Niğde Belediye Başkanlığı ve Kur’an Evi Derneği tarafından düzenlenen “Kur’an ve Müslümanlar” konulu konferans Derbent Kültür Merkezinde gerçekleşti.



Kültürel hizmetlerine devam eden Niğde Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen konferansa Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi  Dekanı  Prof. Dr. Mehmet Zeki Duman konuşmacı olarak katıldı.  Konferans, saygı duruşu, istiklal marşı ve Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı.

Konferans öncesi konuşan Kur’an Evi Derneği Başkanı Savaş Ören; “2012 yılı şubat ayında faaliyete geçen derneğimiz, yasal çerçevede halkımıza açık bir dernektir. Derneğimizin kuruluşundan bu yana, tüzük çerçevesinde faaliyetlerine devam etmekte olup, Niğde ve Bor Belediyelerimizin katkılarıyla şimdiye kadar dört konferans düzenlenmiştir. Merkezi İstanbul da bulunan Yardımeli Derneği ile ortaklaşa bir köyümüze giyecek yardımında bulunmuştur. Huzurunuzda başta Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Kur’an Evi Derneği, “Kadın” ve “Nübüvvet” isimli iki bülten çıkararak kamuoyuna sunmuştur. Toplumun temel ve en önemli harçlarından biri olan din ve din öğretiminin, ysal çerçevede ve doğru olarak örgün eğitim içinde yer alması konusunda ( Kur’an-ı Kerim, Siyer, Temel Dini Bilğiler) faaliyet göstermiş olup görüşlerini kamuoyu ile paylaşmıştır. Malumunuz bu dersler şu anda okullarımızda seçmeli ders olarak okutulmaya başlanmıştır. Bu konuda arzumuz, eksiklikler var ise onların ortadan kaldırılmasıdır. Bu konuda başta parlamentomuz olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.


Kültürel etkinliklere önem veren ve bu kapsamda konferanslarında düzenlenmesini sağlayan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; “Son zamanlarda, baktığımız da hakikaten ülkemizde bu alanda ciddi gelişmeler oluyor. Gördüğünüz üzere parlamentonun çıkartmış olduğu dört artı dört artı dört gibi eğitim sistemi ve yine Kur’an-ı Kerim’in ve din derslerinin seçmeli dersler arasına konmuş olması hakikaten önemli gelişmeler. Biz Sayın Genel Başkanımız ve Başbakanımızın da dediği üzere, biz dindar bir nesil yetiştirmek, bir gençlik yetiştirmek için üzerimize ne düşüyorsa bunu yapmanın gayreti içerisinde olacağız. Bunun bilinmesini istiyor ve güzel geleceklerin hepimizin olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.


Konferansa ta konuşan Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı ve Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Duman; gerçek bir Müslüman olabilmek için Kur’an-ı okuyarak, anlayarak uygulayarak yaşamak gerektiğini belirtti.


Kur’an-ı okuyup veya başkasından dinleyip öğrendiğimiz halde ona amel edilmediği takdirde gerçek bir Müslüman olunmadığını anlatan Duman, “Allah katında Yeryüzünde geçerli olan din İslam ve onun da ana kaynağı Kur’an olduğuna göre inanan her Müslüman’ın Kur’ana göre amel etmesi onun prensiplerine göre yaşaması gerektiğini vurguladı.Bunun dışına çıkan kişiye ise fasık (Allah’ın emir ve yasaklarına riayet etmeyen) denildiğini belirten Duman Peygamber Efendimiz’in  şu hadisini örnek verdi. 


“Kur’an’ı okuyup onun emirleriyle amel eden kişi, tadı güzel, kokusu güzel turunçgiller (meyvesi) gibidir. Tadı da güzel kokusu güzeldir. Kur'ân okumaz ve okuyamaz, fakat onun emirlerini başkasından (ve okuduğu kitaplardan) öğrenip onunla amel eden kimse, hurma gibidir.  Tadı güzel, fakat kokusu yoktur. Kur'ân okuyupta onunla amel etmeyen munâfık’ın benzeri de kokusu güzel fakat acı reyhâne otu gibidir.  Kur'ân okumayan munâfıkın benzeri de tadı acı ve kötü, kokusu acı Ebû Cehil karpuzu gibidir. 












Editör: TE Bilişim