Ömer Fethi Gürer’den Kızılca – Bektiklerin Yurdu Kitabı Çıktı, Gürer Niğde ile ilgili beşinci kitabını yazdı.

 

Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer Niğde ili ilgili beşinci kitabını Kızılca Kasabası ile ilgili yazdı. Kızılca Kasabası şenliklerinde  verdiği söz üzerine kitap için derlemelere başlayan Yazar Ömer Fethi Gürer  Niğde için sosyal yaşamı içeren kitabı  çalışmalarına da başladı. Kızılca halkına  ve araştırmacılara kaynak kitap olarak basılan kitap Kızılca Belediye Başkanlığından temin edilebilecek. Ömer Fethi Gürer  hiçbir ücret almadan  yazdığı kitabın Kızılca halkına ve geleceğe armağan olması  amacı ile  kaleme aldığını söyledi.

 Niğde ili ilgili yayınlanmış binlerce makalesi de bulunan  araştırmacı yazar Ömer Fethi Gürer  yeni kitabı ile ilgili şöyle konuştu.-“ Niğde ilinde gitmediğim köy, kasaba kalmadı. Niğde ilini anlatan yüzlerce yazım yerel basında yayınlandı.  Yazdığım NİĞDE KAPADOKYA’NIN BAŞKENTİ, NİĞDE SPOR TARİHİ, NİĞDE SÖYLENCE-ŞAKA-FIKRA ve BOR ŞEHRİ kitaplarım kütüphanelerde yerini aldı. Cumhuriyet dönemi ve sosyal yaşam ile ilgili derlemelerimde devam ediyor. Bu arada Kızılca kasabası yıllardır uğrak verdiğim merkezlerden biri idi. Kızılca’da Bekdikler ile ilgili düzenlenen şenlikte yoğun bir katılım ve ilgi vardı. Belediye Başkanı İbrahim Gülümser şenlik öncesi yapılan konuşmalarda benimde konuşmamı istedi. Onun üzerine kürsüye çıkıp düşüncelerimi anlatırken Kızılca Kasabasına olan ilgimden söz ettim ve son bölümde de Kızılca için bir kitap yazacağımı söyledim. İşte bu söz üzerine Kızılca için derlemelere başladım.  Bekdiklerin yurdu genelde dünden gelen özellikleri yaşatsa da önemli ölçüde değişime uğramıştı. Bunun bir nedeni büyük ölçüde eğitim ve göç ile farklı yörelere gidilmesi idi. Kasaba kalanlar da doğal olarak güncel yaşama uyum sağlamışlardı. Yerel ağız, gelenekler, folklor ve giysi gibi değişim yanında hayvancılık, tarım ile sağlanan geçiminde yöntemleri, uygulamaları düne göre farklılaşmıştı.

   Dünü bilen, anlatan sayısı oldukça sınırlı idi. Bu süreçte en azından elde olanları olsun geleceğe taşımak için bu çalışmayı yaptım. Bekdik kültürü ile ilgili Dr Ali Sayar ciddi çalışmaları vardı. O nedenle onun alanına fazla girmeden daha çok günümüz Kızılca’sının dününe değindim. İbrahim Gülümser, Tekin Akkuş, Ahmet Gülümser, Kamber Ata gibi isimlerin yanında kasabada yaşamını sürdürenlerinde anlatıları ile Kızılca çalışmasını yapmış oldum. En azından sevdiğim bir yöremizi özelliği ve güzelliği ile yansıtmaya çalıştım. Umarım geleceğe Kızılca için yararlı bir belge olur. Kitabın yayınlanmasını sağlayan Maya Yayınevi Sahibi Vahit Mahmatlı ile düzenlemesi yapan Bekir  Erdoğan         de ayrıca teşekkür ederim. “dedi.


 Ömer Fethi Gürer  Kızılca kitabı ile Niğde ilini farklı yönleri ile anlatan beşinci kitabı da çıkmış oldu.











 

Editör: TE Bilişim