Türk dünyası gazetecileri 26-29 Mayıs 2015 tarihinde, Rusya Federasyonu Tataristan Özerk Cumhuriyeti başkenti Kazan’da yapılan “2. Türk Dünyası Gazeteciler Şurası”nda bir araya geldi. TDG Federsayonu yönetim kurulu üyesi ve NGYC Genel Sekreteri Necmi PİŞKİN’in de bulunduğu etkinliğe 20 ülkeden 100’ün üzerinde gazeteci katıldı. Azerbeycan Matbuat Şurası Başkanı – Afljatun (Eflatun) AMSHOV, plaketini Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu yönetim kurulu üyesi Necmi PİŞKİN takdim etti.


Tataristan Özerk Cumhuriyeti, TATMEDYA ve Dünya Gazeteciler Federasyonu’nun ortak organizesi ve Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı’nın katılımı ve katkısı ile Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rüstem Minnikhano’nun himayelerinde Tataristan Özerk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti’, TRT, Anadolu Ajansı, Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Türkmeneli Vakfı katkılarıyla yapılan şura; Kapadokya Muşkara Haber Gazetesi standının da yoğun ilgi gördüğü Türk Dünyası Medya ve İletişim Sergisi ile başladı.

Serginin açılışına; Tataristan Parlamento Başkan Yardımcısı Rimma Ratnikova, Türkiye Cumhuriyeti Kazan Başkonsolosu Turhan Dilmaç, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Şemsettin Küzeci, Türkiye Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Anadolu Spor Gazetecileri Derneği (ASGD) Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, Tataristan Tatmedia Genel Müdürü Nuria Belomoina, Avrasya Radyo ve Gazeteciler Birliği Başkanı İsmail Kahraman, Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti (NGC) Başkanı Bayram Ekici, Tarsus Medya Mensupları Derneği Başkanı Okan Çalışkan, Ceyhan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şahin Özer, bazı illerin cemiyet başkanları ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Türk basını tecrübelerini Tatar basını ile paylaşmalı”

Etkinlik daha sonra şura ile devam etti. Şuranın açılışında ilk olarak söz alan Tataristan Parlamento Başkan Yardımcısı Rinma Ratnikova, “Milli meclis adına sizi selamlıyorum” diyerek, şuranın; Tataristan çapında çok önemli bir etkinlik olduğunu söyledi.

“Sergide çeşitli yayınlar gördük ve anladık ki ortak kültürümüz, kitaplarımız, eserlerimiz bizi birleştiriyor, bunu hiçbir zaman unutmayacağız” diyen Ratnikova, “Türk dünyasının birleşmesine büyük katkı sağlayan İsmail Kaspıriski’yi de unutmamak gerekir. Bu fikirler bugün hepimizin hemfikir olduğumuz düşüncelerdir. Yusuf Akçura da aynı şekilde Türk dünyasına önemli katkılar sunan bir isimdir. Bu sene Türk-Tatar gazeteciliğinin 110’uncu yılını kutluyoruz. Bizim için bu tarih çok önemli çünkü Tatar basın-yayın tarihinin oluşumu açısından büyük önem arz ediyor” dedi.

Ratnikova, “Sovyet Birliği yıkıldıktan sonra herkes kendi devletini kurma imkanı buldu. Bugün şartlar çok farklı. Basın yayın alanında problemlerimiz yok diyemeyiz tabi ki sorunlar var. Özellikle Tatar dilinin kullanımına büyük ehemmiyet veriliyor. Cumhuriyetimizde dil, din koruması adına değişik kanunlar bulunmakta olup, bu konulara büyük önem verilmektedir. Türkiye ve Tataristan arasındaki dostluk, tanışma, kaynaşma ile daha da artacaktır. Siz bizim için çok kıymetli misafirlersiniz. Başarılarınızı, tecrübelerinizi bizlere aktarmanız bizim için çok önemli. Bu nedenle bu tür etkinlikleri çok önemsiyoruz. Bunun gibi faaliyetler iki cumhuriyet arasındaki dostluğu güçlendirecektir” diye konuştu.

“Tataristan’ın kültürünü dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz”

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir de, “Türk dünyasının tüm renklerini bu salonda görmek bizler için çok değerli ve mutluluk vericidir. Bu organizasyon ile Türk dünyası gazetecilerini, Tataristanlı gazeteciler ile bir araya getirip, Tataristan’ın güzelliklerini, kültürünü dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz. Burada üretilecek güzel işlerin Türk dünyasına sunulmasını arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Dilleri bir olan Türk gazetecilerin işlerinde ve fikirlerinde de bir olması gerekli”

