CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Bütçe görüşmelerinde Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’ya  Niğde ili turizm değeri Kemerhisar ve Bahçeli   geleceklerine yönelik  ne yapıldığını sordu. Gürer, “ Güney Kapadokya'nın başkenti antik Tyana'dır. Tyana ve Bahçeli sit alanı ilan edilip bölgenin tümünün dönüştürülmesiyle ilgili bir çalışmanız var mı?”dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, “Niğde ili, Bor ilçesi, Kemerhisar beldesinde bulunan Tyana Antik Kenti I., II. ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı Nevşehir Koruma Kurulu'nun 31/03/1995 tarihli kararı ile belirlenmiş olup, sınırları aynı Kurulun 31.03.2016 tarihli kararı ile kadastral ve halihazır harita üzerinde revize edilmiştir. Söz konusu Tyana Antik Kentine yönelik ilgili idaresince hazırlatılan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planlarına ilişkin 01/10/2016 tarihli ve 28/10/2016 tarihli kararlar alınmış olup, kararlarda belirtilen eksiklikler doğrultusunda revize edilmesi gereken planlar henüz Nevşehir Kurul Müdürlüğüne iletilmemiştir.

Niğde ili, Bor ilçesi, Bahçeli beldesinde ise Roma Havuzu ve Köşk Höyük Nevşehir Koruma Kurulu'nun 31/03/1995 tarihli kararı ile I. derece arkeolojik sit alanı ilan edilmiş, sınırları ise aynı Kurul'un 22/09/1995 tarihli kararı ile belirlenmiştir. Bahçeli beldesi yerleşim alanına ilişkin Kurul kararlarıyla belirlenmiş başka herhangi bir sit alanı bulunmamakta olup, Nevşehir Kurul Müdürlüğüne iletilmiş herhangi bir koruma amaçlı imar planı da bulunmamaktadır” dedi.

 Niğde CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer ,“Tyana antik kenti yakınlarındaki bu alanda kaçak kazılar yapıldığı halk arasındaki söylentidir. Bölgede bu bağlamda sürekli ve düzenli bir kontrol yapılmakta mıdır?”dedi. Bakan Avcı’nın yanıtı, “Bölgede yapılabilecek kaçak kazıların önlenmesi için, Jandarma ve Emniyet birimleri ile koordineli olarak önleme çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca belediyesine bu tür izinsiz kaçak kazı ve çeşitli fiziki uygulamaların yapılmasının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği de ilgili müze müdürlüğünce bildirilmiştir”oldu.

Editör: TE Bilişim