Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer  Fethi  Gürer, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri yüksek hızlı tren projesinin Kapadokya bölgesindeki tarihi dokuya zarar vereceği yönündeki açıklamalarının, bölgedeki otelcilerin meslek kuruluşu ve bazı AK Partililer tarafından tepkiyle karşılandığını söyledi.
 
DDY KİT toplantısında dile getirdiği Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri arasında yapılacak yüksek hızlı tren ile ilgili yatırımda çok yönlü sorunların oluşabileceğini ifade eden ve bazı basın yayın organlarında da yer bulan açıklamamıza KAPTİD olan  Kapadokya  Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı ve AKP Nevşehir İl Başkanı tepki açıklamalarında bulunduğunu belirtti.
CHP Niğde Milletvekili Gürer:
- "Kapadokyada yüksek hızlı trenin olmasına karış değiliz. Mevcutta 1934 yılında yapılmış olan Ulukışla-Kayseri arasında Niğde'den geçen demiryolunun yüksek hızlı tren hattı olarak değerlendirilmesini öneriyoruz"
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kapadokya bölgesinde yüksek hızlı tren yapılmasına karış olmadıklarını belirterek, "Mevcutta 1934 yılında yapılmış olan Ulukışla-Kayseri arasında Niğde'den geçen demiryolunun yüksek hızlı tren hattı olarak değerlendirilmesini öneriyoruz." dedi.

Kapadokya'nın Türkiye'nin en gözde ve önemli turizm merkezi olduğunu vurgulayan Gürer, bölgede demiryolu olmadığı için yeni güzergah oluşturulacağını, bunun da bölgenin yeraltı ve yerüstü değerlerine zarar verebileceğini ifade etti.

Gürer, "Biz, yüksek hızlı tren yatırımında oluşabilecek tahribatın bugünden görülmesine dikkati çekiyoruz. Kapadokya'da yüksek hızlı trenin olmasına karış değiliz. Bölgenin tarihsel ve doğal yapısını bozmayacak bir demiryolu mevcut. 1934 yılında yapılmış olan Ulukışla-Kayseri arasında Niğde'den geçen demiryolunun yüksek hızlı tren hattı olarak değerlendirilmesini öneriyoruz." diye konuştu.

Kapadokya bölgesine yapılacak yüksek hızlı tren projesinin tartışılmasında yarar olduğunun altını çizen Gürer, bölgede yapılacak istimlak çalışmasıyla oluşacak yapılaşma ve proje tamamlandıktan sonra meydana gelecek olumsuzlukların bugünden ele alınması gerektiğini söyledi.

“KAPADOKYA BİZİM İÇİN ÖNEMLİ
BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR SAHİBİ OLANLAR İLE KAPADOKYA ZARAR GÖRÜR”
Eleştirilerin siyasi malzemeye dönüştürülmesinin yanlış olduğunu ifade eden Gürer, "Amacımız şu; orada ciddi bir tarihsel süreç var, dünyanın değeri olan Kapadokya var. Peri bacalarının bölgedeki tahribattan gördüğü zararlar biliniyor. Bu yüzden Konya-Ulukışla-Niğde-Kayseri arasındaki mevcut demiryolunun değerlendirilmesini düşünüyoruz.

Kapadokya Bölgesi  ülkemizin en gözde ve önemli turizm merkezidir. Bu  gibi yerlerde yapılacak yatırım müdahalelerinde bir kez değil bin kez düşünülmesi gerekir. Coğrafyanın her noktasında yer altı ve yer üstü değerler vardır. Yüksek Hızlı Tren için bu bölgede ciddi bir alan istimlaki yapılacaktır. Bu bölgede Demiryolu olmadığı içinde güzergah geçişi yeni oluşturulmaktadır. Yer altı yer üstü değerleri oluşumları bölgenin bakir dokusu ile bir arada düşünülmek durumundadır. Nevşehir’den  geçecek  bu yolun    Niğde geçmesi  45 dakikalık bir uzaklığı işaret eder ki turizme bu bağlamda bir zarar dahi söz konusu olamaz.
 
 Prof. Dr  Aydın Erel “ Yüksek Hızlı trenin hızı,alttaki yumuşak zemin, yol yatağı/dolgu ve hareketli yükten  oluşan  dinamik  sistemin  karakteristik  dalga  hızına  erişebilir ya da aşabilir. Tren  hızı bir”kritik hız”a eriştiğinde  büyük şekil değişiklikleri olabilir.Bu hareketler  tren ve  yapının bütünlüğü  için tehlike olabilir,yol bakım maliyetlerini yükseltir.Bu nedenle yoldaki şekil değişmeleri  kabul edilebilir düzeyde sınırlayacak dinamik, rijitlik sağlayacak  dolgularla  tasarımının  yaşamsal önemi vardır” demektedir.” Nevşehir bölgesi  doğal yapısı ve toprak yapısı irdelenediğinde bölgede  Demiryolu açılması için önemli bir harfiyat ve çalışma gerekmektedir. Bu süreçte bölgede oluşacak yapılaşma Kapadokya özelliğine,doğasına zarardır. Kapadokya da peri bacalarının yanında  on katlı bina yapmayı düşleyen kafanın doğal olarak oluşacak tahribatı anlaması ve algılaması beklenemez.”

 Makine Mühendisleri Odasının  Ulaşımda Demiryolu Gerçeği adı ile yayınladığı kitapçıkta “Genel olarak demiryollarında ve özel olarakta hızlı tren uygulamasında alt yapı,üst yapıdan çok daha önemli olduğuna işaret edildiğini ve şöyle dendiğini belirtti.-“Yol-Taşıt- hareket koşulları bütünlüğü ve gerekli yüksek  standartlı yeni hatlar sağlanmamıştır. Zira mevcut hatların alt yapısı,hızlı trenin  bir depreme benzer tarzda  yaratacağı  olağan dışı  titreşimlerle hızlı  trenin  dengesini bozacaktır.mevcut  hatların  alt yapı  sorunları  hızlı tren  uygulamasında  ciddi  rezonans sorunlarına  yol açmaktadır.Hızlı Tren öncelikli olarak  önemli  olan ray değil ,alt yapı kaynaklı bu rezonans sorunudur.”
 
“NİĞDE KAPADOKYA’NIN BAŞKENTİDİR”
Niğde ilinde yer alan Tyana antik kentinin  Kapadokya Başkenti olduğunu da ifade etti ve  “Nevşehir İli Niğde’ye bağlı iken il merkezi olmuştur. Sorun trenin geçmemesi değil geçeceği yerin doğru seçilmesi sorunudur” diye konuştu.
 

İLGİLİ HABERLER AŞAĞIDA..
 
Editör: TE Bilişim