Türkiye Cumhuriyeti Kazan Başkonsolosu Turhan Dilmaç da, Türk dünyasının çok farklı bölgelerinden gelen gazetecilerin buluştuğu şuranın ikincisi için Kazan’ın tercih edilmesi çok doğru bir seçim. Dünyayı takip eden gazeteciler olarak Tataristan’ın son dönemdeki uluslar arası alandaki görünürlülüğünü ne kadar arttırdığının farkındasınızdır diye düşünüyorum. Ev sahipliği yaptığı organizasyonlar ile Tataristan hem Rusya’da hem de dünyada daha da tanınan bir ülke haline geldi. Tataristan, Türk dünyası içerisinde de özel bir konuma geliyor. Zira bunun için tarihi, kültürü ve birikimleri var. Bu kapsamda bir hafta sonra Kazan, Nevruz adlı Türk Halkları Tiyatro Festivali’ne ev sahipliği yapacak. Şuranın da bu tablonun önemli bir parçasını teşkil ettiğine inanıyorum. Yapılacak çalışmalarda sizlere başarılar diliyorum. Dilleri bir olan Türk gazetecilerin işlerinde ve fikirlerinde de bir olması için burada güzel adımların atılacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

“Ekici; Gazeteciler arasında değişim programları uygulanmalı”

Türkiye heyeti adına konuşan NGC Başkanı Ekici de, Tataristan’da olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, Türk dünyası gazetecilerinin daima birbirleriyle iletişim halinde olması gerektiğini söyledi. Ekici, “Medyanın insanları yönlendirdiği bir dünyada Türk dünyası gazetecileri de meslekteki gelişmeleri ve değişimleri birbirleriyle paylaşmalıdır. Bunun için gerekirse değişim projeleri hazırlanmalı ve uygulamaya konulmalıdır. Hiçbir Türk gazeteci mesleğinde geri kalmamalı, daima en önde olmalıdır. Özellikle ulusal gazete ve TV’leri besleyen yerel muhabirlerin dünyayı daha iyi tanıması ve gelişmeleri yakından takip edebilmesi için değişim programları ile Türk dünyası ülkelerinde görev yapmaları bu kapsamda sağlanmalıdır” dedi.

Konuşmaların ardından Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir, Tataristan Parlamento Başkan Yardımcısı Rinma Ratnikova ve Türkiye Cumhuriyeti Kazan Başkonsolosu Turhan Dilmaç’a, katkılarından dolayı bir plaket verdi. Daha sonra düzenlenen ödül töreninde organizasyona katkı sunan kurum, kuruluş ve kişilere protokol tarafından ödüller verildi.

2.Türk Dünyası Gazeteciler Şurası” Kazan Deklerasyonu”

26-29 Mayıs 2015 tarihlerinde Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da, Tataristan TATMEDIA, Tataristan Gazeteciler Birliği ile Dünya Gazeteciler Federasyonu’nun ortaklaşa düzenlediği; Türk Cumhuriyetleri ve Türk Akraba Toplulukları ile Avrupa’dan gelen toplam 20 ülkeden 100 gazetecinin katılımıyla düzenlenen “2.TÜRK DÜNYASI GAZETECİLER ŞÛRASI’NA katılan delegeler tarafından aşağıda yazılı 13 maddeden oluşan KAZAN DEKLARASYONU kabul edilmiştir:

* Kültürel değerleri yayma, edebi dili koruma ve milli aydınları bilgilendirme ile görevli olan milli yayın organlarının devletler tarafından desteklenmesi ve desteklerin sürdürülmesi; Milli konularda yayın yapan basın yayın organları ile gazetecilerin etik değerlere saygı göstermesi; Sadece bayram ve benzeri festival ve etkinliklerde değil genel olarak tüm milli sorunların yansıtılması için gazetecilere, medya kurumlarına teklifte bulunulması.

* 19-22 Mart 2014 yılı “Eskişehir Deklarasyonu’nda kabul edilen; Türk dünyası ile ilgili ekonomik, kültürel, sosyal, siyasi tüm resmi ve özel etkinlikleri, faaliyetleri sürekli izleyecek, karşılıklı bilgi paylaşımında bulunacak ve toplanan haberler içinden seçilecek önemli etkinlikleri tüm dünyaya duyuracak; “Türk Dünyasını ilgilendiren çeşitli konularda projelerin hazırlandığı, görüntülü, sesli ve yazılı araştırmalardan oluşan dokümantasyon merkezinde toplanan ve üretilen bilgilerin, programların, belgesellerin, haber, dizi yazı ve araştırmaların Türk Devletleri ve Özerk Cumhuriyetleri’ndeki ilgili kişi ve kurumlara, yazılı, sesli ve görüntülü medya kurumlarına servis edileceği, “Türk Dünyası Haber Portalı”nın kurulması için ilgili kurumlar nezdinde girişimde bulunulmasına, somut adımlar atılmasına; Anadolu Ajansı ve T.C Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile TİKA ve T.C Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’ndan kuruluş aşamasında destek olmalarının talep edilmesine; bu çerçevede yurtiçi ve yurtdışında Türk Dünyası’na yönelik çalışma yapan resmi ve özel kurumlar, STK’lar ve Strateji Merkezlerini bir platform etrafında bir araya gelmelerini sağlayarak düzenli `İstişare Toplantıları’nın yapılmasına; bu ve benzeri çalışmalarda, kaynakların verimli kullanılması noktasında tavsiyede bulunulması önerilmiştir.


