Niğde Göllüdağ’daki Hitit Şehri’nde 85 yıl önce bulunan ve o zamanlar Niğde’de müze olmaması nedeniyle Kayseri’ye gönderilen 2 Kapı Aslanı yıllar sonra Niğde’ye getirilerek Niğde müzesinde yerini aldı.

Niğde Müzesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, “ Niğde’nin Çiftlik İlçesi’ndeki Göllüdağ Hitit Şehri, 1933’de Civan Ali adında bir köy çobanının yetkililere haber vermesi sonucu fark edilerek gün yüzüne çıkarılmış. Bunlar arasında saray kapılarının süslemesinde kullanılan çift aslan heykeli de varmış. Ancak 2 bin 172 rakımlı Göllüdağ zirvesinde bulunan çift aslan heykelleri, o zamanlar Niğde’de müze olmaması nedeniyle Kayseri Müzesi’ne gönderilmiş. Yapmış olduğumuz girişimler ve yazışmalar neticesinde Genç Hitit Dönemine ait olan 2 kapı Aslanını Niğde müzemize kazandırdık. 85 yıl sonra 2 Kapı Aslanı Niğde müzesinde yerlerini aldı” dedi.

Niğde Müzesinin Anadolu Arkeolojisi yansıtan önemli müzelerden bir tanesi olduğunu ifade eden Vali Şimşek; “ İlimiz müzesi Anadolu arkeolojisini yansıtan önemli bir müzelerden bir tanesidir. Gerek içerisinde bulundurduğu ünik eserler gerekse bu eserlerin teşhir ve tanzimi açısından öne çıkan bir müze. 2003 yılında Avrupa’da yılın müzesine aday gösterildiğini ifade etti.

Yıllar sonra 2 Kapı Aslanının Niğde’ye kazandırılmasının mutluluğunu yaşadıklarını belirten Vali Şimşek; “  Bugünlerde ise ilimizde müzesine yeni bir eserin kazandırılması mutluluğunu yaşıyoruz. Çift aslan heykeli Kayseri müzesinden geçtiğimiz günlerde ilimiz müzesine nakledildi. Bu çift aslan heykeli ilimiz 2 bin 172 rakımlı Göllüdağ mevkiinde 1933 yılında yapılan kazılarda bulunmuş ve o zamanlar Niğde’de müze olmaması üzerine Kayseri iline sevk edilmişti. Biz bu eserin ilimiz müzesine yakıştığını ve burada sergilenmesinin uygun olacağını düşündük ve yapmış olduğumuz girişimler neticesinde bu eseri Niğde müzemize kazandırdık. Ben emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederim. Tüm halkımızı Niğde müzemize bu eseri ve müzemizde bulunan diğer eserleri görmeye davet ediyorum” diye konuştu.
 
Editör: TE Bilişim