Bor Belediyesinin düzenlediği ve hemşerimiz Prof.Dr. İlter Uzel’in anlatımıyla “Geçmişten Günümüze Bor” konferansı yapıldı.

Haber: Selim GÖKEL

Bor İlçesinin yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden biri olan Prof.Dr. İlter Uzel başarılı doktorluğu, yazarlığı  ve akademisyenliğinin yanında Bor İlçesinin tarihi  ile ilgili yaptığı araştırma ve çalışmalarını Bor Belediyesinin organizesi ile Borlularla paylaştı.

Konferans öncesi bir konuşma yapan Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat” İki üç senedir, İlter Uzel hocama böyle bir program yapmak için konuşmuştuk. Bugüne nasip oldu. İlçemizin yetiştirdiği nadir insanlardan birisi olan saygıdeğer hocama  özel teşekkür ediyorum. Kendisi ile ilgili çalışmamız devam ediyor. Bor ile ilgili çok güzel bir kitap hazırladı. Önümüzdeki günlerde bu kitabı takdim edeceğiz. Ama basımını yetiştiremedik. İnşallah önümüzdeki günlerde hazır hale gelecek. Bütün Borluların kendisinden bir şey bulabileceği bir güzel bir kitap oldu. Tabi ki bunlardan sonra hedefimiz yeni yapacağımız belediye binasında bir şehir müzesi kurmak istiyoruz.  İlter abimizin İlçemiz ile ilgili çok geniş bir kolleksiyonu var. Bunu da kendisi Belediyemize verecek, onları ve diğer hemşerilerimize söylüyorum hazırlıklarını yapsınlar yeni belediye binamızda şehir müzesi kurup ilçemiz ile ilgili çok güzel, çok ilginç şeyleri sergileyeceğiz.

Yine Bor Belediyemizde görevli Kültür Hizmetlerinden sorumlu  Mehmet Baş kardeşimiz var. Onun yoğun çalışması ile “Osmanlı Arşivlerinde Bor” araştırmaları yaptı. Bu arşivi yakın zamanda sergisini açacağız. O sergide  Bor ile ilgili çok ilginç şeyler göreceksiniz. Yine bir başka çalışmamız olacak. Belli yaşın üzerindeki memleketimizde iz bırakan hemşerilerimiz ile Mehmet bey söyleşi yaptı. Bu söyleşiler de çok ilginç yakında bunu da bir program ile sunacağız.

Bor İlçesinde yapılan son zamanların en önemli kültürel etkinliğine Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde Milletvekili Yavuz Ergun, Bor İlçe Kaymakamı Bekir Sıtkı Dağ,  Ak Parti İl Başkanı Mahmut Peşin, MHP Bor İlçe Başkanı Nazmi Konuş, Niğde Terziler Odası Başkanı Alim Yeşil, bir çok daire amiri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve Borlular katıldı.

Bor Belediyesi Halil Nuri Yurdakul Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansa ilgi de büyük oldu. Prof Dr. İlter Uzel çok eskiye dayanan Bor İlçesinin tarihini ilk kayıt ve eserlerden başlayarak yapmış olduğu sunum çok ilginç veriler içeriyor. 

Bor tarihi ile ilgili yerli ve yabancı kitaplardan kayıtlardan başlayarak sunumuna başlayan Prof.Dr. İlter Uzel,  Bor tarihi eserlerini anlatırken  kendi mükemmel çizimleri ile destekledi. Bor ile ilgili araştırma yapan Evliya Çelebi’den günümüze kadar  yerli ve yabancı gezginlerin  Bor ile ilgili görüşlerinin birleştiği tek  noktanın Bor’un güzel bir yerleşim yeri olduğunu söyledi.

Bor’un on bin yıl öncesine  dayanan tarihinin olduğunu   belirten Prof.Dr. İlter Uzel, konuşmasını kaynaklara dayandırarak binlerce yıl öncesinden başlayarak günümüze  kadar zamanın kısıtlı olmasında dolayı özetleyerek anlattı.

Prof. Dr. İlter Uzel’in Bor Belediyesinin katkıları ile çıkacak “ Geçmişten Günümüze Bor” isimli kitabının daha geniş bilgi ve belge içereceği belirtildi.  Konferans sonrasında Prof. Dr. Uzel’in kendi çizdiği tarihi eser ve belgeleri içeren sergi de katılımcılar tarafından gezildi.  

Haber böyle… Ancak Bor ile ilgili belki de en önemli Kültür Hizmeti olan  Bor Belediyesinin düzenlediği bu konferans bir başlangıç diye düşünüyoruz. Bu konferansın yorumlanacak çok yönü var. Ki haberi bile yapmadan İlimiz yazarlarından Fırat Ensari bu konferans ile ilgili yazısını yazdı bile… (Burada tıklayın)
Bor’un geçmişi…  Borluluk bilinci ve ardından Bor’un geleceği…  Bu gündem ile ilgili haber yorumlarımız devam edecek.

Başarılı bir akademisyen olan Prof. Dr. İlter Uzel’in Bor üzerine konferansının tamamını  videodan izleyebilirsiniz.

Prof. Dr. İlter Uzel kimdir? Tıklayın
 
 
 
Editör: TE Bilişim