TÜRSAB Kapadokya Bölgesel Yürütme Kurulu Üyesi ve Samistal Travel sahibi Cevdet Eroğlu, bahar ayı gelmeden belediyeleri ve kamu kuruluşlarının düzenleyecekleri kültür turları konusunda uyardı. Eroğlu, seyahatlerin sadece yasal olarak acentalar ile düzenleneceğini belirterek yasa hakkında da bilgi verdi.

 

Turizmci Eroğlu açıklamasında; “1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Yasası'na göre '' Turlar Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan işletme belgeli ve TÜRSAB üyesi Seyahat Acentaları tarafından düzenlenir'' maddesi çok açıktır. Seyahat acentasız düzenlenen turlar belgesiz seyahat acentalığı faaliyetine girmektedir. Dernekler, kişi, kurum ve kuruluşlar, organizasyon firmaları kendi kafasına göre tur düzenleyemez, bu faaliyeti seyahat acentaları ile yapmaları gerekir.

 

Niğde’miz de bu işi yapan TURSAB yetkilisi olan firmalarımız var. Bunlar bütün kahrı çekiyorlar, gerekli belgelerini tamamlıyorlar, araçlarda gerekli olan donanımı mutlaka bulunduruyorlar. Diğer taraftan Turist Rehberlerinin de yıllarca verdiği mücadele sonunda artık bir meslek yasası var. 1618 sayılı yasada belirtilen, 6326 sayılı yasada da yer alan maddelere göre bu turlarda rehber bulundurmak zorunludur. Belediyeler kendi yasasına sığınıyor ama yanılıyorlar. 5393 sayılı belediye kanununun 14. Maddesinde belediyelerin kültür, tanıtım diye tanımlanan bir maddesine dayanarak bu geziler yapılmaktadır. Ancak madde muğlâktır ve yoruma çok açıktır. Ücretsiz kültür gezileri yapar diye bir madde yoktur. TÜRSAB 1618 sayılı yasanın hükümlerine göre Belediyelerin ve kamu kuruluşların düzenleyeceği turlarda mutlaka TÜRSAB belgesine haiz bir acenta ile bu turları gerçekleştirmeleri gerekir. Biz sadece yasaların bize vermiş olduğu yetkiler çerçevesinde kurumları uyarmak istiyoruz. Yoksa doğabilecek bir kaza ve yaralanmalarda bunun altından kalkmaları oldukça zordur. Son olarak Kayseri'de meydana gelen kazada, Niğde Üniversitesinden 11 Öğrencinin hayatını kaybetmesi halen hafızalardan silinmedi” dedi.


Editör: TE Bilişim