Niğde Belediyesi, Niğde Kalesinden Alaaddin Camii, Sungurbey Camii, Ermeni ve Rum Kiliseleri ile Dumlupınar İlkokulundan Cullaz Sokağına kadar olan bölgede bir Kültür Vadisi oluşturacak. Şehrin ortasında, adeta bir açık hava müzesi niteliğindeki tarihi yapılar Niğde turizmine kazandırılacak. 


Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Kalesinden Cullaz Sokağına kadar olan bölgede, bir “Kültür Vadisi” oluşturmak için belediye olarak taslak çalışması başlattıklarını açıkladı. Başkan Akdoğan, projenin Niğde'nin kültür ve turizmi açısından şehre kazandırılacak en önemli hizmetlerden biri olacağını bildirdi.


Başkan Akdoğan, restorasyonu Niğde Üniversitesi tarafından tamamlanan, Niğde Üniversitesi Konuk evi Cullaz Sokağı Konutlarının açılış töreninde, Niğde turizmi açısından müjde niteliğini taşıyabilecek açıklamalarda bulundu. Cullaz Sokağındaki tarihi konakların, Türkiye’de eşi benzeri olmayan nitelikteki tarihi eserler olduğunu ifade eden Başkan Akdoğan, önümüzdeki yıllarda bu bölgede bir Kültür Vadisi oluşturmanın mümkün olduğunu belirtti. Başkan Akdoğan, Niğde Kalesinden başlayarak, Alaaddin Cami, Sungurbey Cami, Ermeni ve Rum kiliseleri ile Dumlupınar İlkokulundan Cullaz Sokağındaki tarihi yapıların restore edilerek Kültür Vadisi oluşturmak için taslak çalışma başlattıklarını açıkladı. Akdoğan, “Bu noktada bir düzenleme ki, önümüzdeki 10-20 yıl içinde Niğde Kalesinin tamamı ve etrafıyla beraber Niğde Kültür Vadisi oluşturulursa, ilin kültür ve turizmi için buraya yapılacak en önemli hizmetlerden biri olarak değerlendirilebilir. Bu düşüncemizi uygulama aşamasına getirdik” dedi.

Kültür Vadisi Fiilen Başladı
Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, “Niğde Belediyesi, Kültür Bakanlığı ve Sayın Niğde Valimizle beraber Niğde Kalesinin etrafındaki 6-7 evin kamulaştırılarak oralarda restorasyonlarının yapılmasını sağlamak üzere hem Kültür Bakanlığı’ndan hem İl Özel İdaremizden kaynak aktarmamız mümkün. Kültür Bakanlığından ihtiyaç duyulan kaynağı aldık. Bu projeye bir start verilmesi tamamlayıcı nokta olacak. Bu geniş bir çalışma gerektiriyor. Aslında fiilen bu çalışmanın startı verilmiş durumda. Önümüzdeki 10 yılda bu proje tamamlanırsa ki 60 milyon TL gibi bir kaynak harcandığı zaman Niğde Kalesi ve etrafı ile Cullaz Sokak tamamen iyileştirilmiş olarak, Niğde turizmine kazandırılacak. Bu çalışmayı Niğde Valiliğimiz, belediyemiz, üniversitemiz ve Kültür Bakanlığımızla bir diyalog halinde yürütebileceğimizi söyleyebilirim” diye konuştu.

Cullaz Sokak’ta 50 Yıllık Altyapı Yenilendi
Cullaz Sokağındaki restorasyon çalışmalarına İl Özel İdaresinin başladığını ve Niğde Üniversitesinin tamamladığını anımsatan Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, “Biz de Niğde Belediyesi olarak bu bölgenin 50-60 yıllık altyapısını, kanalizasyonunu ve içme suyu hatlarını yeniledik. Yeni sistem ve şebekenin buraya döşenmesini sağladık. Bu işlemden sonra üst yapı ile ilgili çalışmaları tamamladık. Geçmiş dönemlerde buradaki çarpık yapılaşmadan dolayı kamulaştırma işimizin bir hayli fazla olduğunu da biliyoruz inşallah hep beraber bu problemi aşacağımızı düşünüyorum. Buranın yapılmasına emek veren Sayın Valimizden başlayarak Niğde’de hizmet alan ne kadar valilerimiz varsa ki Refik Arsan Öztürk'e kadar emek veren bütün valilerimize, İl Özel İdaremize ve Genel Sekreterine ve yine Üniversitemize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Rektör Görür’ün Talebine Olumlu Yanıt
Başkan Akdoğan, açılış töreninde Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür’ün, Cullaz Sokağı bölgesinde mülkiyeti Niğde Belediyesi’ne ait olan bir parselde ilgili talebine de olumlu yanıt verdi. Başkan Akdoğan, “Sevgili Rektörümüz Niğde Belediyesine ait olan bir parselden de bahsetti. Niğde Belediyesinin neyi varsa zaten üniversitenin sayılır, bu bakımdan bugüne kadar hiçbir problem olmadı, bugünden sonrada biz olduğumuz müddetçe de olmayacaktır. Bunu beyan edebilirim her zaman olduğu gibi bugün ve bugünden sonrada ne yapılması gerekiyorsa hazır olduğumuzu ifade ediyorum” dedi.
Editör: TE Bilişim