Yazar Murat Soyak Adana Karataş İlçesinde " Okuma Bilinci" konferansı verdi. 


 
Karataş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okumanın önemine vurgu yapmak ve eğitim öğretimde başarıyı yükseltmek için bir konferans düzenledi. Karataş Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen Konferansa öğrenci ve öğretmenler katıldı. Açılış konuşmasını yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Buğrul: “Amacımız öğrencilerimizde okuma bilinci oluşturmak ve bu konuda bir farkındalık meydana getirmektir. Okuyan, yazan, bilinçli bir gençlik yetiştirmek için var gücümüzle çalışmak zorundayız. Başarılı olmanın yolu okumaktan geçer. Hedefimiz eğitimdeki başarımızla Adana ilimizde bir numara olmaktır. Değerli öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin bu gaye için çok okumaları ve çok çalışmaları gerektiği kanaatindeyim” dedi.

   Konferansa konuşmacı olarak katılan YAZSANBİR (Yazarlar ve Sanatçılar Birliği) Başkan Yardımcısı ve Defterk.com Yazı İşleri Müdürü, eğitimci-yazar Murat Soyak konuşmasında okuma alışkanlığı ve başarı, okuma bilinci ve okuma biçimleri hakkında bilgiler verdi. 



 "Okumak" eyleminin ne olduğunun öncelikle iyi bilinmesi gerektiğini ifade eden Soyak, “Okumak sadece kitap okumak, yazılı bir şeyi okumak olarak algılanmamalıdır. Zira bu çok dar bir tanımlama olur. Çevremizde bir sürü olay oluyor; mesela, kâinat durmadan değişiyor, gece ve gündüzler, mevsimler akıp gidiyor. Asıl okumak kâinatı okumaktır, hayatı okumaktır. Eğer bu okumayı yapabilirsek diğer okumalarımızı daha iyi ve daha sağlıklı yapabiliriz” dedi.

  Yunus Emre’nin “İlim ilim bilmektir / İlim kendin bilmektir / Sen kendini bilmezsen / Ya nice okumaktır.” dizelerini hatırlatan Soyak, okumak eyleminin kültürümüzde çok önemli bir yeri olduğunu, bu sebeple Türkçemizde “okumak” ile ilgili çok sayıda deyim olduğunu örneklerle gündeme getirdi.

   
  Özellikle TV, internet ve telefon istilası altında kalan gençlerin bunlardan yüzünü çevirerek kitap okuyabilmesinin ve ders çalışabilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Soyak, Kur’an-ı Kerim ve Siyer-i Nebi dışında kitap olmayan bir evde dünyaya geldiğini ve zaman içinde okumaya duyduğu merakla kitaplar dünyasını keşfettiğini söyledi.

   Kitapları pahalı bularak okumayanları eleştiren Soyak, “Günümüzde insanlar çok şeye para buluyor. Sigaraya ve eğlenceye dair çok rahat harcama yapılıyor fakat dergiye, kitaba gelince insanlar maalesef uzak duruyorlar. Bu bir çelişkidir ve geleceğimiz adına da güzel bir tavır değildir. Güzel örneklik için herkes elini taşın altına koymalıdır.” dedi.


 
  
    Öğrenciler tarafından ilgiyle dinlenen Murat Soyak’a daha sonra İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Buğrul tarafından bir teşekkür plaketi verildi.

   Murat Soyak konferans sonrasında ise kitaplarını imzalayarak öğrencilerle sohbet etti. 





Editör: TE Bilişim