Bor İlçesi Kemerhisar Beldesinde  milattan sonra birinci yüzyılda yaşamış olan ilk çağ filozofu Tyanalı Apollon tüm yönleriyle anlatıldı. Niğde'de Tyana Kültür ve Turizm Vakfı tarafından "Üçüncü binyıl İnsanının Aradığı Özgürlük ve Onurluk Bilgesi Tynalı Apollon" konulu panel düzenlendi.

Haber ; Selim GÖKEL


Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer'in yönettiği panelde yoksul Tanrı Tyanallı Apollon Kitabı Yazarı Aytunç Altındal ile Tyanalı Apollon araştırmaları ve yazıları ile bilinen İtalyan'da Üniversite öğretim üyeliği yapan ve kitapları bulunan Prof. Dr. Asım Tanış konuşmacı olarak katıldı.

Kemerhisar Belediye Düğün Salonunda gerçekleştirilen Panele CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Bor Kaymakamı Muammer Balcı, Kemerhisar Belediye Başkanı İbrahim Ünal, Eski Milletvekili ve Tekstil Sendikası Genel Başkanı Rıdvan Budak, CHP Niğde İl Başkanı Ünal Baykan, CHP Bor İlçe Başkanı Hacı Mustafa Çopur, Belediye İş Sendikası Başkanı Şaban Özkaymak, Şeker-İş Bor Şube Başkanı Atalay Demirörs, ÇYD Niğde Şube Başkanı Suna Özmen,  bazı sivil toplum kuruluş temsilcileri, öğretim üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Dünya'da tanınan ve tartışılan bilgi kişi için düzenlenen etkinliğin ev sahipliğini Tyana Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Beytullah Kirazcı yaptı.

Vakıf Başkanı Beytullah Kirazcı konuşmasında derneklerinin faaliyetinden bahsetti. Kabul gören projeleri kapsamında Ahiler Kalkınma Ajansı’nın desteği ile “ Tyanalı Apollonus” başlıklı projeyi hayata geçirdiklerini belirtti. Kirazcı Proje kapsamında ; Kemerkapı’nın ışıklandırılmasını, kitapçıklar bastılırması yöresel ürün satış büfelerinin kurulması, çeşitli hediyelik eşya hazırlanması gibi faaliyetlerinin olduğunu ve bu proje kapsamında bu paneli düzenlediklerini belirttikten  bundan sonrası için yapacaklarını sıraladı.

Kirazcı ; “ Turizm gelirlerinden hiç pay almayan Kemerhisar’lı büyük büyük zenginliğin üzerinde yoksul yaşamaktadır. Yetkililerimiz Kemerhisar’ın hemen hemen tamamı sit alanı içerisine aldılar. İyi güzel de, Kazı yapın, “Yapmıyoruz”, istimlak edin “ Etmiyoruz” Bırakın evlerimize bari badana yapalım, “Olmaz” , Bize destek olun Tyanamızı tanıtalım ik fazla turist gelsin, “ Yapacak bir şey yok” , Müzeyi yapalım, ivedilikle arkeo park yapalım, “ yapamayız” dercesine hareket etmektedirler” diyerek. Kazı çalışmalarının hızla  devam etmesini, Kemerlerin düzenlemesinin ve korunmasının sağlanmasını istedi.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’da yaptığı kısa konuşma da  Kemerhisar’ın Tur güzergahına katılması gerektiğini, en uygun güzergahın Antalya – Mersin, Kemerhisar ve Kapadokya olacağını ama bunun için Antalya – Mersin Karayolunun tamamlanması halinde Kemerhisar’ın da Tur güzergahına gireceğini belirtti. Havaalanı konusunda da geçmişte hatalar yapıldığını, eğer Aksaray, Niğde ve Nevşehir’i de içine alabilecek orta bir yapılmış olsa idi Bölgesel turizme de katkısı olabileceğini söyledi. Kemerhisar için yapılacak olan bütün faaliyetlerin TBMM’de takipçisi olacağını da sözlerine ekledi.

