Haber : Selim GÖKEL -  Dahi GEDİK

Bor İlçesinin Mazisi ile ilgili son iki haftada iki fotoğraf sergisi açıldı. Geçtiğimiz hafta çok ilgi çeken Nostaljik Bor Fotoğrafları sergisinin ardından bu hafta da, Borlu İstiklal Gazisi, yazar, politikacı, asker, Halil Nuri Yurdakul fotoğrafları sergisi açıldı.
Milli Mücadelenin sembol isimlerinden Bor İlçemizin yetiştirdiği İstiklal Savaşı Gazisi, asker, yazar ve fikir adamı Halil Nuri Yurdakul’a ait bu güne kadar bilinmeyen fotoğraf ve yazışmaların olduğu 150 parçadan oluşan  sergi Bor’da sergilendi.
Bor’daki Sergi aşamasından önce, hayli ilginç olan bu eserlerin nasıl ortaya çıktığını bilmek gerekiyor.
Kültür ve Turizm İl  Müdürü Mehmet Öncel Koç, araştırması neticesinde  Bor İlçemizdeki  bakımsızlıktan virane hale gelen bir evde Halil Nuri Yurdakul’a ait 7000’i aşkın belge ve fotoğrafı buluyor.  Bulunan belge ve fotoğrafların incelenip bakımı yaptıldıktan sonra 150 kadarı Cumhuriyetimizin 87. Kuruluş yıldönümünde Niğde İl Kültür Müdürlüğü salonunda sergilendi. 
Bor’daki harab, kerpiç evden çıkan belgeler, kitaplar, fotoğraflar üzerinde titiz çalışmalar yapan Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Öncel Koç, Yurdakul ailesi ile temasa geçiyor. Milli Mücadelenin önemli isimlerinden 1898 yılında Niğde İli Bor İlçesinde doğan Halil Nuri Yurdakul’un Ankara ve İstanbul’da yaşayan  çocukları ve torunları; oğlu Özer Yurdakul, kızları Leyla ve Yurdanur Yurdakul ile torunları Serda Oral, Sena ve Deniz Yurdakul, Niğde’ye davet ediliyor, kendilerinden Halil Nuri Bey hakkında daha detaylı bilgi ediniliyor ve Cumhuriyet Bayramında ailesi ile sergi açılışı yapılıyor.
 
 
Bor  Belediye Başkanı Sıtkı Erat tarafından bizzat ilgilenilen ve günlerdir hazırlığı yapılan Halil Nuri Yurdakul'a ait 150 kadar belge ve fotoğrafların sergisinin açılışı, Bor Şelaleli Parkta,  Niğde Valisi Alim Barut tarafından Cuma günü  saat 13.30'da gerçekleştirildi.
 
Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat'ın ev sahipliği yaptığı açılışa Ak Parti Niğde Milletvekili Muharrem Selamoğlu, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, il Genel Meclis Başkanı Nuri Ayduğan, Bor İlçe Kaymakamı Kemalettin Sakin, Bor Cumhuriyet Başsavcısı Seyit A.Şahin, Bor Garnizon Komutanı Vekili  Levazım Albay Önder Kamiloğlu İlçe Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç, İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
 
 
Vatanadaşın yoğun ilgi gösterdiği sergide ayrıca Bor Nostaljik Fotoğraflar Sergisi ve Halil Nuri Yurdakul konulu fotoğraf sergisindeki katkıları ve özverili çalışmalarından dolayı başta  Fotoğraf Sanatçısı Cihat Esirgen ve Milli Eğitim çalışanlarına, Ak Parti Niğde Milletvekili Muharrem Selamoğlu tarafından teşekkür plaketi  takdim edildi. 
 

Editör: TE Bilişim