensiplerini, örgütlenme şeklini ve ilkelerini kaybetmeden günümüze kadar gelmiştir. Özellikle Ahilik Teşkilatının prensiplerinden bugünde hayata geçirmemiz ve uygulamamız gereken birçok prensip var. Tüm Türkiye’de bu bayram kutlandığına göre, bunun önemi anlaşılmış bundan sonrada hayata geçirilecektir” dedi.
Bor Ahi Evran Çıraklık Merkezi Şed Kuşatma Töreni Yaptı
Bor Ahi Evran Çıraklık Eğitim Merkezinin temsili olarak düzenliği Şed kuşatma töreni davetliler tarafından ilgi ile izlendi. Niğde ve İlçelerinden alanında örnek olan bir çok esnafa plaket verildi. Bazı öğrencilere şiir ve resim dalındaki derecelerinden dolayı hediyeler verildi.
Geçit töreninde bir esnaf araç üzerinde gösteri yaptı, izleyenlere çeşitli hediyeler dağıttılar. Geçit törenin ardından Belediye parkı önünde Niğdelilere etli pilav, tatlı ve ayran ikram edildi.
 
 ŞED KUŞATMA TÖRENİ VİDEOSU FOTO GALERİNİN ALTINDADIR...
Editör: TE Bilişim