Niğde Üniversitesi Kültür ve Sanat Evi’nde cumartesi günleri düzenlenen Mesnevi Sohbetleri ve Türkistan Söyleşileri devam ediyor.


Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği Mesnevi Sohbetleri’nde bu hafta Mevlana'nın aşk ve mana teması ele alındı.

Konuşmacı Prof. Dr. Ziya Avşar, Mevlana'nın beyitlerinden örnekler vererek, aşkın tarifini ancak yine aşkın yapacağını, ilahi aşka varmanın yolunun da fani aşktan geçtiğini söyledi. “Eğer aşk yeterince önemsenmezse o aşk bizi hak’a değil halka götürür, dolayısıyla mizacımızda bozulur” diyen Avşar, aşkta ki manaya değinerek “Bugün buraya mana aramaya geldiyseniz, kanat takmaya gelmişinizdir ve buraya gelmeniz bile bir manayla karşı karşıya olduğunuzu gösterir” dedi.

Avşar, Mevlana’nın sözünden yola çıkarak “Aşk güneştir, diğer şeyler gölgedir. Bu sözden de anlaşılacağı üzere âlemde ki bütün varlıklar aşktan doğmuştur ve Mevlana Hazretleri de aşkta ki mananın sırrı ile ilgili buradan feyz almıştır” diye konuştu. Hakikati gizlemenin önemine ve sırrına değinen Avşar, mananın alenen ortaya atılmaması gerektiğini, görülen mana yüklü rüyanın bile ehli olan bir zata yorumlatılarak sabırla beklenilmesinin gerektiğini ifade etti. Hazret-i Mevlana'nın anlattığı aşk ve aşkta ki mananın günümüzde nasıl okunması ve nasıl hareket edilmesi gerektiğini beyitlerden ve kıssalardan yola çıkarak açıklayan Avşar katılımcıların konuyla ilgili merak ettiği soruları da yanıtladı.

Kültür ve Sanat Evinde cumartesi günleri saat 16.00’da gerçekleştirilen Türkistan Söyleşileri’nin de 3’üncüsü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ekiz’in “Güney Azerbaycan İzlenimleri” konusunu ele aldığı program ile devam etti.

Haber: Kürşat Dağatan - Ramazan Çetin - Harun Öztürk - Radyo ve TV Prog. 1.Sınıf (II.Öğretim)





Editör: TE Bilişim