Niğde Üniversitesi Kültür ve Sanat Evi’nde her cumartesi düzenlenen Mesnevi Sohbetleri'nin bu hafta 5.si gerçekleşti.

Öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen Mesnevi Sohbetleri'ne bu hafta Mevlana'nın Ney Şiiri ile giriş yapılıp ''Korku, Ümit ve Cömertlik'' temaları üzerinde duruldu.

Konuşmacılığını Prof. Dr. Ziya Avşar'ın yaptığı Mesnevi Sohbetleri'nde Prof. Dr. Avşar sohbete Mevlana Hazretleri'nin Ney şiirini okuyarak başladı. Şiirini okuduktan sonra Mesnevi'nin önemine değinerek "Mesnevi kelimeden ziyade sestir. Sesten ziyade manadır. Okuduğumuz şiirden de anlaşılacağı gibi ruhun Arapça ya da Türkçeyle  ne işi var? ”dedi.

Ömür Gömleği Kısaymış Uzunmuş  Korku Ne!

Prof. Dr. Avşar cesaret ve korkuya değinerek; “Korkunun nedeni iman ve inanç zafiyetindendir “dedi.

“İnsanın özüne Hak dolduğu zaman bize hiçbir şey korku ve endişe veremez. Korku aslında hayata bağlılığın da bir delaletidir. Hak dostlarının olağan durumlarda muazzam cesaretleri vardır. Demek ki kahramanların da imanı vardır. Keza imanı olanın cesareti de büyüktür. Bizler de onlara bakarak yolumuzu çizmeliyiz” dedi.

Ölüm Korkusu'na da değinen Prof. Dr. Avşar; “Ölüm aslında bizler için bir nimettir. Ölüm aslında yok oluş değil var olmanın yokluğudur. Ölüm Hakk'ın nimetlerinden aziz bir nimettir. Ölüm, Hakk'a kavuşma; bir heyecan vesilesidir. Canlıyken de diriyken de iki büklüm yaşlanmışken de kıymetliyizdir. Bedenimiz dökülür ama can kemale iner. Tırtıl olan sen; bir nadide kelebek olarak uçar gidersin Mevlaya” dedi.

 Âlem Verilen Bir Sözü Bozmak Üzere Ayarlanmış Bir 'Mekanizma' Gibidir...

 “İnsan fıtratta iki ihtiyaçla doğar” diyen Prof. Dr. Avşar;

1-Güvenmek

2-Değer vermek

 “Güven ve değer yine hakikate inanmış insanların kalbinde zuhur eder. Hayat daima bozmak üzere harekete geçer. Bize düşen; İman cilasını üzerimizden eksik etmemektir. Bizler verdiğimiz sözde durmuyorsak bu bizim kemalimizdeki eksiklikten gelir. Hilal'in Dolunay olması için evreler gerekir. Tıpkı bizim Hilal'den Dolunay'a geçmek için yaşadığımız evreler gibi. Göl istediği gibi çalkalansın sadece çöp getirir kıyıya; umman bir harmanlansın inci boncuk getirir ayaklarına ”diyerek söz vermenin ve verilen sözü yerine getirmenin önemi üzerinde durdu.

Prof. Dr. Ziya Avşar bencillik ve cömertlik kelimelerinin de anlamları üzerinde de durarak açıklamalar yaptı.

 

Haber ve Fotoğraf: Merve ÖZDEN (I.öğretim) ve Harun ÖZTÜRK (II. öğretim) (Niğde Teknik Bilimler MYO Radyo ve Tv Prog. 1.sınıf)





Editör: TE Bilişim