İl Genel Meclisi'nin Aralık ayı olağan toplantısında Niğde merkezde bulunan ve İl Özel İdare Müdürlüğünce resterasyonu yapılan Ermeni Kilisesi  çocuk kütüphanesi yapılmak üzere Kültür Müdürlüğüne devredilmesi gündeme geldi. 

Haber-Yorum; Selim GÖKEL

Niğde’de bulunan Mülkiyeti Niğde İl Özel İdaresine ait Eskisaray Mahallesi’nde bulunan Ermeni kilisesinin İl Özel İdare Müdürlüğünce restorasyonu tamamlandı. Niğde Valisi Ertan Peynircioğlu talimatı ile bu tür Kültür Varlıkları İl Özel İdare Müdürlüğünden çıkartılıp Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilme düşüncesini biliyoruz. 

Geçtiğimiz gün yapılan İl Genel Meclisi’nin Aralık ayı olağan toplantısında Ermeni kilisesinin İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü tarafından çocuk kütüphanesi olarak kullanılmak üzere Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü adına tahsis edilmesi konusu görüşüldü. Görüşmeler neticesinde oy çokluğu ile Plan Bütçe, Eğitim Kültür ve Çeşitli İşler Komisyonuna sevk edildi. Komisyonun raporunu göre Ermeni kilisesinin çocuk kütüphanesi olup olmayacağı kararı verilecek. 

Kilisenin Kültür Müdürlüğünce ne konuda kullanacağı gündemde iken  özellikle İl Genel Meclis Üyelerinin bu kararı verirken bilmesi gereken konular var. 

İlimizde uluslararası bir ressam yaşıyor...  Adı Safa Büte... Dünyada bir çok yerde resimleri sergilendi... Etkinliklere katıldı.. Dünyadaki bir çok ülkenin ressamları  sanat merkezi açtı. Hemşerimiz uluslararası sanatçı kuatör Safa Büte ise "şimdi sıra bende"  diyor. Dünya da bir çok ressam Niğde'de açılacak sanat merkezine eserlerini göndermek istiyor. Anadolunun sanattan yoksun bir şehri olan Niğde'de bir sanat merkezi açmak istiyor. Tamamen toplum yararına kar amacı gütmeyen bir merkez olsun istiyor. Para istemiyor, pul istemiyor... Üstelik buralarda ücretsiz şekilde bir çok yetenekli Niğdeli çocuğa resim dersi de verecek...  Bu onun hayali... Sadece yer tahsisi istiyor.  

Bu konuda yıllardır bir çok kurum ve kurum yetkilisi ile şahsen görüştü... Mektup yazdı... Ama hiç bir sonuç yok... 

Bunları kısmen haber yaptık... Safa Büte'nin bu taleplerini çeşitli haber ve köşe yazılarımızla dile de getirdik... Ama yine hiç bir sonuç yok. 

Enson yukarıda sözü edilen kiliseyi sanat müzesi oluşturmak için talep etti.Bu talebine başladığından bu yana üç vali değişti...  Ama yine klasik devlet ağzı ile "bakalım, hele bir resterasyonu bitsin... Özel İdare, Kültür Müdürlüğüne devretsin... Kültür Müdürlüğünden talep edin... Bu tür kültür varlıklarını Kültür Bakanlığına devrediyoruz" vs... Ama yine hiç bir sonuç yok!

Başka bir ilde böyle bir sanatçı olsa... Onu böyle bir sanat merkezi açması için iknaya uğraşırlar... Niğde'de bir sanatçının isteği var, talebi var,  adeta bu konuda yalvarma var... Ama yine hiç bir sonuç yok... 

Çünkü sanatın farkında olan yok.. Niğde'ye ne kazandırırı düşünebilen yok.. 

Şimdi top Niğde İl Genel Meclis üyelerinde... Bakalım onlar ne diyecek..


Kütüphane konusunda bir hatırlatma yapalım.  Şahenkler tarafından Vali Konağı Caddesine çok modern bir kütüphane yapılmıştı... Şimdi orası Niğde Belediyesi Kadın Yaşam ve Spor Merkezi oldu... 

Yarın söz konusu Ermeni Kilisesi  Niğde Belediyesi Çocuk Yaşam ve Spor Merkezi  olabilir...



**********. 
İLGİLİ HABERLER AŞAĞIDA...

Editör: TE Bilişim