Araştırmacı yazar Ömer Fethi Gürer Cullaz Sokakta son durumu yerinde görerek değerlendirmelerde bulundu.

Niğde Kapadokya’nın Başkenti Kitabı yazarı da olan Ömer Fethi Gürer Cullaz Sokağın Vali Refik Arslan Öztürk döneminde gündeme alındığını ve bu sokakta bulunan 30 evin aslına uygun kurtarılarak turizm amaçlı önemli bir yapı topluluğunun ortaya çıktığını anımsattı. Ömer Fethi Gürer Cullaz sokağın kurtarılmasına karşın amacına uygun kullanılmadığı için evlerin uyuşturucu bağımlılarının tahribatına uğradığını kaydederek “Kültür ve Turizm Müdürlüğü bu alanı korumak için çalışıyor. Daha önce uğrak verdiğimde kapıları parçalanmıştı. Bu sefer kapılara kilit yapılmış ancak arka girişteki kapı kırılmış, parçalanmış, bir bölüm ise camlarından çıkan izlerle yakıldığı anlaşılıyor. Bu kadar önemli bir yenileme sonrası evlerin tahribatı düşündürücüdür. Günümüz teknoloji geliştiği bir dönemde önden ve arkadan kameralar ile bölge derhal izlenmeye alınmalıdır. Sokak Sağlıklaştırılması Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda 1 Milyon 300 bin TL’ye ihale edilerek işe başlanmıştı. Yetkililer bölgenin turizm için çekim alanı olacağını da açıkladılar ama son durum gerçekten verilen emekler için acı bir görünümdür” dedi.

 

HALI MÜZESİ NE OLDU?

Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer; Cullaz Sokakta Halı Müzesi açılacağının da yetkililerce açıklanmasına karşın bu girişiminde sözde kaldığına dikkat çekerek bölgede bir an önce turizm amaçlı düzenlemelerin yapılmasını istedi. Ayrıca halı müzesinin bu tür bir alanda açılması halinde koruma amaçlı ciddi tedbir alınması gerektiğine de vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, “Eğer evlere kısa sürede bir amaca yönelik düzenleme sağlanmaz ise kısa sürede yok olması olasıdır. Bu muhteşem tarihi dokunun bir an önce gereken düzenlemelere ermesini ve koruma amaçlı tedbir alınmasını istiyorum” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Müdürlüğünün proje için gerekli çalışmayı yaptığını ve bu bölgenin düşünülen konuma taşındığını söyleyen Ömer Fethi Gürer yapıların turizm amaçlı kullanıma alınmasını bahçesinin de cafe olarak yaz boyu hizmet verecek duruma taşınmasını önerdi ve çevrenin kameralarla izlenerek zarar verenlerin tespitinin sağlanmasını da istedi. Vali, Belediye Başkanı gibi kenti yönetenlerin merkezde bu alanı arada bir de olsa ziyaret etmeleri gerektiğini de belirtti. Kültür ve Turizm Müdürlüğünün büyük çabası ile kurtarılan yerin herkesimin sahip çıkması ile geleceğe taşınabileceğini belirten Gürer; “Niğde’de herkesim bu değerleri sahiplenmesi gerekir” dedi.



Editör: TE Bilişim