Niğde’de "Medeniyetler Şehrinin Doğal Harikaları" isimli projenin tanıtım etkinliği düzenlendi.  Proje kapsamında Dünya Literatüründe Rona Holtsi ismi ile endemik tür olarak kabul edilen, halk arasında da Ötmeyen Kurbağa olarak bilinen Toros Kurbağası’nın bilinirliliği artırmak için TORO ismi kurbağa maskotu  Niğde’nin tanıtım yüzü olacak.

Sevgi Evleri’nde düzenlenen tanıtım etkinliğine Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk, projenin hedefinin Niğde’deki  doğal sit alanları ile ilgili farkındalık oluşturmak ve devamında da çocuklara ulaştırmak olduğunu söyledi.

Çevre ve Şehircilik Müdürü Gençtürk “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak, Bakanlığımız ve Valiliğimizin desteği ile 5 aylık bir sürecin sonunda bu gün burada tanıtımını yaptığımız projemizi ürettik. Projemizin başlangıç hedefi İlimizdeki doğal sit alanları ile ilgili farkındalık oluşturmak ve devamında da asıl hedef kitlemiz olan çocuklarımıza ulaşmaktır. Bu kapsamında çocuklarımıza yönelik İlimizdeki doğal sit alanlarının resimlerle birlikte tanıtıldığı eğitici ve öğretici Hikâye kitabı Genel Müdürlüğümüz tarafından sadece İlimize özel olarak bastırılmıştır. Hikaye kitaplarımızın ilköğretim 1,2,3 ve 4.sınıf öğrencilerine 2019 Yılı içerisindeki dağıtımı esnasında Doğayı Sevme ve Çevreyi Koruma bilincinin gelişmesine yönelik eğitimlerde verilecektir. Dünyada sadece Ulukışla İlçesi Maden Köyü Meydan Yaylası Mevkiindeki Karagölde yaşayan, Dünya Literatüründe Rona Holtsi ismi ile endemik tür olarak kabul edilen, halk arasında da Ötmeyen Kurbağa olarak bilinen Toros Kurbağasına ait bilinirliliği artırmak için TORO ismini verdiğimiz İlimizin tanıtım yüzü olacağına inandığımız Kurbağa Maskotu yine Bakanlığımızın desteği ile yaptırılmıştır. Ötmeyen Kurbağamızın sesini çıkartarak özellikle çocuklarımıza varlığını daha kalıcı göstermesi amacıyla Üniversitemizin müzik bölümü ile yaptığımız işbirliği neticesinde TORO için 1,5 dakikalık müzik bestelenmiştir”dedi.

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek ise, “Çok sayıda medeniye ev sahipliği yapan ilimizde tarihi güzelliklerin yanı sıra çok sayıda doğal güzellikleri var.  Çinili göl, Aladağlar, Nar gölü, Ötmeyen kurbağa gibi.  Biz toplum olarak güzelliklere sahip çıkıp gelecek nesillere miras bırakmalıyız.  Çocuklarımıza da bu bilinci aşılamalıyız. Projede emeğe geçenlere teşekkür ederim” dedi. 

Niğde tarihi dokusunun yanı sıra birçok doğal güzellikleri ile de adından söz ettiriyor. Birçok doğa harikası Niğde Valiliği öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğünce hazırlanan "Medeniyetler Şehrinin Doğal Harikaları" isimli proje kapsamında koruma altına alınıyor. Ortak çalışma ile Tabiat Varlıklarını Koruma bilincini hedef kitlelere ulaştırmak amaçlanıyor. Bireylerde çevreye duyarlı, olumlu ve kalıcı davranış değişiklikleri kazandırmak amacıyla Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevleri çerçevesinde yapılan çalışmalara göre uyarlanarak, Niğde’nin Doğal Sit Alanlarının ve Tabiat Varlıklarının Tanıtıldığı bilgilendirici, eğitici ve öğretici "Tabiatı, Bitkileri ve Hayvanları koruyan Üçlü ÇŞB Niğde'de isimli hikâye kitabı 3500 adet bastırıldı.

Programda Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi bünyesinde kurulan tiyatro kulüplerinden “Türk Halk Bilimi Sanat Atölyesi” tarafından hazırlanan Müzikal Tiyatro gösterisi sergilendi. 

Tiyatroda kullanılacak olan müzikal çalışmanın sözleri ve Tiyatro senaryosu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personeli tarafından kurbağanın özelliklerini yansıtacak ve Çocuklara Çevre bilincini aşılayacak şekilde yazıldı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi - Güzel Sanatlar Bölümü-Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ali Delikara ve öğrencileri tarafından seslendirilerek kaydedildi.

Niğde Aile Sosyal Politikalara İl Müdürlüğüne bağlı Sevgi Evlerinde yapılan "Medeniyetler Şehrinin Doğal Harikaları" isimli proje faaliyetleri arasında yer alan programda,  ilimiz sınırları içerisinde bulunan tescillenmiş ve koruma altında olan Doğal Sit Alanları ve Tabiat Varlıklarının fotoğrafları sergilendi.
 
Editör: TE Bilişim