Araştırmacı Yazar Aytun Altındal, panelde yaptığı konuşma da “ Bundan birkaç yıl önce Kemerhisar’da güzel bir toplantı düzenledik. Bu toplantı vesilesi ile Tyanalı Apollonius yurtta ve yurt dışında tanındı. Apollonius Kemerhisar’da doğmuş, büyümüş birisi, Kemerhisar olarak çok şanslısınız. Dünyadaki birkaç merkez den biri olabilecek bir bölge de yaşıyorsunuz. Bunun tanımasını sağlarsanız, sağlayabilirsek bu bölge için çok önemli bir şey yapmış oluruz. Bunu Unesco’ya tanıtabilirsek ki bunun için bende çalışacağım, yardımcı olacağım. Yeter ki siz çabalayın, bir araya gelin ve bu Kemerhisar’ı dünya ya tanıtabilelim” diyerek, Apollon hakkında bilgiler verdi.

 

İtalya'nın Venedik Ca Foscari Üniversitesi'den emekli olan Dilbilimci Prof. Dr. Asım Tanış, Apollon'un M.Ö. 5 ve M.S. 95 yılları arasında yaşadığını, öğrenimini Tyana, Tarsus ve Aygay'da (Taşucu) yaptığını ve tapınağını bir akademiye dönüştürdüğünü söyledi.

 

Panelde konuşan Prof. Dr Asım Tanış" Türkiye'nin Niğde ilinin bugün Kemerhisar dediğimiz, geçmişte Tiana diye bilinen -Hititlerin başkenti olan Tuvana- şehrinde Apollonius diye bilinen bir ermiş var. O da İsa gibi babasız doğmuş kabul ediliyor. Pagan. Apollo'nun oğlu diye biliniyor. Doğduğu zaman 'Tanrı'nın oğlu' deniyor. Tarsus'ta, Aziz Paul'un şehrinde eğitim görüyor. Pisagorcu gizli bir teşkilata da üye yapılıyor. Mucizeleri var. İsa ile aradaki fark şu; Apollonius'un mucizeleri Roma imparatorluk kayıtlarında geçiyor. Sıfırla 90 yılı arasında yaşamış. Araplar arasında Balyanus Usta adıyla biliniyor" dedi.

Tanış, "Hakkında yazılan kitaplarda 'insan suretindeki Tanrı olduğundan söz ediliyor. Bunu da yazdırmış olan İmparatoriçe Julia Domna. Roma İmparatorluğu diyor ki 'İsa diye birisinin kaydı yok!' Apollonius'un var. Hani o meşhur İsa'nın adam diriltmesi, işte bu olayını Apollonius Efes'te yapıyor, genç bir kızı diriltiyor. Mucize falan değil. Adam gayet net: 'Ben şifacıyım, tabiatta böyle olaylar var, hasta kızı bitkilerle canlandırdım. İkinci kez dirilt derseniz, yapamam.' Yani Tanrı olma iddiası yok. Daha sonra Kilise Babaları, Hıristiyanlığı Konstantin'e kabul ettirmek için böyle bir olay yaratıyorlar. İşte bu hikayeyi, Apollonius'un hayatını alıp İncil'de İsa'ya atfediyorlar. Resmen intihal. Bu intihal sonucunda tartışma o kadar büyüyor ki Tapınak Şövalyeleri'ne, Gül ve Haç Kardeşliği teşkilatına, Masonlara kadar geliyor. Neyi savunuyorlar? Diyorlar ki aslında İsa diye birisi yoktu. Apollonius'un hayatı 1501'de yayımlanıyor, Kilise bunu hemen yasaklatıyor. Hollanda'da yüz yıl sonra Gül ve Haç Kardeşliği teşkilatı kitap çıkarıyor, o da engelleniyor. Onlar Vatikan'ı, 'Apollonius'un hayatını alıp İsa Mesih diye bir Tanrı yaratmakla' suçluyorlar" diye konuştu. 

 

Editör: TE Bilişim