Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar kasabası geleneksel 14. Tyana Kültür ve Turizm Festivaline hazırlanıyor. Bu yıl 14'üncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Tyana Festivali 31 Temmuz'da başlıyor.


Her yıl olduğu gibi bu yılda düzenlenecek olan festivale 30 bin civarında katılımcının gelmesi beklenirken Türkiye'nin ve dünyanın birçok farklı yerinden 150 sanatçı ve halkoyunu ekibi gelecek.


Kemerhisar kasabasının eski ismiyle Tyana'nın Kapadokya'ya başkentlik yaptığını, Paris, Londra ve İstanbul şehirleri yokken Tyana'nın var olduğunu belirten Kirazcı, o dönemde medeniyetin üst sınırlarda olduğunu o döneme ait tapu ve evlilik cüzdanlarının bulunduğunu söyledi.


Başkan Kirazcı, 'Kemerhisar dinler tarihi ve diğer tarihler arasında son derece önemli bir merkez. Öncelikle Tyana Apollonun memleketi. Hititler döneminde ismi Tuanoa, Roma döneminde ismi Tyana ve daha sonra Osmanlı ve Selçuklu döneminde Kilisehisar günümüzde de Kemerhisar olarak geçiyor. Bilinen tarihi milattan önce 8 binli yıllara dayanıyor. Hititlerden sonra Romalıların büyük ve gösterişli eserleri Tyana'dadır. Tyana bu tarihler süresince Kapadokya'ya başkentlik yapmış bir topraktır. Tarihi eserlerinde özellikle Kemerleriyle gerçekten görkemli bir sunum ifade etmektedir. Tüm Türkiye'nin gelip burayı görmesi gerekiyor. Çünkü Paris yokken, Londra yokken ve İstanbul yokken Tyana vardı. Hem de Tyana öyle bir medeniyet olarak tapu ve evlenme cüzdanı vardı. Yer yüzünde en önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Kemerhisar'dır' dedi.


Tüm Türkiye'yi festivale davet eden Kirazcı, '3 gün boyunca devam edecek olan festivalimize Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Makedonya ve Romanya gibi birçok ülkeden halk oyunları ekibinin festival için gelecek. Festivalimize Edip Akbayram, Mustafa Özarslan, Nazlı Öksüz, Esma Nur Güney ve İhsan Güvenç başta olmak üzere 150 civarında sanatçı katılaca. Birinci gün kasabamızın meydanından yürüyüşle başlayacak olan festival yalnızca konser alanında gerçekleşmeyip kasabamızın birçok yerine yayılacak. Festivalde paneller, çocuk gösterileri, konserler, halkoyunları gösterileri, festival alanında yapılacaktır. Kısacası tam bir festival ve fuar havası yaşanacak. Amacımız Kemerhisar Kasabamızı gerek ilimizin gerekse bölgenin parlayan yıldızı haline getirmektir" diye konuştu.




Editör: TE Bilişim