Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan başkanlığındaki 10 kişilik heyet, kardeş şehir Melle’ye yaptıkları 6 gün süren dostluk ziyaretini tamamlayarak yurda döndü. Niğde heyetinin Melle ziyaretiyle ilgili değerlendirme yapan Başkan Akdoğan, Niğde ile Melle’nin kardeş şehir olarak 19 yılını tamamladığını anımsatarak, “Melle’ye bugüne kadar yapılan ziyaretlerin en verimlisini gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim” dedi.

MELLE ZİYARETİ 6 GÜN SÜRDÜ

Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, 19 yıl önce kardeş şehir protokolü imzalanan Almanya’nın Hannover eyaletine bağlı Melle kentinin yöneticileri ile birer yıl arayla karşılıklı ziyaretler gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Geçen yıl Melle heyetinin Niğde’yi ziyaret ettiğine vurgu yapan Akdoğan, “Bu yıl da 7’si AK Partili 2’si MHP’li  ve bir de belediye personeli olmak üzere 10 kişilik heyetle 6-12 Kasım tarihleri arasında Almanya’nın Melle kentini ziyaret ettik. 15- 25 Mayıs 2016 tarihleri arasında ise Melle heyeti Niğde’mizi ziyaret edecek” diye konuştu.

20. YIL KUTLAMALARI NİĞDE’DE

Melle ile farklı dallarda projeler gerçekleştireceklerini, dostluklarını sürdüreceklerini ve kültür alışverişlerini devam ettireceklerini anlatan Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, önümüzdeki yıl Melle ile kardeş şehir olmanın 20. Yıldönümünü Niğde’de kutlayacaklarını açıkladı.

MELLE İZLENİMLERİ

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Melle ziyaretlerinin bugüne kadar yapılan ziyaretlerin en verimlisi olduğunu yineleyerek, “Güzel bir çalışma seyahati olduğunu söyleyebiliriz. Biz orada Almanya kültürünü, Almanya’nın altyapısını, üstyapısını görmek, oranın insanlarını tanımak yerel yönetim biçimlerini görmek bunları tanımak ayrıca Türkiye’yi ve Niğde’yi de onlara tanıtmak açısından önemli bir ziyaret oldu” şeklinde konuştu.

SPORCU DEĞİŞİMİ VE KARDEŞ OKUL

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Belediyesi’nin farklı spor dallarındaki spor gruplarının Melle’ye, oradaki spor gruplarının ise Niğde’ye geleceğini, böylece sporcu değişimi yapacaklarını açıkladı. Başkan Akdoğan ayrıca Niğde’den bir okul ile Melle’den bir okulun kardeş okul olarak belirleneceğini, kardeş okul öğrencilerinin Niğde ve Melle’ye karşılıklı ziyaretlerde bulunacağını da bildirdi.

TARIM FUARI ZİYARETİ

Başkan Akdoğan, Melle’de dünyanın en büyük uluslararası tarım fuarını ziyaret etme imkanını da bulduklarını belirtti. Akdoğan, Fuara 2 bin 900 firmanın katıldığını anlatan Akdoğan, katılım açısından Türkiye’nin 4. büyük ülke olduğunu öğrenmekten de mutluluk duyduklarını söyledi.

TÜRKLER ASİMİLE OLMAMIŞ

Almanya’da Türk vatandaşlarıyla görüşüp sohbet etme imkanı bulduklarını vurgulayan Başkan Akdoğan, Melle izlenimleriyle ilgili değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:

“Orada en çok sevindiğimiz hususlardan bir tanesi de artık Türk vatandaşlarımızın orada işveren konumunda olmasıdır. Almanya’daki hemşerilerimiz iş sahibi olmuşlar ve Almanya’ya başka ülkelerden gelen insanları kendi işyerlerinde çalıştırıyorlar. Yani şu an oradaki Türklerin aslında yabancılar içerisinde en iyi intiba olan kesim olduğunu da söyleyebiliriz. Bir başka taraftan da şunu söyleyebilirim, asimile olanlar mutlaka vardır ama en az asimile olan orada Türklerdir. Türkler vakurlu bir şekilde asimile olmadan işlerini güçlerini takip edebiliyorlar. Orada artık Türkiye’nin büyük elçileri konsoloslukları buradaki vatandaşa sahip çıkıyor, bir telefonla hemen olay yerine intikal ediyorlar. Bu noktada artık şu intiba oraya yerleşmiş; Türkiye Cumhuriyeti Devleti yurt dışında yaşayan kendi vatandaşlarının arkasında ve onların hakkını orada arıyor. Bu hem oradaki yaşayan Türklerde var hem de Almanlarda var. Yani Türk vatandaşlarına bir şey olursa onların arkasında Türk devleti var artık sahipsiz değiller gibi bir mantık hem diğer ülkelerin vatandaşları ve  hem de Alman vatandaşlarının içine yerleşmiş ve bunu da Türk vatandaşlarımız biliyor. Bunlar Türkiye açısından ve oradaki vatandaşlarımız açısından da önemli bir gelişme diye düşünüyorum ve bu noktada özellikle oradaki arkadaşlarımızın ifadesi şu şekilde oldu "Bu süreç Abdullah Gül'ün dışişleri bakanlığı döneminde başladı. Abdullah Gül buraya geldiğinde hemen hemen her şehirde yaşayan tüm Türk vatandaşlarını topladı. Buradaki sıkıntıları masaya yatırdık, ne yapmamız gerektiği noktasında bir yol haritası çizildi ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti burada vatandaşının sempatisini kazandı" dediler. Biz bu ziyarete iştirak eden arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz, orada yine bizi karşılayarak  havaalanından alan ve havaalanından uçağa binene kadar bizi takip eden yetkililere de teşekkür ediyoruz. Bir an bile bizi yalnız bırakmadılar.. Tabi bir çok Türkün de orada olduğunu, Türkiye'den gelenlerin ve orada yaşayanların olduğunu gördük. Yine bir başka taraftan da mesela uçağa binerken Hannover'da buraya gelmek üzere yola çıkarken birinci dil olarak Almanca anons yapılıyor "Uçağınız şu saatte kalkmaya hazır" diye. İkinci dil olarak da  Türkçe anons ediyorlar. Bu da artık Almanya'da Türkçenin ikinci dil olarak kullanıldığını göstermektedir, bu durumun Türkiye açısından güzel bir şey olduğunu söyleyebiliriz…”


http://www.borhaber.net/kultur-sanat/melle-heyeti-nigdeye-dondu-h18460.html

Posted by Bor Haber on 14 Kasım 2015 Cumartesi
Editör: TE Bilişim