* Anadolu Ajansı’nın inisiyatifi ile hazırlanmakta olan `Türk Dünyası Haber Paketi`nin gerek geliştirme, gerekse dağıtım surecinde desteklenmesi, bu pakete bağlı eğitim, haber üretimi, haber aboneliği gibi konularda Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu’nun aktif rol alması için girişimlerde bulunulması önerilmiştir.

* TRT kanallarından TRT AVAZ öncelikli olmak üzere TRT1, TRT COCUK, TRT MUZIK kanallarının Tataristan’da kablo yayın ağına dahil edilmesi için Tat Medya ve TNV Televizyonu ile görüşmeler yapması tavsiye edilecektir.

* Tat Media ve TNV Televizyonu ile daha önce yapılmış olan karşılıklı protokollerin yenilenerek işbirliği çalışmalarının artırılması, ülkelerarası dizi, çizgi film, film, belgesel, müzik programlarının değişimi ve bunların başta TRT AVAZ kanalı olmak üzere diğer TRT kanallarında yayınlanması ve aynı şekilde TRT’den verilen programların da basta R.F. Tataristan Cumhuriyeti olmak üzere Rusya Federasyonu kanallarında yayınlanması noktasında yapılacak tüm girişimler izlenecek ve desteklenecektir.

* Başta Moskova olmak üzere R.F. Tataristan Cumhuriyeti başkenti Kazan’da TRT temsilcilik bürolarının açılması talebinin yetkililere iletilmesi kararlaştırılmıştır.

* T.C Başbakanlık Basın İlan Kurumu ve Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından Türkiye sınırları içinde verilen basınyayın desteğinin eşit olarak yurt dışında yayın yapan kuruluşlara da verilmesi noktasında girişimlerde bulunulması; T.C Başbakanlık Tanıtma Fonu’ndan yurtdışı ihale duyurularının yurt dışındaki standart ve kriterlere uygun basın-yayın kuruluşlarına da reklam olarak verilmesi: Basın İlan Kurumu içerisinde `Dış Türkler ve Akraba Topluluklar` birimi kurularak ek maddi ilan desteğinden faydalandırılması ve Basın İlan Kurumu’nun mevcut yönetmenliğinin de bu çerçevede değiştirilmesi noktasında ilgili resmi kurumlarla temasa geçilmesi önerilmiştir.

* Türk Cumhuriyetleri ve Akraba Toplulukları bünyesindeki üniversitelerin İletişim Fakülteleri’nde okuyan öğrencilere Türk halklarına yönelik haber ve bilgilerin paylaşılması noktasında çeşitli kurslar düzenlenmesi için girişimlerde bulunulmasına; medya ile ilgili STK’lar arasında karşılıklı işbirliklerinin ve bilgi alışverişinin artırılmasına; kültür, turizm, ekonomi ve folklorik değerlerin tanıtımına yönelik etkinliklerin yapılmasının teşvik edilmesi önerilmiştir.

* Türk dünyasında medyaya yönelik sansürün son bulması, medya mensuplarının haber yapma hak ve mahremiyeti ve ifade özgürlüğünün korunması için tüm kamuoyunun her türlü iletişim vasıtalarıyla bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine yönelik çabaların desteklenmesi önerilmiştir.

* Çeşitli ülke ve bölgelerde kayıp, ya da haber alınamayan veya tutuklu bulunan meslektaşlarımızın yasal durumları, yaşam koşulları ve diğer sorunlarının tespiti ve çözüm bulunması ve ilgili kurumlarla görüşülmesi için “Şura Sekretaryası” bünyesinde bir “Türk Dünyası Basın Araştırma Komisyonu’nun kurulması önerilmiştir.

* Türk Dünyası gençlerini ve akraba topluluklarını kaynaştıracak bilgi ve belgelerin paylaşılması için sosyal medya projesinin desteklenmesi önerilmiştir.

* Türk Devlet ve Toplulukları arasında ortak iletişim dili olarak “Türkiye Türkçesi” kullanılması önerilmiştir.

* Türk dünyasının tarih ve kültür merkezlerinden biri olan Kazan’ın güzelliğinden ilham alarak, Türk Dünyası medya mensuplarının bulundukları ülkelerde; evrensel insan haklarının savunulması, bölge ve dünya barışına katkı sunulması, sorunlu bölgelerde huzur ve istikrarın sağlanması, terörün önlenmesi; medyada nefret ve düşmanlık söylemlerine son verilerek, Volga’nın suyu gibi berrak, temiz ve saf duygularla halklar arasında sevgi ve barış dilinin teşvik edilmesi arzusuyla işbu “Kazan Deklarasyonu” imzalanarak tüm dünya kamuoyuna duyurulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.

Editör: TE Bilişim